NEPOSTOJEĆI FILM

HRT platio 37.549 eura za film o Miši u kojem nema ni Miše ni njegove glazbe. Legenda: ‘Prvi glas‘

Rok za isporuku filma bio je, naime, 1. lipnja 2022. godine, a Mišo i supruga Lidija za film su doznali od nas

Mate Mišo Kovač
 

 Sasa Buric/Cropix

Kakav film o meni? Ništa ja o tome ne znam - kaže Mišo Kovač koji se oglasio nakon što se doznalo kako je HRT platio 37.549 eura za još uvijek nepostojeći dokumentarni film o Miši Kovaču u kojem, kako sada stvari stoje, nema ni Miše, ni njegovih izjava, ni njegove glazbe.

Da se o njemu uopće snima film, koji ukupno stoji 53.642 eura, Mišo Kovač i njegova supruga Lidija doznali su od nas, a pojma nisu imali kako je film, prema ugovoru što ga je HRT sklopio s autorom Ivanom Živkovićem, već trebao biti i prikazan.

No, to se nije dogodilo, jer je ovo djelo autoru Ivanu Živkoviću - koji je na javnom HRT-ovom pozivu 2021. godine prijavio dokumentarac koji tematizira život i karijeru Mate Miše Kovača pod nazivom ‘Legenda‘ - prema pisanju Telegrama vraćeno na doradu.

image

Mate Mišo Kovač

Tom Dubravec/Cropix/

Rok za isporuku filma bio je, naime, 1. lipnja 2022. godine, a Telegram navodi kako je djelo vraćeno autoru kada se ispostavilo kako u njemu nema ni Miše ni njegove glazbe, koja se bez Mišine suglasnosti niti ne može ustupiti autoru filma.

Zanimljivo je i to kako je, prema pisanju Telegrama, autor Živković rekao kako je po prvi put do Miše Kovača pokušao doći tek lani u kolovozu, odnosno dva mjeseca nakon što je dokumentarac prema ugovoru trebao biti završen. Živković je to pokušao objasniti za Telegram rekavši kako je on u vrijeme kada se javio na natječaj ‘bio dobar s Mišom, što se kasnije promijenilo‘, pa je zato, piše Telegram, onda odlučio napraviti dokumentarac o Miši Kovaču, ali bez Miše. Ustvrdio je za Telegram i to da će Miši sada ponuditi 15.000 eura kako bi ga privolio da se ipak snimi dokumentarac ‘Legenda‘, te izjavio kako su Mišo i on sada u ‘komunikaciji‘.

Miši Kovaču je, međutim, i to prvi glas. Ivan Živković, kaže Mišo Kovač, ni sada ni prije dvije godine nije ga kontaktirao po pitanju svog filma.

- Ograđujemo se od osobe koju smo vidjeli jednom na kratko u životu i koju uopće ne poznajemo - ističu Mišo i Lidija Kovač, a mi doznajemo kako se kratki susret našeg najpopularnijeg pjevača i Živkovića zbio prije osam godina u Šibeniku, u kojem je Mišo Kovač tada nastupao na svečanosti u povodu 950 godina grada. Mišo se tada zadržao u razgovoru sa skladateljem Dušanom Šarcom, a taj je razgovor, bez ikakvog pitanja i Mišinog znanja i pristanka potom Ivan Živković uvrstio u ‘Varoški Amarcord‘, čiju je drugu sezonu HRT već naručio od njega.

Podsjetimo, prva sezona ‘Varoškog Amarcorda‘ emitirana je 2018. godine, a bila je najavljena kao dokumentarni film o Miši Kovaču, Arsenu Dediću i Vici Vukovu te njihovu odrastanju u šibenskom kvartu Varoš, iz kojega su potekli.

U ovom trenutku nije poznato kakva će biti sudbina dokumentarnog filma ‘Legenda‘. S HRT-a su za Telegram kazali kako je ‘raskid ugovora posljednja mjera koja se primjenjuje‘, te da će ‘promišljanjem svih uključenih u odlučivanje, sagledati što se dobiva, a što gubi takvom odlukom‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 20:50