Suradnja AquafilSLO i E.ON-a na kogeneracijskom postrojenju za rješavanje energetskih izazova

promo

U pogon je pušteno kogeneracijsko postrojenje (CHP) za pokrivanje energetskih i proizvodnih potreba postrojenja Aquafil u Ljubljani. Suradnja je ovo između AquafilSLO, dio Aquafil grupe, vodećeg proizvođača najlona tipa 6, i E.ON Energy Infrastructure Solutions (EIS) u Sloveniji, dio grupe E.ON Hrvatska koja pripada E.ON SE grupi, jednom od najvećih europskih operatera energetskih mreža i energetske infrastrukture te pružatelju inovativnih korisničkih rješenja za preko 48 milijuna kupaca. Turbinu snage 7,5 MW isporučila je tvrtka Mercurio, a postrojenje će proizvoditi godišnje 59 GWh snage i 220‘000 tona pare pri 10 bara i pokrivati 100 posto potrebe za parom (>200‘000t/g.) i približno 50 posto električne energije (59 GWh/g.) na samoj lokaciji proizvodnje.

Predan doprinosu osiguravanja zdravijeg planeta za buduće generacije, Aquafil slijedi strogu strategiju održivosti za svoju proizvodnju i proizvode. Proizvodna lokacija u Ljubljani, koja proizvodi Aquafilov vodeći proizvod regenerirani najlon ECONYL® iz otpada, jedna je od ključnih lokacija tvrtke. Za svoje procese troši značajne količine toplinske i električne energije. Predan budućnosti tvrtke, Aquafil je odlučio lokalno implementirati visoko učinkovitu kogeneraciju koja ponovno koristi kogeneriranu toplinu za svoje proizvodne procese.

image

promo

AquafilSLO pogon u Ljubljani dom je nekih od najnaprednijih tehnologija koje Aquafil grupi omogućuju da bude izvanredan primjer kružnog gospodarstva i inovator u industriji sintetičkih materijala. U svjetlu trenutnog energetskog tržišnog okruženja, kojeg karakteriziraju povećane cijene i nesigurnost opskrbe, odlučili smo se za rješenje koje jača našu energetsku neovisnost. Instaliranjem centralne CHP jedinice za opskrbu naših industrijskih procesa u Ljubljani električnom i toplinskom energijom proizvedenom na lokaciji, Aquafil naglašava ne samo svoju predanost Sloveniji, već također osigurava sigurnu lokalnu opskrbu iz visoko učinkovite proizvodne jedinice”, izjavio je Denis Jahic, generalni direktor AquafilSLO.

Ovim partnerstvom E.ON Hrvatska nastavlja svoju misiju energetskog partnera i na slovenskom tržištu pružanjem energetskih infrastrukturnih rješenja (EIS) poslovnim kupcima, što je usklađeno s EIS strategijom Grupe implementiranom 2017. godine kao načinom pružanja kupcima raznolikih i prilagođenih rješenja koja odgovaraju njihovim energetskim potrebama i pružaju niže troškove energije i veću učinkovitost.

U svjetlu aktualnih događaja još je veći fokus na energetskoj učinkovitosti i neovisnosti kako bi se izbjegla volatilnost cijena energije. Tranzicija prema klimatskoj neutralnosti zahtijeva pametna, decentralizirana, održiva i učinkovita rješenja usmjerena na budućnost, a naša energetska infrastrukturna rješenja pružaju sve to. Nakon već uspješno uspostavljene suradnje E.ON-a i Aquafila na talijanskom tržištu, veliko nam je zadovoljstvo što nas je Aquafil još jednom prepoznao kao stručnog i vrijednog energetskog partnera za daljnje ostvarivanje svojih poslovnih ciljeva”, izjavio je Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska.

Raditi na ovom visokoučinkovitom energetskom postrojenju zajedno s E.ON Energy Infrastructure Solutions (EIS) je bio zahtjevan izazov koji smo uspješno priveli kraju.

Isporučeno postrojenje je vrhunsko u smislu učinkovitosti i pouzdanosti. Glavna komponenta postrojenja je naša plinska turbina M7A-03D (paket GPB80D) s najboljom učinkovitošću, spremna za sagorijevanje vodika i s najnižom trenutno dostupnom razinom emisije u atmosferu. Za ovaj posao uložili smo sve napore u smislu dizajna, rada i mogućnosti izgradnje. Sigurni smo da će ovaj mali „dragulj“ isporučivati stabilnu, učinkovitu i čistu energiju za AquafilSlo dugi niz godina“, izjavio je Maurizio Domenichini, voditelj projekta Mercurio.

Za više informacija, krenite u 3D virtualni obilazak tvornice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:30