Vino uz žlicu: Kraljevski objed u Međimurskim dvorima

Eno gastro projekt doživio je svoje 13. izdanje, a održan je na jednoj od najpoznatijih hedonističkih adresa u tom kraju - restoranu Međimurski dvori u Lopatincu kod Čakovca što je podržala i Turistička zajednica Međimurske županije.

promo 

 Nikola Zoko_Međimurski dvori

Izuzetno ljubazni domaćini Tatjana i Marijan Martinjaš pripremili su bogat stol na kojem su se u pet sljedova našli manje i više znani međimurski specijaliteti.

Meso z tiblice nezaobilazno je predjelo u Međimurju, a na drvenom pladnju našli su se još sir s bučinim košticama, domaća kobasica i dimljeni jezik. To je, uz također nezaobilazni Tomšić Pušipel 2020, pripremilo nepca za drugi međimurski klasik - trgance s vrhnjem. Nekad je to bilo glavno jelo, težačko, koje se moglo kombinirati s bilo čime što imate kod kuće, a u današnjoj ugostiteljskoj ponudi, omiljeno predjelo koje se radi i u slatkoj varijanti, s makom ili šumskim voćem.

image

promo

Nikola Zoko_Tomšić Pušipel i Meso z tiblice s dimljenim jezikom i kobasicama

Kako je uobičajeno, za pušače i kavopije napravljen je cigaret & coffee break, kojom prigodom je predstavljena nova kava na hrvatskom tržištu - Cagliari. Talijanski proizvođač kave s obiteljskom tradicijom od 1909. godine prisutan je u četrdesetak zemalja svijeta. Usmjereni su na ugostiteljstvo i istinske kavoljupce, koji doma uživaju u kavi spravljenoj u caffetieri. U posljednje vrijeme vrlo su im tražene kapsule za kućne i uredske aparate, a budućnost su, kaže njihova predstavnica Anamarija Šimović, tzv. jastučići (cialde) sa 7,5 grama mljevenog espressa.

image

promo

Nikola Zoko_Cagliari kava – novost na hrvatskom tržištu

Tenfana piletina s hajdinom kašom sljedeće je jelo koje nas je dočekalo u tanjurima, a vlasnik restorana Marijan Martinjaš imao je potrebu upoznati nas, osim tenfanja (pirjanja), s ostalim međimurskim gastronomskim terminima. Tako smo doznali i što znači kad je nešto kalapajsano (pirjano) kao npr. kalamperi (krumpiri) ili pretepeno (zgusnuto) kao grah, juha i sl. Nekad se u loncu kuhalo cijelo pile, sada češće u komadima, a uz dobro skuhano meso prilog je bila hajdinska kaša, od žitarice heljde koja se nekad puno uzgajala, a potom bila dugo zapostavljena. Okusi djetinjstva, kaže Martinjaš, vraćeni su zahvaljujući heljdi s OPG-a Stričak. Vinar Nenad Preiner preporučio je uz ovo jelo svoj Pušipel, čija je kvaliteta prepoznata na londonskom Decanteru, gdje mu je dodijeljeno 88 bodova i brončana medalja. Da upotrijebimo i jedan nimalo međimurski izraz - ovo jelo i vino uzvanici su proglasili najboljim pairingom večeri.

image

promo

Nikola Zoko_Preiner Pušipel i Tenfana piletina s hajdinskom kašom

Paprikaš od divljači (sveto trojstvo: srna, vepar, jelen) bio je nepogrješiv izbor glavnog jela, uz domaće šiškrline, tjesteninu s kukuruznim i pšeničnim brašnom te krumpirom koji joj daje neponovljiv okus. Ovo jelo, za razliku od nježnijih Pušipela, tražilo je moćnije vino, čvršćeg tijela, a upravo takva bila je Belović Graševina 2020, inače službeno vino kuće.

image

promo

Nikola Zoko_Belović Graševina i Paprikaš od divljači sa šiškrlinima

Međimurska gibanica kraljica je slastica, a priprema se od jednostavnih namirnica (orah, jabuka, mak, sir, šećer) koje tek u složencu dolaze do punog izražaja. Svatko ima svoj način spravljanja, a Tatjana Martinjaš u Međimurskim dvorima ne mijenja recept od 2005. godine kada su ona i suprug preuzeli restoran. Uz ovu kalorijsku bombu sasvim se dobro uklopilo Šafran Kuhano vino, fino aromatizirana kupaža frankovke i portugisca.

image

promo

Nikola Zoko_Šafran Kuhano vino i Međimurska gibanica

Ovo je bio samo dio gastronomskog repertoara Međimurskih dvora, koji se uspješno bore s pandemijskim nedaćama, doskočivši im i razvijanjem catering ponude. No, i dalje su na raspolaganju à la carte gostima i organiziranim proslavama. Iz svega toga proistekao je Međimurski obed, posebna ponuda obiteljskih nedjeljnih ručkova, koji su vrlo popularni zbog šarolikosti jelovnika i pristojnih cijena, u što se i sami možete uvjeriti.

image

promo

Nikola Zoko_Marijan i Tatjana Martinjaš s kuharima Elenom Novak i Dejanom Jambrošićem
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 23:21