Talijan Luca Arca u uzbudljivom finalu osvojio titulu pobjednika ITF Wheelchair Croatia Opena by HEP

Četvrto izdanje ITF Wheelchair Croatia Opena by HEP, turnira za tenisače u kolicima, osvojio je Talijan Luca Arca. U meču za trofej, koji se igrao na Grand Standu, drugom po veličini teniskom terenu u centru Stella Marisa, nadigrao je Austrijanca Josefa Rieglera rezultatom 6:4, 4:6, 7:5.

promo

 Merlo De Graia Aka Neven Jurjak/

Vrlo uzbudljivo i kvalitetno finale, koje je potrajalo čak dva sata i 20 minuta, tako je dalo poseban pečat turniru i na najbolji način zaokružilo natjecanje koje se kroz tri dana odvijalo na terenima Umag Tennis Academyja i u Stella Marisu u sklopu ATP zone.

Luca Arca postao je četvrti različiti pobjednik umaškog turnira za tenisače u kolicima, odnosno spriječio je Rieglera da postane prvi s dvije titule. Štoviše, 48-godišnji Austrijanac igrao je finale u sva četiri izdanja turnira od 2019. godine, no pobjednički je pehar osvojio 2021. godine. Na listi pobjednika još su Izraelac Guy Sasson (2019.) i Poljak Kamil Fabisiak (2022.), a sada im se pridružio i Arca.

image

promo

Merlo De Graia Aka Neven Jurjak/

Za 30-godišnjeg Talijana, koji je trenutačno 142. na ITF-ovoj rang-listi tenisača u kolicima, ali je prošle godine bio i na visokoj 24. poziciji, ovo je 11. osvojeni turnir u karijeri. Ujedno je osvojio i 55 bodova u utrci za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024., na koje će se kvalificirati 48 tenisača. Kvalifikacijsko razdoblje za POI nedavno je počelo, a upravo je umaški turnir bio jedan od prvih na kojim su se mogli osvojiti bodovi.

Od pet Hrvata u ždrijebu turnira, koji se igrao za nagradni fond od 3.000 dolara, najdalje je došao Anto Joskić, naš najbolje rangirani tenisač u kolicima (77. na svjetskoj rang-listi), plasmanom u polufinale, gdje je bolji bio Riegler. Do četvrtfinala je, pak, stigao Sven Maretić.

image

promo

Merlo De Graia Aka Neven Jurjak/

Ipak, da umaški turnir ima i hrvatskog pobjednika Joskić se pobrinuo u konkurenciji parova. U suradnji s Austrijancem Martinom Legnerom svladao je u finalu mađarski par, Attilu Farkaša i Rolanda Nemetha, sa 7:5, 6:2. Za Joskića je to prva titula na umaškim zemljanim terenima nakon što je dosad u parovima igrao dva finala (2019. i 2021.) te jedno polufinale (2022.). Ukupno mu je to 14. trofej u karijeri u parovima, dok je njegovom partneru na ovom turniru, legendarnom Austrijancu Legneru (sudionik svih osam Paraolimpijskih igara od Barcelone 1992. godine naovamo) to čak 266. osvojeni turnir u konkurenciji parova, ali i jubilarni 350. trofej na ITF Wheelchair Touru u karijeri, budući da ima i 84 u pojedinačnoj konkurenciji.

Prije Joskića, umaški je turnir u parovima od Hrvata dva puta osvajao Dražen Mikšić, 2019. i 2021., oba puta s Josefom Rieglerom.

Sve je i ovoga puta prošlo jako dobro s organizacijske strane turnira. Jako smo zadovoljni odazivom natjecatelja, a finale je bila prava poslastica koja je trajala skoro dva i pol sata, a Josef Riegler imao je u trećem setu čak pet meč-lopti, ali je Arca uspio sve spasiti i preokrenuti“, rekao je Anto Joskić zahvalivši se sponzoru turnira, HEP-u, te Plavoj Laguni glavnom sponzoru i organizatoru Plava Laguna Croatia Openu Umag, na suradnji i pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:35