Sisačko-moslavačka županija u Glini završila obnovu svih objekata u svojoj nadležnosti

Kuće u županijskom naselju Banovi dvori

Svečanim otvaranjem obnovljene zgrade Srednje škole Gline, Sisačko-moslavačka županija završila je obnovu svih objekata u svojoj nadležnosti na području grada Gline. Zadovoljstvo rezultatima obnove u ovom dijelu Banovine istaknuo je i župan Ivan Celjak.

„Potres je bio tragičan, ali uvidjeli smo u tome priliku za razvoj i tu smo priliku iskoristili. Danonoćno smo radili kako bismo povukli sva sredstva koja su nam bila na raspolaganju i taj se rezultat sada i vidi. Mogu reći da smo zadovoljni rezultatima obnove na području grada Gline“, rekao je župan Celjak.

Odmah nakon potresa obnovljena je i zgrada Osnovne škola Glina na kojoj su provedene hitne mjere sanacije kako bi učenici nastavili školovanje u svojoj zgradi.

image

Župan Ivan Celjak u obilasku županijskog naselja Banovi dvori

Proširenje kapaciteta za umirovljenike

Sisačko-moslavačka županija u Glini je uspješno završila još jedan projekt - jedinstven na području cijele Hrvatske. Izgrađene su 74 kuće u županijskom naselju Banovi dvori gdje su već useljene obitelji čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što prestane ta potreba, naselje će postati moderno umirovljeničko naselje.

„Time će ovo županijsko naselje biti dugoročno iskorišteno, jer ga sad koriste obitelji čiji su domovi oštećeni u potresu, a nakon toga naselje će biti namijenjeno umirovljenicima i osobama starije životne dobi. Upravo zbog toga ovakav primjer izgradnje jedinstven je na području cijele Hrvatske“, rekao je župan Celjak.

Jedna od prvih zgrada koju je Sisačko-moslavačka županija počela obnavljati u Glini je zgrada Doma za starije osobe. Dom je prije potresa imao kapacitet 79 korisnika, a uskoro će kapacitet biti proširen na 104 korisnika. Naime, drugi kat obnovljene zgrade Doma zdravlja SMŽ u Glini uređen je i prilagođen uvjetima za pružanje socijalne usluge i smještaja, a koji će koristiti Dom za starije osobe Glina i time proširiti smještajne kapacitete za više od 20 novih korisnika.

image

Obnovljena zgrada Doma zdravlja SMŽ u Glini

Potpuno obnovljene zgrade Doma zdravlja i Doma za starije osobe u Glini

Uredili smo ovaj prostor i osigurali 12 novih smještajnih jedinica za 24 nova korisnika. U ovom prostoru je ambulanta, kuhinja i dnevni boravak i drugi sadržaji potrebni korisnicima kako bi što kvalitetnije provodili vrijeme. Na ovaj način smo oslobodili prostor u zgradi Doma za starije osobe u Glini za naše sugrađane koji boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, tako da ćemo na tom odjelu imati prostora za 20 korisnika“, rekao je župan Ivan Celjak.

Obnovom zgrade Doma zdravlja SMŽ u Glini kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga podignuta je na još višu razinu, a nabavljena je i nova medicinska oprema. Sisačko-moslavačka županija je nakon potresa adaptirala objekt u blizini matične zgrade Doma zdravlja i prilagodila ga za rad ambulanti opće medicine i ginekološke ambulante.

image

Županijsko naselje Banovi dvori

Sisačko-moslavačka županija ulagala je i u cestovnu infrastrukturu na području grada Gline. Obnovljeno je 32 kilometara ceste, sanirana su 3 klizišta i obnovljena 2 mosta. Županijska uprava za ceste SMŽ putem svog programa sufinanciranja u ovoj godini planira nova ulaganja u radove izvanrednog održavanja prometnica u iznosu oko 130 tisuća eura.

Novi projekt Županije za ostanak mladih u Glini

Sisačko-moslavačka županija pokreće i nove projekte na području grada Gline.

„Iako smo završili obnovu svih objekata u našoj nadležnosti, i dalje nastavljamo s ulaganjima u revitalizaciju grada Gline. U cilju ostanka mladih na ovom području, pripremamo projekt otvaranja poduzetničkog centra u Glini. U ovom trenutku izrađuje se glavni projekt“, zaključio je župan Celjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 21:43