SERIJAL O FORSKOJ LIGI

‘Nogomet je jedino što se događa zimi na Hvaru. Amaterski spektakl u kojem sudjeluju svi, a ispadanja nema‘

Ovaj dokumentarac od četiri epizode koji radi Kombinat produkcija na HTV bi trebao stići u veljači 2025.

Serijal ‘Forska liga‘

 Mario Ilić/kombinat Produkcija

Stoljetna je ljubav Hvara prema nogometu, dapače, još je koje desetljeće dulja. Balun je otočane zarazio vrlo rano, pa su snage odmjeravala kako susjedna mjesta tako kroz povijest i obližnji otoci, a znali su im se pridružiti i klubovi s kopna. Ovo nižerazredno nogometno natjecanje danas je utkano u povijest Hvara, a uskoro će biti ovjekovječeno u projektu od četiri epizode nazvanom "Forska liga", koji za HTV snima Kombinat produkcija.

image

Serijal ‘Forska liga‘

Mario Ilić/kombinat Produkcija

Svi slojevi društva

- "Forska liga" je dokumentarna serija koja će gledatelje odvesti na slikoviti otok Hvar, gdje nogomet nije samo igra nego način na koji se otočka zajednica povezuje kada otok nije u turističkom fokusu. Očekuju nas priče protagonista koji nam pokazuju bit otočkog života, gdje se nogomet ne igra samo na terenu nego je ukorijenjen u samo tkivo izvansezonskog postojanja - objašnjava Sandra Basso, producentica projekta koju domaća publika odlično poznaje po hit serijalu Gorana Milića "What‘s up". No ovaj serijal ne radi s Milićem, nego s autorom Harisom Kozarićem, rođenim Sarajlijom i kreativnim direktorom uspješne marketinške agencije u kojoj je godinama usavršavao svoje vještine, posebice u izradi reklama i korporativnih filmova.

image

Mario Ilić, direktor fotografije i Haris Kozarić autor serijala

Mario Ilić/kombinat Produkcija
image

Sandra Basso i Goran Milić

Kombinat Produkcija

- Ova liga jedinstvena je na svijetu. Koncipirana je kao američka NBA liga, gdje klubovi igraju svake sezone u istoj ligi, gdje nema napredovanja u veći rang, nego postoji samo natjecanje između otočkih mjesta, ali se igra pod okvirom HNS-a. Liga je centralni junak serijala, ali ovo je zapravo priča o otoku i služit će kao spomenik ljudima koji na njemu žive. Liga okuplja ljude iz različitih slojeva društva i kroz nju pratimo lokalnu kulturu, strasti, izazove s kojima se suočavaju amaterski sportaši koji žive kako bi se održala tradicija, što je kratka formula suštine života na otoku - objašnjava Kozarić za kojeg ova dokumentarna serija čini značajno novo poglavlje u karijeri. Naime, prvi je to njegov pokušaj u ovom žanru i uzbuđen je, dodaje, što će svoju stručnost u vizualnom pripovijedanju usmjeriti u ovaj duboko osobni i kreativni projekt.

image

Serijal ‘Forska liga‘

Mario Ilić/kombinat Produkcija
image

Serijal ‘Forska liga‘

Mario Ilić/kombinat Produkcija

Balkan star

A kako su uopće došli na ideju da snime "Forsku ligu"?

- Dosta vremena sam provodio na Hvaru i poznavao sam neke ljude koji su igrali u ligi. Tijekom pandemije prvi put sam bio na otoku izvan sezone. Jedina stvar koja se događala bila je Forska liga te sam otišao na utakmicu Starigrada i Jelse. Na tribinama sam sjedio pored Igora Bublija, čovjeka koji će kasnije postati dio dokumentarnog serijala i koji mi je ispričao priču o toj jedinstvenoj ligi i načinu igre. Nakon njegove treće rečenice pomislio sam da tako jedinstvena priča zaslužuje ekranizaciju - otkriva Kozarić. Pripreme traju od 2022., kada je projekt u ranoj fazi prijavljen na Al Jazeera Documentary Industry Days at AJB DOC te je dobio prvu nagradu u selekciji Balkan star.

Teško do stola

- Nakon toga Haris mi se obratio i to je bio savršen spoj. Odlučili smo zajedno ući u ovaj zanimljivi projekt. Budući da serijal "What‘s up" ima svoju uhodanu ekipu, bez problema usklađujemo sve produkcijske obaveze. Početkom ove godine prijavili smo projekt na javni poziv HRT-a i sretni smo što je povjerenstvo prepoznalo ovu jedinstvenu priču, a urednik projekta ispred HRT-a je Vladimir Brnardić, bez čije bi podrške ovo bilo teško zamisliti - dodaje Basso. Serijal će imati četiri epizode koje će biti podijeljene na četiri godišnja doba u kojima se prati život strastvenih nogometaša na pet stadiona i u deset klubova.

image

Serijal ‘Forska liga‘

Mario Ilić/kombinat Produkcija
image

Serijal ‘Forska liga‘

Mario Ilić/kombinat Produkcija

Pored Kozarića kao autora, Kombinat produkcije i producentice Sandre Basso, važnu ulogu u serijalu ima Kozarićev prijatelj, direktor fotografije Mario Ilić, nagrađivani akademski fotograf i snimatelj koji živi i radi u Beču.

- On kad snima, savršeno se uklopi u priču tako da svi protagonisti ostanu prirodni i autentični, kao da nisu svjesni da su ispred kamere. Njegova kamera uhvatila je srž otočana te ga smatram MVP-jem (najvažnijim igračem, op.a.) ovog projekta - ističe Kozarić. Ekipa "Forske lige" inicijalno se okupila u lipnju 2023. da bi snimila trailer za prijavu na javni poziv HRT-a, koji je inače vrlo impresivan, a snimanje serijala planira završiti do kraja studenog 2024. godine. Otok Hvar im je baza, a snimali su svoje protagoniste i u Splitu na utakmicama Hajduka, kao i nogometaša studenta arheologije u Zadru i njihova sveznajućeg naratora Krešu Zelića u Zagrebu. Hvarani su im, kažu, bili željni izaći u susret, dali su im pristup lokacijama i uputili na ljude koji su važni za projekt. Naravno, oduševljeni su dobrodošlicom i neizmjernom pomoći koju su im pružili. A ta pomoć nije bila samo ona lokalna nego i međunarodna jer je jedan od sugovornika u "Forskoj ligi" i predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin.

image

Serijal ‘Forska liga‘

Mario Ilić/kombinat Produkcija
image

Serijal ‘Forska liga‘

Mario Ilić/kombinat Produkcija

- On provodi dosta slobodnog vremena u malom mjestu na Hvaru te je dobro upućen u Forsku ligu. Nakon što je klub Vatra iz Poljica osvojio prvenstvo, Čeferin je bio prvi koji je porukom čestitao navijačima kluba. Nakon toga smo odlučili da mu pošaljemo trailer projekta i da ga pitamo za intervju i odmah je pristao. Iskreno, teže smo rezervirali stol u restoranu na Hvaru nego intervju s njim. Sjajan lik! - otkriva Kozarić. No snimati u špici ljeta, nerijetko za zvizdana, bez sumnje nije bio lagan posao.

- Ljeto je, naravno, bilo izazovno i zbog vrućine i gužve na Hvaru. Često smo sugovornicima postavljali pitanje koje vam je draže doba na otoku, ljeto ili zima, i svi su odabrali zimu. Kako smo i mi upoznali otok kroz četiri godišnja doba, da nas sada netko pita kad je otok najposebniji, dali bismo isti odgovor - uzvraća Basso. Inače, svako snimanje nosi anegdote, no ona po kojoj će ekipa bez sumnje pamtiti "Forsku ligu" dogodila se i prije no što se serijal uistinu počeo snimati.

Klinika odvikavanja

- Kada je trailer za HRT-ov natječaj došao do Hvarana, počeli su ga dijeliti i nakon sat vremena trailer je imao više od 1000 pregleda. Sandra je u panici zvala da ga hitno skinemo s interneta, a onda nam je jedan od naših nogometaša rekao: "Nema vam nazad, tek sada morate snimiti film." Svi koji su ga vidjeli poželjeli su biti dio projekta. Ono što su nam dali sudionici serije je neopisivo. Dobili smo od njih iskrenu emociju, kamera kao da nije bila ispred njih i mislim da je dobro vidjeti priču o otoku izvan turizma i pokazati ljude koji tamo žive kroz sva četiri godišnja doba. I kako je rekao naš Krešo Zelić: "A što je otok zimi nego otvoreni odjel prekrasne klinike za odvikavanje od stvarnosti? Sve drugo je Sućuraj me Bože" - uz smijeh govori Kozarić. "Forska liga" bi prema sadašnjim planovima s emitiranjem trebala krenuti u veljači 2025. godine.

image

Serijal ‘Forska liga‘

Mario Ilić/kombinat Produkcija
image

Serijal ‘Forska liga‘

Mario Ilić/kombinat Produkcija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 16:16