RAZGIBAVANJE U ETERU

O ovom videu Nove TV svi pričaju, upoznajte novinarku koja stoji iza njega: ‘Prije Dnevnika je napeto, svi su našpanani‘

Marija Horvat novinarka je Dnevnika Nove TV koja se osim pred TV kamerama odlično snalazi i na društvenim mrežama

Marija Horvat i video s TikToka

 Nova TV/Screenshot TikTok

„Televizija i društvene mreže mogu funkcionirati u simbiozi, samo se sadržaj treba bolje probrati i adaptirati”, kaže nam Marija Horvat, novinarka Dnevnika Nove TV koja stoji iza simpatičnih TikTok videa nastalih u redakciji informativnog programa domaće televizije koji svakodnevno prikupljaju sve više i više ‘lajkova‘ i publike. Tako su svi nedavno pričali o videu u kojem je snimila svog kolegu iz sportske redakcije Vladu Bobana, koji se odlučio malo ‘razgibati‘ usred Dnevnika.

Ova svestrana novinarka ove će godine proslaviti petu godišnjicu rada na Novoj TV. Mala, ali velika godišnjica. A prošla je sve – od praktikantice, dežurne novinarke, reporterke s terena do pozicije u redakciji vanjske politike. Marija je uspjela pronaći način kako na zanimljiv način spojiti ozbiljnost ‘informative‘ i kreativnost današnjeg digitalnog svijeta.

image

Marija Horvat

Nova TV

„Jako je teško balansirati između ozbiljnosti s jedne strane, pristupačnosti s druge, i humora s treće strane. Dio redakcije TikTok smatra dalekom i nepoznatom platformom za klince, a dio prepoznaje njezinu veličinu i značaj, ali i velike mogućnosti. Ja ne sudjelujem u proizvodnji našeg službenog kanala, već iz vlastite ljubavi prema društvenim mrežama i stvaranju sadržaja pomažem kolegama kod gradnje sadržaja na njihovim profilima, a često ti videi završe na službenom TikTok kanalu Dnevnik.hr-a koji ima milijunske preglede svaki mjesec”, govori novinarka i otkriva nam s kim joj je najdraže surađivati.

@dnevnikhr Ovako to izgleda kad se snima Dnevnik Nove TV. ☺️ #dnevnikhr #fyp #foryoupage #viral #tvproduction ♬ Forever - Labrinth

„Najviše volim surađivati s redakcijom sporta, oni su posebno entuzijastični od kada su pokrenuli svoj Instagram profil i s kolegicom Valentinom Baus koja s oduševljenjem prihvaća sve moje ideje”, otkriva Marija koja inspiraciju crpi sa svih strana.

„Samo je treba znati prepoznati. U ovo doba ‘meme humora‘ potrebno je svakodnevne situacije i svoju okolinu prepoznati kao plodno tlo za zabavu i humor. Aktualne detalje postaviti u novi okvir, drugu okolnost i to nečemu što je potpuno uobičajeno i dosadno daje element iznenađenja. I to je to što privlači publiku”, govori.

Još kao dijete pokazivala je interes za video i fotografiju pa je tako snimala i slikala fotoaparatom te članovima svoje obitelji radila smiješne videe za rođendane i druge prilike.

„Humor je u mom slučaju zapravo bio glavni pokretač. Na fakultetu sam konačno ušla u svijet novinarstva i dobila priliku za vidljivost i rad s profesionalnom opremom pod vodstvom profesionalaca. Od drugih hobija, bojim se, ništa neočekivano. Vježbanje, šetnja sa psom, serije, knjige…”, kaže simpatična novinarka koja se na snimanjima uglavnom zabavlja, a jedino se malo napetosti može osjetiti ako sa svojim mobitelom krene snimati prije samog početka Dnevnika.

„U to doba su svi već ‘našpanani‘ i spremni izaći pred javnost s najnovijim informacijama i onda je snimanje videa dodatan izazov, pogotovo ako trebamo više pokušaja”, objašnjava.

Svjesna je da digitalne platforme rastu nevjerojatnom brzinom i svakog dana pružaju nove mogućnosti. No, njoj i njezinim kolegama novinarima važno je razumjeti da je tu riječ o potpuno drugačijem načinju komuniciranja s publikom i na vrijeme mu se prilagoditi. Mlađa publika koja koristi digitalne platforme najčešće ne prihvaća formate dulje od 15 do 20 sekundi da bi saznali što ih zanima, stoga je važno pronaći pravi pristup do njih. A čini se da je Marija ‘maherica‘ u tome.

„Televizija, posebice tu mislim na Dnevnik Nove TV, daje ono za što u digitalnom svijetu većinom nema prostora. Kontekst, kritičnost, argumentaciju, razumijevanje, jasniju perspektivu o pojedinoj temi ili događaju. I to ujedno smatram nedostatkom društvenih mreža”, govori Marija koja bi, ako mora birati, i dalje prednost dala Instagramu kao omiljenoj društvenoj mreži.

„Ali i TikTok mi krade opasnu količinu vremena jer se nevjerojatno lako zakačiti za takve sadržaje”, smije se.

I za kraj, pitali smo je kako najradije provodi slobodno vrijeme i ‘puni baterije‘ od prilično stresnog posla.

„Jako volim putovati, ali ne stignem ni upola koliko bih htjela. Najviše me vesele putovanja s dečkom jer oboje volimo upoznavati druge zemlje i kulture. S obitelji, prijateljima, psom… Najdraže mi je kad se spontano skupimo za neki roadtrip, po mogućnosti s dobrom kapljicom i ukusnom hranom”, kaže Marija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:08