Tražite li ideju za izlet istražite Brežice

promo

 Nikola Zoko

Samo 40-ak kilometara nedaleko centra Zagreba, u neposrednoj blizini granice sa Slovenijom smjestile su se Brežice. Mali pitoreskni gradić sa 7000 stanovnika oduvijek je privlačio Hrvate. Nekad se u Brežicama (samo) šopingiralo, kupalo na termalnim rivijerama, da bi danas, kad suvremeni putnici traže inspiraciju za ‘vikend bijeg‘ Brežice postale jedan od pravih bisera Slovenije. Kako i ne bi nosio ovaj epitet kad u Brežicama možete doživjeti puno toga - pojesti nešto posebno na obiteljskom imanju koje njeguje filozofiju ‘sa zemlje do stola‘, zaviriti u dvorac s najvećom viteškom dvoranom u Sloveniji, uvjeriti se u moć vode promatrajući kako se Krka ulijeva u Savu prelazeći preko metalnog mosta Most čez Savo in Krko (sagrađen je 1906. i u tom trenutku bio najdulji u Europi) na kojem su snimljeni kadrovi filma Božji oklop" iz 1987., s Jackiejem Chanom u glavnom ulozi. Tu je još mnogo zanimljivih priča koje pričaju ljubazni domaćini zaslužni zašto su Brežice unatrag nekoliko godina postale toliko posebne.

image

promo

image

promo

Nikola Zoko

Dolazite li iz Zagreba, važna je informacija ta da vam za Brežice ne treba Slovenska vinjeta. Prijeđite preko graničnih prijelaza Mala Bregana ili Harmica od kuda vas lokalne ceste voze prema centru ovog gradića. Ulazak u grad prepoznati ćete po nadvožnjaku, a želite li besplatno parkirati automobil parkirajte na mostu kojim se ulazi u grad ili u njegovoj okolici. Kad ste parkirali, krenite u obilazak užeg središta Brežica.

Evo što svakako vidjeti u Brežicama!

Povijest duga stoljećima!

Čim krenete u istraživanje Brežica shvatit ćete da ulice, građevine i spomenici pričaju lijepu povijesnu priču! Zvijezda strogom centra grada svakako je Posavski muzej Brežice koji na poseban način priča priču o povijesti ovog kraja. Ovaj se dvorac prvi put spominje 1241 godine, a to kako izgleda danas datira još od 16.stoljeća. Prolazeći po dvorcu vidjet ćete stalni postav koji priča priču o životu u ovom kraju, a svi putevi u obilasku dovest će vas do Viteške dvorane. Dobro pogledajte zidove i plafon na kojem se nalaze barokne freske koje možete satima istraživati. Uzmite si vremena za razgled ovog dvorca,

image

promo

Nikola Zoko
image

promo

Nikola Zoko

MOĆ vode i Vodotornja!

Voda je jedan od simbola Brežica. Spomenuli smo kako se na ovom mjestu Krka ulijeva u Savu, kako ovaj gradić obiluje termalnim izvorima vode na kojima su bazeni i terme, no zbog vode je otvoren još jedan zanimljiv muzej. Primijetit ćete ga već na samom ulasku u grad pitajući se koju priču nosi ružičasti toranj nedaleko muzeja. Istražite ga tako da između Posavskog muzeja prođete, po mišljenju mnogih, jednom od najljepših ulica u Brežicama u kojoj ćete pronaći i klupu za zaljubljene. Riječ je o nekadašnjoj obrtničkoj ulici, danas retro uličici na čijem je početku klupa za zaljubljene. Sjednete li na nju s drugom polovicom fotografija je impozantna - iza zaljubljenog para nalazit će se vizura dvorca. Put od klupe dovesti će vas do Vodotornja Brežice koji je visok čak 46 metara po čijoj se unutrašnjosti danas krećete liftom ili originalnim stepenicama iz 1914. godine kad je dvorac sagrađen. Kroz povijest je Vodotoranj imao svoju zanimljivu priču koja je pretvorena u postav muzeja preuređenog 2021. godine. Od tada pa sve do danas Vodotoranj je interaktivan muzej u čijem sadržaju uživaju i mali i veliki posjetitelji. Na ovom mjestu možete ćuti sve o tome kako su nekad funkcionirali ovakvi objekti, kako su vodu ovog kraja koristili muškarci a kako žene, a kad svladate sve katove ovog muzeja nagrada slijedi na samo vrhu. Prekrasan vidikovac iz kojeg puca pogled na sve četiri strane svijeta. Budući da je u Brežicama voda za piće besplatna i jako ukusna, ne prepustite se okrijepiti vodom na dva mjesta na ovom mjestu- u podnožju vodotornja i na samom vrhu.

image

promo

BREŽICE Selection suveniri ručne izrade!

U podnožju Vodotornja nalazi se i divni kafić s velikim izborom ručno rađenih torti, odličnom domaćom limunadom (sad je upotpunjuju s malinama) ali i kutkom u kojem možete kupiti mnogobrojne Slovenske proizvode koji nose oznaku Brežice Selection. Riječ je o različitim vrstama proizvoda proizvedenih ručno isključivo od sirovina koje rastu na ovom podneblju. Vina, marmelade, medovi, pivo s jedne strane ali i jastučići s ljekovitim biljem (divno za opuštanje tijela), nakit, kozmetika, proizvodi od gline, metala. Ponuda je odlična, pa dok uživate u finim kolačima i kavi svakako pogledajte ponudu.

image

promo

Nikola Zoko

GASTRONOMIJA zbog koje ćete se uvijek vraćati u Brežice!

Kako i ne kad se u ovom malog Slovensku gradiću odlično jede! U strogom centru grada zamirisat će vam Huda pizza. Vlasnik pizzerije je Tadej Levičar koji je u ovaj mali Slovenski gradić donio inovaciju kad je pizza u pitanju. Svih 12 različitih vrsta počinju od istog principa - tijesto je fermentirano i tanko, sastojci su lokalni a okusi su sljubljeni tako da zadovoljavaju nepce i najzahtjevnijih gastronoma. Picerija se nalazi u maloj kući stroj 300 godina, koja je dugi niz godina služila malim obrtnicima i umjetnicima. Osim što se danas tu jednu pizze poput onih najslavnijih na svijetu, Huda ima i divan interijer. Sve što vidite u cijelosti je reciklirano i napravljeno od korištenih materijala. Oprema je skupljena na buvljacima, iz propalih objekata, starih gostionica od Budimpešte do Trsta, a jedini je izuzetak samo krušna peć, koju su po njihovim željama izradili u samom Napulju. Kad ste u Brežicama ne propustite Turističku farmu Vimpolšek. Do nje ćete stići automobilom, a doživljaju koji vas ovdje čeka je neprocjenjiv. Usred imanja, na fino pokošenoj travi dočekat će vas lijepo postavljen stol na kojem će u sljedovima dolaziti tanjuri s lokalnim proizvodima. Klasičnog jelovnika nema, dovoljno je samo dati smjernice Matiji Vimpolšeku, chefu i velikom ljubitelju posla koji radi i prepustiti se. Dok uživate u atmosferi (glazbena kulisa je najčešće jazz) na stol će dolaziti različiti sljedovi s namirnicama iz okolnog vrta. Zanimljivo je da Vimpolšeki gotovo 80% namirnica koje koriste u pripremi hrane sami proizvedu, ono što nemaju kupuju od susjeda, a daleko su poznati po Kršutu (pršutu napravljenom od svinje krškopoljca) koji ima i certifikat izvrsnosti Brežice Selection. Kako nema klasičnog menija, nema niti radnog vremena. Naime svi zaposleni na ovom imanju rade cijeli tjedan kombinirajući restoran i polje, pa prije nego li dođete na ovom mjesto svakako nazovite i rezervirajte svoje mjesto. Nedjeljom Turistička farma Vimpolšek radi i na cijelom se imanju poslužuje posebno kreiran ručak.

image

promo

Nikola Zoko
image

promo

Nikola Zoko
image

promo

IMANJA na kojima ćete se osjećati kao kod kuće!

Brežice su kao grad odličan domaćin, a gostoprimstvo dodatno pojačavaju imanja koja se nalaze nedaleko strogog centra grada. Jedno takvo, desetak minuta vožnje automobilom udaljeno od centra je imanje Pri Martinovih. Nalazi se na adresi Globočice 8 u mjestu Krška vas (idete li na izlet iz Zagreba trebat će vam 35 minuta osobnim automobilom). Imanje je u vlasništvu obitelji Tomše, priča posebna utoliko što se njeguje način seoskog života kao prije stotinu godina. Na imanju ćete tako hraniti životinje (obitelj se bavi uzgojem krava, bikova, konja, ovaca, kozlića i drugih životinja koje slobodno šeću po imanju) vidjeti kako funkcionira klasičan seoski način života, provozati se traktorom a kad ogladnite domaćica Milena će vam na stol staviti samo domaće. Tu se jede perad s tradicionalnim štruklima od heljde i sira, domaće povrće, heljdina kaša i klasična štrudla od jabuke za desert. Gazda domaćinstva, vitalan Franc poslužit će vas domaćim vinom, a dok vam dolazi desert na stol mlađa generacija Tomši zasvirat će harmoniku i gitaru. Na ovom imanju je potrebno najaviti dolazak, rezervirati stol, a želite li tu provesti vikend i to je moguće. Imanje Pri Martinovih ima deset soba namještenih prirodnim materijalima, a noćenje s doručkom po osobi košta 40 eura.

image

promo

Nikola Zoko

VINSKA ili PIVSKA priča?

Ili možda obje?! Kad ste u Brežicama doživite oboje! Prije nego li krenete od Brežica vinskom cestom prema okolnim selima zastanite u Craft pivovari Reset. Osnovana je početkom pandemije, u veljači 2020.godine na čijim će vas vratima (Prečna pot 3) dočekati jedan od vlasnika Samo Žabkar. Povesti će vas na degustaciju koja je u ovom pogonu jedinstveno. Kušati možete neka od 11 vrsti piva koje se ovdje svakog dana kuhaju, a uz pivo se poslužuju i fini zalogaji. Ne želite u obilazak pivovare u kušati možete sezonka i bazna piva poput Snowblind, Blurry, Alter Ego, Old School, Froggy, Extra, Summer of 92, Lagerish koje je ujedno i najtraženije pivo. Riječ je o posebnom ale pivu za čiju je blagu gorčinu zaslužni slovenski hmelj Aurora.

Posavje gdje su se smjestile Brežice je vinorodno područje o čemu pričaju jedinstveni vinski podrumi repnice napravljeni u špiljama ukopanim u kvarcnom pijesku. Nekad su špilje bile spremište za repu (otuda i naziv repnice) glavnu hranu za životinje, a kad je stoka počela jesti suvremeniju hranu stari podrumi dobili su novu namjenu. U selima u okolici Brežica danas se u podrumima stari 200 godina čuva vino. Najpoznatija je Najger repnica u kojoj možete uživati u jedinstvenoj degustaciji vinskih sorti ovog kraja, zaviriti u podrum s arhivom ali i uz čašu vina kušati domaće specijalitete. U jednoj od prostorija ove prekrasne vinarije vinoljupci su svjedoci čudu prirode i ljudskih ruku: prirodnoj freski na kojoj, uz malo mašte, možete vidjeti različite slike. Radno vrijeme Najger repnice je svaki dan od 09:-21:00 uključujući i nedjelju.

image

promo

Nikola Zoko
image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 22:11