PROBUDIO SE BALKAN

Dugokose Srpkinje, zgodna Albanka i sjetna Bugarka u završnici Eurosonga, evo tko su im konkurenti

Nakon ispadanja Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije iz druge polufinalne večeri u finale idu i Srbi, i Bugari i Albanci
Hurricane
 Kenzo Tribouillard

Bio je to pravi povratak otpisanih! Samo dva dana nakon prvog eurovizijskog polufinala u kojem su slavile zemlje ruskog i vikinškog bloka, samo dva dana nakon što su svi konstatirali da se balkanski blok izgleda definitivno raspao i tiho otišao u legendu, ponovo su se aktivirali bunt, prkos, stare veze i poznanstva. Jer, dok iz prvog polufinala baš ni jedna zemlja s područja Balkana nije prošla u veliku završnicu, sinoć se dogodilo čudo radi kojeg je cijeli Balkan danas u transu: u finale idu i Srbi, i Bugari i Albanci!

Što se točno zbilo doznat ćemo u nedjelju, kada se obznane rezultati glasanja u oba eurovizijska polufinala. Zasad možemo samo nagađati da je balkanski blok ljut zbog ispadanja Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije i premoći vikinško-ruskog bloka u prvom polufinalu (od deset zemalja koliko ih iz tog dijela natjecanja ulazi u finale u utorak je dalje prošlo čak sedam zemalja pripadnica tih moćnih blokova), odlučio ustati poput feniksa, ispraviti stvar i svoje glasove dati Srbima, Bugarima i Albancima.

image
Bugarka Victoria
Kenzo Tribouillard

Ako je ta teorija točna, onda treba znati da je za te tri zemlje stiglo toliko glasova publike da su iz daljnjeg natjecanja ispale Estonija, Gruzija i Danska kojima su eurovizijski stratezi, rukovođeni snagom vikinško-ruskog bloka pokazanoj u prvom polufinalu, predviđali siguran daljnji tijek natjecanja.

image
Srpski girl bend Hurricane
Robin Utrecht/shutterstock

Kako bilo, dok Balkan slavi, sada je na redu veliko finale 65. Eurosonga, u kojem su mjesto osigurale dugokose djevojke iz srpske grupe Hurricane, koje su svojom izvedbom pjesme 'Loco Loco' 3.500 ljudi u rotterdamskoj Areni podigle na noge. Kod njih, bilo je jasno i televizijskim gledateljima, nema glume: gledajući ih, točno se mogla dočarati uzavrela atmosfera pred zoru na nekom beogradskom splavu, uz dosta alkohola i živu glazbu. Dugokosa trojka odjevena u crne svjetlucave kostime na sceni je doista djelovala poput uragana, a Sanju Vučić obožavatelji Eurosonga pamte od prije pet godina kada je nastupila na Eurosongu s bendom ZAA. Tada su se britanski mediji raspisali o njenom navodnom seks skandalu s tadašnjim britanskim predstavnikom Joeom Woolfordom. The Sun je izvještavao kako je Sanja Joea zvala u svoju hotelsku sobu, no ona je sve to demantirala, rekavši da se radilo o nevinom druženju.

image
Hurricane
Patrick Van Emst

Pažnju publike privukla je sinoć i rasna Albanka Anxhela s pjesmom 'Karma' koja govori o nesretnoj ljubavi jedne žene. U dramatskoj baladi Anxhela krivi sebe zato što se njezin svijet počeo raspadati. Na početku pjesme sebe opisuje kao sebičnu i razmaženu: 'Život je bio bajka i na to sam navikla. Živjela sam visoko među zvijezdama i smijala se dok si ti patio. Bila sam bešćutna i voljela samo sebe'. Potom shvaća da su joj ostale samo gorke suze. 'Bog mi ne oprašta, svijet se ruši, ostavila sam te, prijatelji su me ostavili. Svjetla nema. Sakupljam suze koje mi se suše na dlanu...'

image
Albanka Anxhela Peristeri
Kenzo Tribouillard

U finalu ćemo gledati i najmlađu sudionicu ovogodišnjeg Eurosonga: 18-godišnju Stefaniju Liberakakis koja predstavlja Grčku. U polufinalu je zasjala u uskom šljokičastom ljubičastom kombinezonu, a mnoge je podsjetila na Zaru Larsson.

image
Grčka Stefania
Sander Koning

Sutra u bitku za pobjedu kreće i ruska Manizha koja na početku nastupa pjeva skrivena u velikoj ruskoj lutki, iz koje potom izlazi odjevena u radnički kombinezon. Pjesmom 'Russian Woman' najavljuje da je nekadašnjim stereotipima došao kraj i da je došlo vrijeme moderne 'ruske žene' koja mora biti dovoljno snažna.

image
Ruskinja Manizha
Patrick Van Emst

Za razliku od nje Ciparska Elena pjeva o zaljubljenosti u muškaraca koji je zao kao vrag. Njen senzualni nastup obilježen je koreografijom uz četiri plesačice s uskim crvenim kostimima. Boja scene mijenja se iz crnog u crveno i bijelo što sugestivno ističe Elenu i njene plesačice. Na kraju se pojavi natpis 'El Diablo' osvijetljen plamenom čime ova vruća izvedba, na radost mnogih muškaraca, postaje još senzualnija.

image
Cipar
Ebu/Andres Putting

Norveška pjesma ne govori o neuzvraćenoj ljubavi već o muškarcu koji se bori s mračnom stranom svoje ličnosti i pita se je li dostojan ljubavi: 'Ovdje, u mojoj tami, u mojem praznom srcu, borim se s demonima koji me raspinju i pitam se što vidiš u meni'. Tu tešku temu Tix oboružan krilima izvodi s lakoćom i ne stidi se secirati samoga sebe.

image
Norveška
Ebu/Thomas Hanses

Pjesma lako ulazi u uho iako se bavi bolnom temom. Krilati anđeli doprinose dramatskom dojmu, a Tix je na Eurosongu, prenose mediji, navodno uspio osvojiti srce Efendi iz Azerbajdžana koja pjeva o Mata Hari.

image
Azerbejdžanka Efendi
Kenzo Tribouillard

Kako sada stvari stoje predstavnici Islanda, grupa 'Daði Freyr’s on-stage band Gangamagnið'. koji su pozitivni na koronu neće nastupiti uživo, nego ćemo ponovo gledati snimku njihove probe. Nema veze, jer su već u polufinalu prikupili simpatije publike kojoj su se obratili putem zooma iz hotelske sobe gdje se nalaze u izolaciji.

image
Daoi & Gagnamagnio s Islanda
Patrick Van Emst

Pažnju publike privukao je i Portugal s pjesmom 'Love Is On My Side' nastalom 2019. na turneji kroz Nizozemsku, nadahnutoj ljudima koje su upoznali u amsterdamskoj crvenoj četvrti. Članovi skupine Black Mamba tvrde da je skladba nadahnuta staricom koju su sreli u Amsterdamu prije nekoliko godina, a koja im je ispričala da je svoj dom napustila u dobi od 16 godina u slijepoj potrazi za ljubavlju, koja je nesretno završila, pa je postala ovisnica o drogama što ju je odvelo u prostituciju.

image
The Black Mamba iz Portugala
Sander Koning

Kladionice danas, dan uoči finala najviše šansi daju Švicarskoj, Francuskoj i Italiji. Švicarsku predstavlja Gjon Muharremaj, pod umjetničkim imenom Gjon’s Tears. 22-godišnji pjevač čiji je otac Albanac s Kosova od početka je dobro kotirao na kladionicama s pjesmom 'Tout l’univers' koju izvodi na francuskom, odjeven poput pjevača flamenca.

image
Gjon's Tears
Kenzo Tribouillard

Francuskinja Barbara Piévic, ili Barbara Pravi je iranskog i srpskog porijekla. Njezino odrastanje u multikulturalnom ozračju povezalo ju je s njenim korijenima, što je vidljivo i u njenom umjetničkom imenu 'Pravi' uspomeni na djeda. Barbara je vrlo angažirana u borbi za ravnopravnost spolova, a njene pjesme često govore o nasilju nad ženama, pobačaju... Glazbeni uzori su joj Jacques Brel i Edith Piaf.

image
Barbara Pravi
Kenzo Tribouillard

Talijane predstavlja rimski rock bend Måneskin. Dečki se znaju još od srednje škole, sudjelovali su u X Factoru, pobijedili na Sanremu. U svojoj pjesmi Zitti e buoni', koja na YouTube ima gotovo 2 i pol milijuna pregleda, pjevaju o uličarima koji buržujima poručuju da budu 'poslušni i dobri'.

image
Talijanski rock bend Måneskin
Rolf Klatt/Shutterstock Editorial/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:30