NOGA U GIPSU

Jasmin Stavros: "Sa slomljenom petom odlazim na Korčulu točati noge u lavoru"

«Poskliznuo sam se na mokrim stepenicama i tako ostao ležati dok ukućani nisu čuli moje jauke i pozvali Hitnu pomoć»
Jasmin Stavros
 Jure Mišković/Cropix

Kolovoz Jasmin Stavros, nažalost, neće pamtiti samo po dobru. Jer, premda je u proteklom mjesecu nakon duge prisilne stanke uzrokovane epidemiološkim mjerama propisanima zbog korone održao nekoliko sjajnih koncerata te zgotovio i novu pjesmu "Da vrati se sve na staro" koja će premijeru u eteru doživjeti ovog vikenda, protekli mjesec jednom od naših najpopularnijih pjevača ostat će u dugom sjećanju i zbog polomljene lijeve noge radi koje na nastupe još mjesec dana mora dolaziti na štakama.

Kako vam je noga?

- A kako će bit? Ali, dobro, ipak ide nabolje. Manje boli, više ne vidim sve zvijezde od bolova, ali još je itekako osjećam, što nije ni čudo jer mi je pukla kost na peti.

Kako se to dogodilo?

- A, tako, u trenutku neopreza koji sad skupo plaćam. Nogu sam slomio 9. kolovoza, kada sam se po mokrim stepenicama iz kuće zatrčao prema dvorištu, poskliznuo se i nespretno pao, pri čemu mi se noga zakrenula, a meni se zacrnilo pred očima. Ostao sam tako ležati na podu, a moje jauke čuli su ukućani koji su odmah pozvali Hitnu pomoć koja me odvezla do bolnice, gdje su doktori dijagnosticirali da sam se pri padu jako natukao, te da mi je peta na lijevoj nozi, koja je u međuvremenu bila jako natekla, napukla.

Napukla ili pukla?

- Prvo je bila samo napukla. No, onda sam ja, unatoč protivljenju liječnika koji su mi odredili strogo mirovanje, održao nekoliko koncerata. Bilo je to jače od mene. Doktori su mi govorili da moram mirovati, a ja sam im rekao da mirujem već godinu i pol, da zbog korone nisam mogao imati nastupe i da mi je mirovanja puna kapa.

Rekao sam im i da ne smijem iznevjeriti publiku koja jedva čeka da se skupa sa mnom proveseli. I rekao sam im da bih na koncert, što sam ga s Mladenom Grdovićem i Zlatkom Pejakovićem sredinom kolovoza imao u sklopu manifestacije Novogradiško ljeto, otišao i sa samrtne postelje i da me jedna napukla peta u tome ne može spriječiti. Pa sam onda na taj koncert i otišao, naravno, na štakama.

image
Duje Klarić/Cropix

Što se dalje zbilo?

- Održali smo stvarno fenomenalan koncert! Svi su rekli da je to bio najveći i najbolji koncert koji je ove godine održan u Hrvatskoj. Mene su opili i pjesma i veselje, pa sam se malo previše isforsirao na tom nastupu. Premda sam nastupao na štakama, s nogom u longeti, izgleda da pjevajući nisam previše pazio, da sam negdje 'krivo' stao.

Da me noga boli puno više nego prije koncerta, shvatio sam tek drugi dan. A treći dan sam već bio opet kod doktora koji su mi očitali bukvicu i rekli da peta više nije sada samo napukla nego je skroz pukla i da ću na štakama zbog toga morati biti sve do kraja rujna.

Je li vam sada žao što ste unatoč liječničkoj preporuci ipak održali koncert?

- I je i nije. Nije mi žao, jer je bio doista super koncert, a žao mi je, naravno, što još mjesec dana neću moći normalno hodati. Idem sad, ovih dana, na Korčulu, ali ništa od ribolova i plivanja u moru, jer mi se sa štakama nespretno spustiti po skalama, a ne želim riskirati novi pad i još neki prijelom.

Pa što ćete onda raditi na Korčuli?

- Instalirat ću se na verandu. Zamolit ću ženu da mi donese lavor s morskom vodom, pa ću točati nogu, gledati na pučinu i slušati svoju novu pjesmu.

O kojoj se pjesmi radi?

- 'Da vrati se sve na staro', to je pjesma koja je nastala još prije godinu dana. Napisali su je Zvonimir Dropulić i Marija Badovinac, snimljena je u DLM studiju, pod producentskom palicom Ljube Šeperića. Aranžman za skladbu napravio je Mirko Šenkovski Geronimo, koji je puno surađivao s Halidom Bešlićem. Pjesma ide u eter ovog vikenda i, vjerujte mi na riječ, čisti je hit.

Ne govorim ja sad to zato što ću je ja otpjevati, ali u ovih skoro pola stoljeća, koliko sam ja na glazbenoj sceni, stvarno znam prepoznati što je hit na prvu, a što nije. Ovo to jest! Jer, ovo je iskrena pjesma, koja dolazi iz srca, a stihovi govore o onome što svi mi osjećamo otkako nas je ova korona pokosila. Pjesma kaže: 'Dao bih sve da mogu s vama popit piće s nogu, da vrati se sve na staro, to bi bilo ono pravo...'

Fali vam "staro normalno"?

- A kome ne fali? Tko normalan ne želi da ovo sve vezano uz koronu ne stane?

Kakvi su vam daljnji glazbeni planovi?

- Nakon što promoviramo pjesmu 'Da vrati se sve na staro', u listopadu ćemo publici predstaviti još jednu novu pjesmu. Obje su u mom stilu, već sada sam siguran da će ih publika od prve zavoljeti i vrlo skoro od početka do kraja pjevati skupa sa mnom. Kad na to pomislim, zaboravim na bolove i slomljenu nogu. Jedva čekam i nove nastupe, jer dobra atmosfera može se napraviti i s nogom u gipsu. A novih nastupa, srećom, ima. Što na moru, što na kontinentu, a na svaki koncert putovat ću s Korčule.

Kako publika reagira kada vas na pozornici vidi na štakama?

- Pljeskom. Drago im je da me vide, jer su svjesni da bi mnogi u mojoj situaciji koncerte otkazali. Meni to nije ni na kraj pameti. Jer i ja se veselim kad vidim publiku i svjestan sam da nam dobre pjesme i veselja svima fali u ovim turobnim vremenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:03