Živopisna baština Varaždinske županije: Putovanje kroz povijest i tradiciju

Dvorac Stari grad

 Photo By Miljenko Hegedić

Varaždinska županija, dragulj sjeverozapadne Hrvatske, nudi bogatstvo povijesnih znamenitosti i tradicija koje oduševljavaju svakog posjetitelja. Kroz ovu regiju proteže se čarobna kombinacija kulturnog nasljeđa i autentičnih lokalnih običaja.

Varaždin: Srce barokne elegancije

Ako vaše istraživanje započinje u gradu Varaždinu, baroknoj prijestolnici Hrvatske, očuvana povijest očekuje vas na svakom koraku. Stari grad dominira svojim veličanstvenim zidinama, a Gradska vijećnica, jedna od najstarijih u zemlji, stoji kao svjedok mnogih povijesnih trenutaka. Županijska palača, u kojoj je stolovao prvi župan u Hrvatskoj povijesti, Varaždinska katedrala, sa svojom veličanstvenom unutrašnjošću, i prekrasno Varaždinsko groblje, spajajući hortikulturu s umjetničkim nadgrobnim spomenicima, prenose duh prošlih vremena.

image

Gradska jezgra Varaždin

Photo By Mladen Sinko

Varaždinske Toplice: Ljekovita tradicija

Samo nekoliko kilometara od Varaždina smjestile su se Varaždinske Toplice, najstarije termalne toplice u Hrvatskoj. Ovdje, u prirodnom okruženju, termalna voda već stoljećima privlači ljude u potrazi za zdravljem i opuštanjem. Stari Rimljani su već u 2. stoljeću prepoznali ljekovitost ove vode, izgradivši terme na istom lokalitetu..

image

Arheološki park Aquae lasae

TZG Varaždinske Toplice

Lepoglava: Riznica kulture i umjetnosti

Na drugoj strani Varaždinske županije je Lepoglava, grad poznat po iznimno bogatoj kulturnoj baštini. Ovdje je dom čuvene lepoglavske čipke, uvrštene na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Pavlinski samostan, sa svojom impozantnom arhitekturom i predivno oslikanom crkvom, istaknuti je svjedok stoljetne povijesti i umjetnosti koja ovdje cvjeta.

image

Crkva Lepoglava

Photo By Pointers production

Ludbreg: Centar Svijeta

Ludbreg, često nazivan Centrom Svijeta, nosi poseban šarm i mistiku. Ovdje se nalazi poznato svetište Predragocjene Krvi Kristove, koje privlači hodočasnike iz cijelog svijeta. Legenda kaže da je Ludbreg geografski centar svijeta, a stanovnici ponosno njeguju ovu zanimljivu priču.

image

Svetište u Ludbregu

Photo By Pointers production

Novi Marof: Tragovi prošlosti

Novi Marof, smješten među brežuljcima i šumama, skriva brojne povijesne dragulje. Uz dvorac Erdödy, tu su i ostaci starih utvrda, Pusta Bela, Bela I. i Bela II., koje svjedoče o bogatoj povijesti i strateškom značaju ovog područja. Tolikom, da predaja ukazuje kako se u njima skrivao i opjevani junak, Rikard Lavljeg Srca.

image

Bela Novi Marof

Photo By Siniša Sović

Bednja: Melodija prošlih vremena

Bednja nije samo mjesto prirodnih ljepota i poznatog bajkovitog dvorca Trakošćan, već i dom jedinstvenog bednjanskog govora, koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro UNESCO-a. Ovaj melodični govor, bogat vokalima i diftonzima, čuva uspomene na stare dane i prenosi ih novim generacijama.

image

Trakošćan

Photo By Siniša Sović

Varaždinska županija nije samo povijesni muzej pod otvorenim nebom, već i živa knjiga priča koje čekaju da budu ispričane. Svaki grad, svaka crkva, svaki kutak nosi djelić duše prošlosti koja oblikuje sadašnjost. Dođite, zaronite u ovu čaroliju i osjetite kako prošlost i sadašnjost dišu kao jedno, stvarajući nezaboravnu simfoniju života.

image
HTZ logo
image
TZZ Varaždin logo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 16:08