Dobra hrana, dobra glazba i, nadajmo se, dobar nogomet čekaju nas na ovogodišnjoj Foodballerki, jedinstvenom festivalu koji se od danas do 12. srpnja održava u Zagrebu. Popularni fest ove se godine udomio na platou Tuškanac. Program je osmišljen za sve generacije, pa će se kroz mjesec dana platoom "prošetati" dvadeset DJ-a, među kojima su legendarni Pepi Jogarde i Ozren Kanceljak.
Utakmice će se moći pratiti na jednom od "rooftopova", gdje će se moći uživati u iskustvu pogleda na nebo, kao i na najbolje europske nogometaše. Glazbenici, plesači poput Nicolasa Quesnoita i Ksenije Plušćec Quesnoit iz Plesnog centra Zagreb by Nicolas, kokteli Most unusual gardena, grafiti radionice, nastupi dječjih zborova u dječjem kutku... Sve to dio je bogate ponude koja će u postpandemijskim uvjetima napokon vratiti ovakva događanja u središte Zagreba, jer Zagrepčani su ih itekako željni. Program će radnim danom početi u 14 sati, a završiti u 23 sata, a vikendom će "radno vrijeme" festivala biti od 11 do 23 sata.
No kako i samo ime kaže, hrana će biti jedan od ključnih elemenata festa, a pripremat će ju neki od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih chefova. Tu su "Institut za burgere by Mate Janković", Street Pizza, El Toro, ekipa iz Chef kuha doma koju smo pratili tijekom lockdowna, Asian Garden by Marko Palfi, kao i genijalne slastice Le Kolača i njihovog Roberta Hromalića...
Bio je to povod da chefa Matu Jankovića priupitamo o Foodballerki, hrani i nogometu.
Stiže nam Foodbalerka. Što je Institut za burgere osmislio za nogometne fanove?
- Osmislili smo nekoliko prefinih burgera. Baza nam je, kao i dosad, jako kvalitetno meso, 100 posto junetina iz hrvatskog uzgoja. Idemo na ljetne, svježe okuse zbog vrućina koje nas čekaju. Tako ćemo dodati umak od paprika u burger El Classico Cheeseburger (koji je dobio ime po vječnom derbiju španjolskog prvenstva - Barcelone i Real Madrida). Scudeto Basil Burger obogatit ćemo tipičnim okusima Italije, bosiljkom i mozzarellom, a on je ime dobio po trofeju talijanskog nogometnog prvenstva. Za ljubitelje ljutih okusa pripremamo burger Il Fenomeno s jalapeño papričicama i ljutkastim umakom od senfa i meda. Inspiracija za ovaj treći burger nam je bucmasti Ronaldo pa smo u ovaj burger još dodali špek i prženi luk. Pripremamo i pržene krumpiriće s kreativnim posipima i umacima. Iskombinirat ćemo parmezan i timijan, a u drugoj varijanti posip će se sastojati od hrskave slanine, sira i vlasca. Namirnice za burgere dolaze s domaćih OPG-ova s kojima surađujemo, a peciva po posebnoj recepturi za brioche peciva priprema naš pekar. Nazive burgera smo izvukli iz 'nogometnog rječnika'.
Što je, po vama, idealan 'snack' za gledanje nogometa?
- Kao snack volim kikiriki, kokice, čips. Uglavnom standardne stvari. Ali i burger mi je odličan za te prilike. Praktičan je za jelo, a savršen par pivu bez kojeg se utakmica ne može ni zamisliti. Da se ne lažemo, očekuje se da će ljudi nakon ovog čudnog razdoblja i popiti nešto, a na nama je da ih adekvatno pratimo s hranom. Uz hladno pivo i vino ponudit ćemo i sangriju i gemišt - najbolji hrvatski koktel. U dnevnom boravku se može pripremiti svašta, ali za ove ljetne mjesece najbolja kombinacija su spicy guacamole s domaćim nachosima.
Jeste li vi fan nogometa, koje utakmice pratite i je li to vrijeme kad se odmorite od kuhanja ili ipak nešto pripremite?
- Nisam toliko fan nogometa koliko sam fan gledanja vrhunskih klubova. Ne trošim vrijeme na opskurne utakmice. Gledam Ligu prvaka i hrvatsku reprezentaciju. Inače, meni od kuhanja ne treba odmor, već od ljudi. Nogomet me ne odmara. Odmaram se čitajući knjige.
Hoće li biti vremena za uživanje u glazbi uz 'ravnanje' Institutom za burgere?
- Foodbalerka uvijek ima odličan glazbeni program i vjerujem da neće izostati ni ovaj put. Imam puno prijatelja DJ-a, radujem se što ću ih vidjeti i slušati na Foodballerki. Čujem da će ih nastupati čak 20, a među njima i Ozren Kanceljak Kanca i Pepi Jogarde, kao i Gypsy Swing Sindikat. A 11. lipnja na dan otvorenja će biti concert A tribute to Dino Dvornik.
Koliko ste nedostatak ovakvih događanja uslijed pandemije osjetili na vlastitoj koži?
- Svi koji se bavimo ovom profesijom osjetili smo to na vlastitoj koži. Mrzio sam svaku sekundu posljednje godine. Nadam se da je najgore iza nas, s cjepivom na tržištu više nema opravdanja da se ljude zatvara u kuće. Festivali su tračak normalnosti i znak da se polako vraćamo u normalno stanje. Nažalost, shvaćali smo sve to zdravo za gotovo. Mislim da ćemo u budućnosti promijeniti neke životne prioritete i navike. Jako se veselim projektima koji me čekaju tijekom ljeta, kao i jesenskom Zagreb Burger Festivalu.
Kuhali ste i za stradale u Petrinji, kako ste se na to odlučili?
- Imao sam slobodnog vremena i volje. Drago mi je ako sam mogao pomoći. Zapravo, organizirali smo se jako brzo, sasvim spontano, bez velikih priprema i krenuli kuhati za ljude pogođene potresom. Prvo smo došli u Petrinju, a kako su nas mediji jako dobro podržali, na čemu im hvala, ubrzo su nam se pridružili i ostali chefovi te kuhari volonteri. To je bilo iskustvo koje ću uvijek pamtiti. Lica ljudi koji su preživjeli tragediju osjećala su veliku potporu od nas, jer smo im omogućili u tim teškim trenucima ono što im je bilo najpotrebnije, topli obrok i osmijeh.
Uđemo li u finale, kako ćete to proslaviti? Tko su vam favoriti EP-a?
- Nemam neke favorite. S emocijama pratim samo Hrvatsku. Ako uđemo u finale, lijepo ćemo se zabaviti. Primit ću drugo cjepivo dotad i nadam se da će to biti to.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....