Najbolji izbor

Lakše ne može

Ovisno o ukusu, možete umiješati neko drugo suho ili orašasto voće.
Umjesto grožđica i brusnica možete dodati sušene marelice ili, primjerice, smokve, a umjesto pekan oraha i badema, možete se odlučiti za kikiriki ili lješnjake. Igrajte se!
 Foto: iStock
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice nekuhane isprane kvinoje
  • 2 jušne žlice chia sjemenki
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 2 zgnječene zrele banane (oko 3/4 šalice)
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice grubo narezanih badema
  • 1/4 šalice narezanih oraha ili pekan oraščića
  • 1/3 šalice suhog voća (grožđica ili brusnica)
  • 1/4 šalice maslaca od badema
  • 2 jušne žlice meda

PRIPREMA:

  1. Zagrijte pećnicu na 180ºC.
  2. Lim za pečenje dimenzija 20 x 20 cm prekrijte papirom za pečenje.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, kvinoju, chiju, sol i cimet.
  4. Umiješajte zgnječene banane i vaniliju.
  5. Dodajte i bademe, orahe (ili pekane) te suho voće.
  6. U prikladnoj posudi na laganoj vatri miješajte bademov maslac i med sve dok se dovoljno ne ugriju i rastope. Maknite s vatre pa umiješajte mješavinu zobenih pahuljica i ostalih sastojaka tako da se sve dobro poveže.
  7. Prebacite u lim za pečenje. Čvrsto utapkajte smjesu rukama ili pomoću posude tako da bude jednolična.
  8. Pecite 25 minuta, odnosno dok rubovi ne postanu zlatno smeđi. Kada se potpuno ohladi, narežite na osam do deset pločica.

Ove pločice možete nekoliko dana čuvati na sobnoj temperaturi, no najbolje ih je zamotati i čuvati u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 07:18