Sredinom listopada Zadar se priprema za peto izdanje atraktivnog gastro događaja – festivala Meat Me

Od srijede, 9. listopada do subote, 12. listopada, povijesna stara pijaca zadarske gradske tržnice na Poluotoku transformirat će se u kulinarsku oazu, gdje će posjetitelji uživati u vrhunskim mesnim specijalitetima i kvalitetnim vinima ovog kraja.

Meat Me festival Zadar

Ovaj jedinstveni turističko-gastronomski event, prvi put organiziran 2019. godine, ubrzo je stekao status omiljenog food festivala, na kojem se u posezonskom razdoblju oživljava bogata gastronomska baština Dalmacije. Ono što ga izdvaja jest kombinacija nepretencioznog šarma i autentične ponude tradicionalnih dalmatinskih mesnih jela, u čemu uživaju domaći posjetitelji i brojni turisti.

Posebna vrijednost festivala leži u lokalnoj podršci. Na njemu tako sudjeluju četiri najveće zadarske mesnice – Paleka, Biloglav, Gobin i Lukin – koje osiguravaju obilje vrhunskih mesnih sirovina.

Ugostiteljski timovi iz zadarskog restorana Hedonist Dining & Hangout, konobe Martina s Dugog otoka te mesnih proizvoda Tabay pripremat će ukusne mesne delicije.

Ivan Tartaro iz restorana Hedonist istaknuo je neka jela za koja vjeruje da će se itekako svidjeti publici.

- To je zasigurno janjeća jetrica na venecijanski. Inače jelo koje sam izbjegavao kao dijete kad bi dolazio kod bake u grad na ručak preko ljeta. Svatko ima svoj recept, ali je to jelo koje me sada inspirira da poštujem svaki dio životinje, da pazim i posvetim svoje vrijeme prema ispravnoj termičkoj obradi jela, i to uvijek “na domaći“. Želim onaj osjećaj kad po ulici prolaziš pored nečije kuće, kuha se baš ovo jelo i ti ga poželiš probati – pojašnjava, gotovo poetično, Ivan Tartaro. Drugo jelo koje je izdvojio jest divljač bourguignon.

- Njemu se posebno radujem! U ovom receptu koristim francuski način obrade i tradicionalnu recepturu koju sam savladao tijekom školovanja. Sjeverni dio Francuske dijeli slične profile okusa i koristi namirnice koje su velikim dijelom karakteristične i za našu regiju, posebno tijekom jeseni i zime. Iako divljač, u ovom slučaju srna, može biti izazovna za pripremu, njezino dugo krčkanje osigurava da svaka komponenta jela zadrži svoj karakter i okus, čime se dobiva rezultat koji ostavlja snažan dojam – naglašava poznati mladi kuhar.

- Uz pravilnu pripremu ovo jelo postaje gastronomski doživljaj za pamćenje - zaključuje.

image

Meat Me festival Zadar

Bojan Bogdanić
image

Meat Me festival Zadar

Bojan Bogdanić

Toni Ramov iz Konobe Martina u svojoj je ponudi na ovogodišnjem festivalu izdvojio jedno posebno jelo: muflon na divljač. Meso ove životinje cijenjeno je zbog svoje kvalitete, ali i specifičnog okusa.

- Muflon je autohtona životinja koja se posljednjih godina sve više razmnožava na Dugom otoku pa je tako postalo nezaobilazno jelo ovog kraja i omiljena delicija među lokalnim stanovništvom. Muflon na divljač s domaćim njokima je specijalitet koji ističe autentičnu aromu ovog mesa, a poslužujemo ga uz njoke koje sami pravimo. Ovaj tradicionalni specijalitet vodi vas ravno u srce dalmatinske divljine – naglasio je te dodao kako priprema ovog jela uključuje mariniranje mesa u crnom vinu uz dodatak aromatičnog povrća kao što su luka, mrkve i celera te začina poput ružmarina i lovorovog lista.

- Sve ono što imamo na otoku... Zato je to jelo posebno: autohtono je i naravno, jako ukusno – rekao je te pojasnio kako polagano kuhanje omogućuje da mesu omekša i upije sve bogate okuse, kao što to inače biva kod gulaša.

image

Meat Me festival Zadar

Bojan Bogdanić
image

Meat Me festival Zadar

image

Meat Me festival Zadar

image

Meat Me festival Zadar

Braća Tabaj, Marko i Tomislav, iz tvrtke Tabay prije nekoliko godina osmislili su inovativan koncept poslovanja koji osigurava efikasniju, sigurniju i kvalitetniju pripremu hrane. Pokrenuli su manufakturu usmjerenu na postizanje do 90 posto zgotovljenosti proizvoda! Tako hoteli, restorani, catering usluge i krajnji kupci dobivaju visokokvalitetne proizvode s minimalnim rizikom od grešaka.

- Koristimo tehniku "sous-vide", što znači “pod vakuumom“, kako bi očuvala vrhunsku kvalitetu mesa. Meso, poput svinjskih rebarca, bifteka, ramsteka, rib-eyea vakuumira se s blagim začinima, a zatim se kuha u kontroliranoj temperaturi nižoj od točke vrenja. Ova metoda osigurava ravnomjernu termičku obradu, sprječava promjene boje i produžava rok trajanja bez aditiva. Nakon 12 sati, meso se naglo hladi u šokeru, spremno za upotrebu – pojasnili su i dodali kako je upravo to posebnost njihove ponude na ovogodišnjem Meat Me Festivalu.

image

Meat Me festival Zadar

Bojan Bogdanić
image

Meat Me festival Zadar

Bojan Bogdanić

Festivalske porcije prodavat će se po pristupačnim cijenama, čineći ovu manifestaciju dostupnom svim ljubiteljima domaće spize. Osim toga, dio prihoda bit će doniran u humanitarne svrhe, što događaju daje dodatnu plemenitu notu.

Ljubitelji vina i koktela moći će uživati u posebno uređenom vinskom i cocktail baru, uz zanimljive i besplatne vinske radionice, dok će maslinari imati svoj kutak u kojem će se promovirati ovaj nezaobilazni sastojak mediteranske kuhinje.

Za zabavni dio programa pobrinut će se DJ koji će zagrijavati atmosferu svakog dana festivala, a organizatori najavljuju i tri koncerta: u četvrtak nastupaju Lucija Marcelić & Pink Noise, u petak poznati zagrebački rock&roll band - Swingers, dok je subota rezervirana za genijalnu ‘puknutu ekipu‘ - Kuzma & Shaka Zulu.

image

Meat Me festival Zadar

Ne propustite priliku za sudjelovanje u festivalu koji slavi meso, tradiciju i zajedništvo, uz vrhunske okuse i nezaboravne trenutke!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 09:15