PETRA TEŽAK

FOTO, VIDEO: 'REKLI SU MI DA TRUDNA NE MOGU BITI SEKSI' Ispovijest hrvatske glumice kojoj je poznato hrvatsko društvo preko noći uručilo otkaz

 
 Darko Tomaš / Hanza Media

Kazališna predstava Glumačke družine Histrion, “Uspjeh preko noći”, redateljice Saše Broz po predlošku Davida Mameta, svoju je premijeru trebala imati 19. siječnja 2018. godine.

Premijera je, međutim, odgođena za 26. siječnja, zbog razloga tada nepoznatih kazališnoj publici.

Više od mjesec dana kasnije, počelo se raspetljavati klupko koje baca novo svjetlo na tu odgodu, kao i na odnose između kazališnih kuća te glumaca i glumica koje angažiraju za svoje predstave.

Naime, glumici Petri Težak (33), koja je u spomenutoj predstavi trebala igrati zanosnu Karen - privremenu sekretaricu u uredu šefa producenata u velikom holivudskom studiju, oko koje se propinju nekakvi alfa-mužjaci - preko noći je otkazana suradnja zbog činjenice, kaže, da je ostala u drugom stanju.

Umjesto nje, Histrioni su za ulogu odlučili angažirati glumicu Lanu Gojak. Petra Težak je nakon otkazivanja suradnje slučaj prijavila pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, Višnji Ljubičić, smatrajući da se radi o spolnoj diskriminaciji.

Pravobraniteljica je pak potpisom potvrdila kako se doista radi o slučaju spolne diskriminacije, a dokumentaciju, odnosno mmišljenje pravobraniteljice na osam stranica je u ponedjeljak objavio portal teatar.hr.

- Odgodili su predstavu jer se nova glumica morala uvježbati. Autorskoj ekipi predstave sam rekla kako sam trudna nakon 6 tjedana, jer ranije se ne može potvrditi trudnoća. To je bilo dvadesetak dana uoči najavljene premijere, a to sam im rekla zato da se znaju na vrijeme organizirati i tako da ne bih zeznula ekipu i napravila probleme. Mislila sam, bude li predstava igrala i kasnije, u mojoj visokoj trudnoći, da to vrijedi spomenuti kako bi se pronašla alternacija za to razdoblje – prisjetila se glumica Petra Težak koja, kako navodi, u raznim predstavama u drugim kućama igra i dan danas.

- Otkako sam ostala bez angažmana u Histrionima, igrala sam u predstavi “Metoda za brak”, kao i u HNK Zadar, u komadu “Balon”. U prvoj predstavi glumim psihijatricu u uskoj, pripijenoj košulji, suknjici i u visokim štiklama. Nisam imala nikakve probleme jer moja trudnoća se još ni ne vidi. U “Balonu” sam igrala seksi ženu mafijaša. Dakle, opet uloga atraktivne žene, kakvu sam trebala igrati i u “Uspjehu preko noći”. U tom komadu na sceni nosim vrlo kratku minicu i usku majicu, a također hodam u visokim štiklama - navodi Petra Hežak.

Histrioni su svoju odluku o otkazu suradnje glumici pokušali opravdati pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić. I to na nekoliko razina, a mnoge njihove razloge ona nije prihvatila.

U svojemu priopćenju navode problem u trošku izrade kostima za eventualnu glumačku alternaciju. Drugi se njihov argument bazira na tvrdnji kako trudnica ne može biti “snažna, samostalna, jaka i privlačna žena”, kakvu predstavlja lik Karen u tekstu Davida Mameta.

Treći se pak dio njihove obrane u podnesku pravobraniteljici temelji na, kako kažu, “općepoznatoj činjenici o Mametovim ženkama”, navodnom teorijsko-kritičkom konstruktu koji definira prirodu ženskih likova u dramama Davida Mameta.

Međutim, portal teatar.hr piše kako takvo što ne postoji te da je riječ o novinskom članku, objavljenom u The New York Timesu 1996. godine, a koji govori o naravi Mametovih žena u njegovim dramama (originalni naslov: Mamet’s Woman).

Rok od mjesec dana

Teatrologiju na stranu, pravobraniteljica Višnja Ljubičić je, nakon utvrđivanja kako se doista radi o diskriminaciji na spolnoj osnovi, upozorila Histrione da prestanu s navedenom praksom te da joj u mjesec dana dojave što su napravili po tom pitanju.

Pokušali smo dobiti i tu glumačku družinu, i upitati što smjeraju nakon dopisivanja s pravobraniteljicom, no njihov utemeljitelj i producent Zlatko Vitez kratko nam je kazao kako glumica Petra Težak “ne zavrjeđuje njegov komentar”, uputivši nas na propagandnu službu kazališne kuće. Ništa više nije želio komentirati.

Oni su nam poručili da se ne slažu s odlukom pravobraniteljice, rekavši da nemaju dodatnih komentara.

Redateljica predstave po Mametu, Saša Broz također nije htjela istupiti u ime autorske ekipe, uputivši nas na producente predstave (GD Histrion) koji su s glumicom “potpisali te raskinuli ugovor”.

Zlatko Vitez je, kako znamo, predsjednik Vijeća za kazališnu djelatnost Grada Zagreba te ne čudi suzdržanost umjetničke ekipe vezano uz komentiranje njegovih odluka.

- Ja sam htjela igrati premijeru i ostale datume sve dokle mogu, a mogla sam još dugo. Redateljica Saša Broz je inzistirala da se uvede alternacija i da podijelimo predstavu, s čim sam se složila. Nije se dalo iščitati da redateljica shvaća moju trudnoću kao problem.

Imala sam podršku ekipe, no producent projekta, Zlatko Vitez, donio je tu odluku koju mi je priopćio preko redateljice. Ona mi je čak rekla da ga ne nazivam za obrazloženje, jer mi se neće javiti.

Možemo pričati o tome je li se autorska ekipa mogla više založiti za mene, no oni niti ne mogu puno napraviti, mogu jedino svi izaći iz projekta. Ono što znam jest da nitko od autorske ekipe nije negativno reagirao na vijest o mojoj trudnoći – govori Petra Težak pa nastavlja o “Mametovim ženkama”.

Otkud ženke

- Ne znam odakle mu te “ženke”. Ja za to nisam čula. Te Mametove žene, redom su atraktivne žene, takvi su to likovi. Ali, ja još uvijek izgledam identično i sve do nedavno sam igrala predstave u kojima sam seksepilna, kakva sam trebala biti i u predstavi “Uspjeh preko noći” iz koje sam izbačena zbog trudnoće.

Bilo je zanimljivo čitati reakciju Histriona nakon odluke pravobraniteljice, jer čula sam po prvi put neke stvari zbog kojih mi je otkazana suradnja. Meni se bili rekli da je to isključivo zato što sam trudna, a sad čitam nešto o troškovima kostima - nastavila je Petra Težak, dodavši i kako je zadovoljna što je čitav ovaj kazališni eksces digla na razinu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

- Dobila sam mnogo komentara iz kazališnih krugova da mi je bolje šutjeti, a mnogi su me kolege i kolegice i podržali. Ovo je jedini način koji sam smatrala ispravnim.

Htjela sam reagirati i tako pustiti priču u javnost, jer smatram da se nitko ne smije tako ponašati i diskriminirati trudnice. Ja ću opet igrati u zadarskom “Balonu”, i to u visokoj trudnoći. I ponovno ću igrati atraktivnu ženu mafijaša. Tamo, valjda, smatraju da trudnica može biti atraktivna žena - završila je glumica koja je odlučila ne šutjeti nego sve iznijeti u javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:36