SENZACIJA IZ PULE

Mladi bend Freaktion objavio prvi album: ‘Dugo smo dorađivali sve pjesme i neprestano ih usavršavali‘

Inspirirani bendovima poput Radioheada i Pink Floyda, Freaktion se zvukom oslanjaju na progressive alt rock, art rock i post rock

Pulski bend Freaktion

 Goran Sebelic/CROPIX

Mladi alternativni pulski rock bend Freaktion, iza kojega je već niz odličnih nastupa na raznim manifestacijama poput INmusica, festivala mladih bendova Superval, PremanKulture (SeptembArta), Roštiljarke, RiRocka i otvaranja Seasplash platforme, objavili su za Božić svoj album prvijenac "Aesthetic-Sin". Kako nam kažu u ovom bendu, album je božićni poklon svim njihovim slušateljima i vjernim pratiteljima, a promocija je održana u utorak navečer u pulskom kinu Valli - akustičnim koncertom predstavljeno je svih devet pjesama s albuma u prigodnom aranžmanu.

Album je snimljen u studiju Partyzan uz asistenciju mix inženjera Perice Šurana i producenta Edija Cukerića, dok se za klavijature, sintesajzere i gudačke aranžmane pobrinuo Ivan Arnold. Snimanje i miksanje albuma trajalo je oko godinu dana, a službeno je završeno početkom zime. Na albumu se nalaze sve Freaktionove pjesme napisane u razdoblju od 2019. do 2021. godine.

- Inspirirani legendarnim bendovima poput Radioheada, ranog Musea, Pink Floyda i Porcupine Treea, svojim zvukom oslanjamo se na progressive alt rock, art rock i post rock - kaže nam vokalistica Maja Šebelić.

image

Pulski bend Freaktion

Goran Sebelic/CROPIX
image

Pulski bend Freaktion

Goran Sebelic/CROPIX

Dodaje da su karakterističnosti njihovih pjesama česte izmjene jačih, distorziranih dijelova s onim ambijentalnijim, mirnijim, dok je sve popraćeno melodičnim vokalima.

- Atmosfera koja se proteže albumom većinski je melankolična i mračna, stoga se i tekstovi najčešće bave psihološkim stanjem nesretnih i izmučenih pojedinaca, ali i tragičnim pričama poput obiteljskog nasilja, samouništenja i slično. Tekstovi i glazba uvijek su usko povezani jer sami početni motivi priče proizlaze iz zvukova prvih riffova i ideja, a zatim se instrumental i tekst zajedno razvijaju. U procesu kreiranja pjesme važan nam je i vizualan doživljaj, stoga svakoj pjesmi dodijelimo određenu boju koja dodatno dočarava njezinu atmosferu - ističe dalje.

image

Pulski bend Freaktion

Goran Sebelic/CROPIX

Ime albuma proizlazi upravo iz riječi sinestezija, fenomena miješanja zvučnih i vizualnih osjeta, a igra je riječi prema engleskoj inačici "synesthetic" - Aesthetic-sin. Za ime i cover art albuma zaslužna je njihova basistica Vasja Šumonja.

- Sve naše pjesme dorađivali smo dugo vremena i neprestano ih usavršavali, toliko da se neke potpuno razlikuju od prvih verzija. Ipak, nakon određenog vremena osjetili smo kako smo spremni ovjekovječiti tih devet pjesama na našem prvom albumu. Iznimno smo zadovoljni snimljenim materijalom i željno iščekujemo trenutak kad će svi napokon moći poslušati ‘Aesthetic-sin‘ - zaključuje Šebelić.

image

Pulski bend Freaktion

Goran Sebelic/CROPIX
image

Pulski bend Freaktion

Goran Sebelic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:44