S ASEVIMA OPERE

Pogledajte kako je Dubravka Šuica spontano zapjevala na otvorenju Pelješkog mosta

U istom trenutku spontane pjesme našao se i Ivan Hut, dirigent Dubrovačkoga simfonijskog orkestra

Dubravka Šuica

 Cropix

Novi, elitni vokalni ansambl Sveti Blaž, sastavljen od prvaka zagrebačke Opere i onih koji će to tek postati, svoj prvi javni nastup za široku publiku imao je na svečanom otvorenju Pelješkog mosta, u režiji Krešimira Dolenčića, gdje je izveo dvije pjesme.

Sveti Blaž na most Pelješac stigao je u sastavu Luciano Batinić, Ljubomir Puškarić, Domagoj Dorotić, Ozren Bilušić, Ivo Gamulin Gianni, Marin Čargo, Roko Radovan i Filip Filipović. U svečanosti u kojoj se slavilo povezivanje kampanela sjevera i juga, srednje i južne Dalmacije, Sveti Blaž pjevao je "Zvona moga grada" koju su Zvonko Špišić i Drago Britvić napisali za Vicu Vukova, te popularnu tradicijsku pjesmu dubrovačkog kraja "Izrasla je zelena naranča".

A "Naranču" su primijetili i u Europskoj komisiji.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica nakon svečanosti otvorenja spontano je došla čestitati te zapjevala s majstorima pjevačima iz opere, izrazivši svoje oduševljenje njihovom izvrsnošću, znalačkim forteom elitnih profesionalnih pjevača, kojeg se uživo može "prepasti" i namjerni posjetitelj u akustičnome prostoru zagrebačke Župe sv. Blaža, gdje istoimeni sastav vježba.

U istom trenutku spontane pjesme našao se i Ivan Hut, dirigent Dubrovačkoga simfonijskog orkestra.

Sveti Blaž najesen priprema prvi veliki koncert, događaj na kojem će se šira publika, koja ih možda dobro poznaje iz opernog faha, moći pobliže upoznati s njihovim novim, povremenim ulogama, u a capella aranžmanima. U odlasku iz Pelješkog kraja javili su se, odlično raspoloženi, za Jutarnji.

image

Nastup vokalnog ansambla Sveti Blaž, s melodikom Roko Radovan

Ante Cizmic/Cropix

- Imali smo probe u pet popodne, ispekli smo se na suncu, a hladili u klimatiziranom automobilu - smijali su se majstori pjevači, kojima su svi čestitali, no oni unatoč velikom profesionalnom iskustvu u operi, radu kroz a capella Sv. Blaž, između verdijanske ili puccijevske ili mozartovske uloge, pristupaju kroz skromnost.

image

Marin Čargo, Domagoj Dorotić, Luciano Batinić, Ozren Bilušić. Sjede: Ivo Gamulin Gianni, Ljubomir Puškarić i Filip Filipović

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:00