AI U GLAZBI

Ovaj bend ne postoji, a smješten je u budućnost: ‘Sin mi sad ima 6 godina, a kad naraste bit će frontmen‘

Singl ‘Moram naći san‘ početak je priče o jednoj od ‘mogućih budućnosti‘....

Iz spota ”Moram naći san”

 Tomislav Mihalić/

AI bend Kriptolokeri objavili su svoj novi singl "Moram naći san" koji će se naći na nadolazećem albumu "Dan poslije sutra". Riječ je o projektu proizvedenom gotovo u cijelosti uz pomoć umjetne inteligencije, kao i album "Dan prije sutra" koji je izašao ranije ove godine. Singl "Moram naći san" početak je priče o jednoj od "mogućih budućnosti", a spot je smješten u 2050. godinu s glavnim likom, sada 6-godišnjim, dječakom Liamom, sinom autora cijeloga projekta, Tomislava Mihalića.

"To će biti nešto između muzičkog filma i spota, a usput je i album. Cijela ideja kao budućnost je zato što je i umjetna inteligencija sama po sebi budućnost pa da pokažemo i dobre i loše stvari", kazao nam je Mihalić koji je za glavnog lika stavio svog sina jer je on to sam tražio. Naime, maleni Liam voli videospotove koje njegov tata radi pa je i sam poželio biti dio jednoga.

Iako od ovoga projekta nema velika očekivanja jer, kako je kazao Mihalić, ljudi su još uvijek sumnjičavi prema umjetnoj inteligenciji, vjeruje da će ona uskoro postati nezaobilazan alat na glazbenoj sceni. Mihalić vidi veliki razvoj umjetne inteligencije pa tako navodi da će drugi album imati visoke grafičke standarde u usporedbi s prethodnim, "Dan prije sutra".

Cijeli proces izrade albuma sastoji se od toga da Mihalić umjetnoj inteligenciji zadaje detaljne upute što želi generirati, a potom te rezultate uređuje, dorađuje i montira zajedno s tekstom koji napiše tijekom stvaranja pjesme. Ponekad je potrebno nekoliko pokušaja dok se ne postigne željeni rezultat u glazbi, što znači da AI alat treba usmjeravati dok ne izrazi ono što je autor zamislio. Ipak, ono što je najteže postići to su emocija i ljudski glas.

No, Mihalić već sada predviđa da će, posebno za vizualni i grafički sadržaj, 50 posto spotova za tri do četiri godine biti rađeno uz pomoć umjetne inteligencije, a razlog je jasan. "U nekoliko minuta moguće je izgenerirati slapove, kineski zid, supermena ili bilo što na jednostavan, a vrlo moćan način. Scene mogu izgledati vrlo realno i vjerodostojno, samo se treba tome posvetiti...", istaknuo je Mihalić kao jednu od vrijednosti koje misli da će umjetna inteligencija doprinijeti glazbenoj sceni.

image

Tomislav Mihalić

Privatna Arhiva/

Za izradu ovakvog albuma, koji je u potpunosti animiran i glazbeno kreiran uz pomoć umjetne inteligencije, Mihaliću je bilo potrebno oko pet mjeseci predanog rada. Iako je ovo započeo iz hobija jer se glazbom ne bavi profesionalno, ona ga veže još od ranih dana kada je i sam bio član nekoliko bendova, toliko mu je bilo zanimljivo raditi na Kriptolokerima da je zagrizao za projekt i posveto mu svaki slobodni trenutak. Otkrio nam je da razmišlja o koncertima s Kriptolokerima kao AI bendom, koristeći umjetnu inteligenciju, ali do toga ga čeka dugi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 09:17