MARTINA VALIDŽIĆ

Novinarka HRT-a iz Katara: ‘Raditi pod ovakvim pritiskom i u ovakvim uvjetima je teško. Većina bi pukla odavno‘

Martina Validžić nominirana je za Zlatni Studio u kategoriji najboljih televizijskih novinara i novinarki

Martina Validžić

 Cropix/

Bilo je to jutro na dan velike, povijesne utakmice Hrvatska - Brazil. Taman sam izlazila iz hotelske sobe jer smo jurili snimati naše navijače u Dohi, kadli mi stiže poruka kolegice Zrinke Grancarić: ‘Čestitam!‘. Totalna zbunjola! Sto posto je pogriješila! Nema mi na čemu čestitati. Ili mi čestita unaprijed što ću gledati uživo povijesnu utakmicu i doživjeti sve to ludilo? I onda stiže druga poruka s objašnjenjem... Priznajem, toliko sam bila uzbuđena zbog utakmice s Brazilom i istovremeno pod pritiskom zbog gomile snimanja i javljanja uživo koji su bili tog dana pred nama da sam ovu nominaciju doživjela tek drugi dan - kroz smijeh priča Martina Validžić, koja već tjednima iz Katara izvještava sa Svjetskog prvenstva u nogometu, kako je uopće doznala da ju je žiri Zlatnog Studija nominirao među najboljim televizijskim novinarima i novinarkama.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Dobro, a što je prvo pomislila tog drugog dana, kada je postala svjesna da je među najboljima?

- Knjaz dobiva! On je kao Francuska na nogometnom prvenstvu! - kaže Martina čiji radni dan otkako za HTV izvještava sa SP-a u prosjeku traje između 12 i 14 sati dnevno. No nije joj teško zbog toga.

- Ovo je rudnik! Velika je čast imati priliku biti ovdje i biti dio povijesti, ali upravo zato svi daju sve od sebe da SP bude popraćen u našem programu temeljito, profesionalno, informativno, zanimljivo i zabavno. Nema odmora, toliko se stvari događa, na svakom koraku: sjajan kadar, zanimljiv sugovornik. Osim za ‘Qataru‘, emisiju na HTV2 posvećenu SP-u u sklopu koje se emitiraju i utakmice, radimo i za sve informativne emisije HTV-a, kao i za zabavnu emisiju ‘Kod nas doma‘, a po potrebi se javljamo i u ‘Dobro jutro, Hrvatska‘ - kaže jedina dama u HTV-ovoj sportskoj ekipi u Kataru. Kako ‘hendla‘ sve te silne muškarce oko sebe, slušaju li je?

image

Martina Validžić

Htv/

- Oni su moja braća! (smijeh) I svi su džentlmeni, pristojni i susretljivi, a opet, nisam neka principessa pa se ne susprežu valjati muške fore i preda mnom, pa umiremo od smijeha svi skupa. Ja sam cura koja će s dečkima gledati tekme i popiti pivo. Doduše, ovdje ga nema. Zato nam je veselje jutarnja kava i čokoladice. Svaki dan netko časti čoksama. Ma, cijela je ekipa vrhunski odabran tim tv-komandosa, jer raditi pod ovakvim pritiskom i u ovakvim uvjetima je teško. Većina bi pukla odavno - priznaje Martina kojoj je ovo već drugi posjet Kataru u kratko vrijeme, pošto je za HTV u toj zemlji proljetos snimala sjajni dokumentarni serijal ‘Insallah Qatar‘. Kakvi su joj sada dojmovi, bi li Katar i dalje opisala riječima ‘vruće, opušteno i bogato‘?

- Dodala bih i ‘sigurno‘, ‘mirisno‘, a u vrijeme SP-a košnica, mravinjak, buka, prometni čepovi... Svaki dan izbjegnemo nekoliko prometnih nezgoda, jer su im vozačke navike sulude… No, opći dojam je sjajan - toliko različitih naroda na jednome mjestu, nevjerojatna slika ljudi iz cijelog svijeta koji su pokazali kako se može zdravo, sportski navijati za svoju momčad bez nereda, a ujedno poštivati protivnika. Na sitne provokacije ne treba trošiti riječi. Katar je doista zemlja domaćina široke ruke, žele se otvoriti svijetu i ovo prvenstvo je za njih veliki korak - govori Martina, koju pitamo što joj je bilo poslovno najzahtjevnije prije nekoliko mjeseci, kada je snimala ‘Inshallah Qatar‘.

image

Martina Validžić

Damir Krajac/Cropix

- Najzahtjevnije je bilo što sam tu bila i autor, scenarist, voditelj, novinar i producent jer su nam tada bile potrebne dozvole za svaki dio grada s posebne adrese. Bez pregleda terena, nas četvoro u ekipi, otišli smo snimati tri epizode u nepuna dva tjedna, doživjeli doista situacije koje ćemo pamtiti cijeli život - govori novinarka koja je u posljednjih godinu dana uz dokumentarac o Kataru, radila i OI u Tokyu, ZOI u Pekingu. Što joj je od svega toga bilo najnezaboravnije?

- Zaljubljena sam u Japan i njihov narod, pa su mi OI u Tokyu bile kao da sam u sedmom nebu, bez obzira na koronu i sve stroge mjere koje su ih pratile. Peking je bio, pak, trideset stupnjeva u minusu, mi u zatvoru otvorenog tipa - također nevjerojatno iskustvo. Katar- moj prvi dokumentarni serijal. Kako se odlučiti? - kaže Martina koja se po završetku SP-a vraća doma i onda kreće na zasluženi odmor.

- Imamo toliko prekovremenih na ovome prvenstvu da to nisu istine. Uzet ću tjedan dana slobodnih dana! Radili smo mjesec dana bez prestanka, je l‘ možete to zamisliti? Prvih nekoliko dana po dolasku u Zagreb ću spavati i družiti se s obitelji, a onda jedva čekam otići u gym, s prijateljima zafeštati... Moj odmor iz snova, inače, uvijek je ljeto u Dalmaciji. Ali dotad ćemo pričekati. I ovi drugi odmori su dobri, također - kaže Martina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:28