ALBINA I ĐANA

Dvije Splićanke oduševile domaću javnost: ‘Obje smo ambiciozne, radišne i ganjamo svoje snove‘

Albina Grčić i Đana Smajo predstavit će duet ‘Žar‘ na 17. izdanju Zagrebačkog festivala

Albina i Đana

 Ante Odak/

Sedamdeseto izdanje Zagrebačkog festivala što će se održati 17. ožujka donosi nam posebnu glazbenu poslasticu: duet ‘Žar‘ što su ga skupa napisale Albina Grčić i Đana Smajo. Suradnja dviju Splićanki, dugogodišnjih prijateljica, nastala je nadahnuta sličnim iskustvima zbog kojih su se njih dvije povezale na osobnoj i glazbenoj razini. Za pjesmu stvorenu u naletu dobre energije i inspiracije tijekom zajedničkog putovanja kažu da se ponajviše oslanja na osjećaje povezanosti i privrženosti koji se prirodno razvijaju u romantičnom odnosu.

- Pjesma ‘Žar‘ nastala je tijekom zajedničkog putovanja prije nekoliko mjeseci. Naišle smo na zanimljiv beat koji nas je inspirirao da napišemo tekst i melodiju. Trebalo nam je svega trideset minuta da zaokružimo cijelu priču. Inspiracija za pjesmu bile smo jedna drugoj, odnosno situacije kroz koje smo zajedno prošle koje su nas dodatno glazbeno povezale pa je tako u konačnici nastala i ova pjesma - kažu djevojke, koje otkrivaju kako su od samog početka znale da će upravo njih dvije otpjevati ‘Žar‘.

image

Albina i Đana

Ante Odak/

- Pjesma je rađena po nama i našim glazbenim ukusima i od prvog trenutka znale smo da je ona naša - ističe Albina, koja u posljednje vrijeme uspješno kroči putem kantautorice. Nedavno je tako objavila i pjesmu ‘27‘ kojom je otvorila svoje novo glazbeno poglavlje koje će obilježiti nizom autorskih pjesama.

- Drago mi je što sam se kroz proteklu godinu ozbiljno uhvatila rada na vlastitim tekstovima i idejama, koje su u konačnici zaokružene u pjesme koje jedva čekam podijeliti sa svojom publikom. Kroz pisanje i rad na vlastitim pjesmama paralelno sazrijevam i razvijam se, te nastojim usavršiti zvuk za koji vjerujem da će doseći jednu razinu prepoznatljivosti i doći do ciljane publike - ističe Albina, jedna od naših eurovizijskih predstavnica, koja nas je 2021. godine s pjesmom ‘Tick-Tock‘ predstavljala u Rotterdamu. Ona je sa Đanom (koja je, podsjetimo, ove godine zablistala na Dori), prijateljica već sedam godina. Upoznale su se u doba kada je Albina imala sedamnaest, a Đana trinaest godina, a spojila ih je upravo glazba.

image

Albina i Đana

Ante Odak/

- Od kad smo se upoznale u udruzi ‘Music Talents‘, mentorica Teana Kovačević prepoznala je kompatibilnost i lijepo slaganje naših glasova. Kako smo se glazbeno razvijale, tako se razvijalo i naše prijateljstvo. Ti će nam dani zauvijek ostati u lijepom sjećanju jer smo na neki način zajedno odrasle - kažu djevojke koje pitamo po čemu su njih dvije slične, a po čemu različite.

- Najsličnije smo po tome što dijelimo strast prema glazbi i glazbene ukuse. Obje smo ambiciozne, radišne i ganjamo svoje snove. Postoje karakterne razlike, ali te razlike savršeno međusobno nadopunjavamo - kažu Albina i Đana koje još nisu odlučile što će odjenuti za nastup na Zagrebačkom festivalu.

- Još uvijek razvijamo ideje. Imamo viziju koju tek moramo razraditi - zagonetno kažu Splićanke.

Nad čime će svaka od njih uvijek pokleknuti: dobrim cipelama, dobrim filmom ili dobrim partyjem, koncertom, hranom...?

- Albinu uvijek razoruža dobra hrana, dok sam ja ‘slaba‘ na dobar izlazak - priznaje Đana koja otkriva i koja je od njih dvije vještija kuharica:

- Albina all the way - dodaje Đana kroz smijeh.

image

Albina i Đana

Privatna Arhiva/

Što pokreće dvije djevojke kojima je glazba uvijek jedna od tema zajedničkih druženja?

- Zdrava ambicija, pozitivno razmišljanje, ljubav prema glazbi, međusobna podrška i dobar vibe - kaže Albina koju pitamo koji su najveći izazovi s kojim se kao zgodne, mlade i uspješne dame susreću na našoj glazbenoj sceni.

- Svaki novi pothvat za nas je i novi izazov jer se na neki način suočavamo s reakcijama publike, ali s druge strane te nas reakcije potiču na dodatan rad i stvaranje - ističe Albina, koja jedva čeka da zajedno s Đanom izađe na pozornicu Zagrebačkog festivala i pred publikom izvede ‘Žar‘.

image

Albina i Đana

Privatna Arhiva/

- Pjesma ‘Žar‘ je primljena na Zagrebački festival prvenstveno jer se svidjela svim članovima uredništva, kojeg smo činili Tony Cetinski, Uršula Tolj, Tomislav Mrduljaš, Igor Jurilj i ja. Osvojila nas je jer je moderna, trendi i kao takva je jedina predstavnica tog nazovimo ga YouTube trending stila na ovogodišnjem festivalu. Albina i Đana su dugogodišnje prijateljice, uostalom Albina me upoznala s Đanom i tako je došlo do naše suradnje na pjesmi za Doru. Njih dvije imaju neku kreativnu kemiju kad su zajedno: zajedno su pisale Albininu novu pjesmu ‘27‘, ali i pjesmu za Zagrebački festival. Mislim da kao debitantice na ovom festivalu dostojno predstavljaju taj jedan mindset mladih ljudi koji dolaze, i koji zaslužuju priliku da kažu nešto novo, poglavito zato što hrabro izlaze iz svoje zone komfora i stvaraju nešto novo. Najbolji primjeri te hrabrosti u posljednje vrijeme su Matija Cvek i Eni Jurišić koji su se usudili biti drugačiji, a sada imamo još i recentniji ŠČ primjer. Naravno da neki to ne razumiju na prvu, niti ne tvrdim da je to istog dometa, ali svakako festival je tu da prepozna inovaciju i mlade autore - ističe Branimir Mihaljević, umjetnički direktor Zagrebačkog festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:01