Postanite Rimljani na tri dana - Rimske povorke, koncert Zvjezdana Ružića i vizualne atrakcije skupine Traumatic Arts

Aquafest u Varaždinskim Toplicama 7.6. - 9.6.

Rimska povorka

Gdje provesti vikend? Zaljubljenik ste u prirodu, privlače vas kulturni sadržaji i povratak u prošlost? Upravo smo opisali samo dio programa, koji će se održavati od 7. do 9. lipnja u Varaždinskim Toplicama. TZ Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, uz potporu Grada Varaždinske Toplice, organiziraju trodnevno događanje, Aquafest, u rimskom ozračju, baš kako je nekad bilo. Trodnevni event započinje stručnim skupom u petak ujutro, na kojem će se predstaviti veliki ciklus investicija u kontinentalne toplice u Hrvatskoj, a čime će se obogatiti wellness i lječilišna ponuda.

Poslijepodne je rezervirano za dječje radionice od 16 do 19 sati. Arheološko nalazište, odnosno nekadašnje terme, idealna su pozornica na otvorenom, jer zbog svoje odlične očuvanosti plijene pažnju kako arheologa i povjesničara tako i posjetitelja, a više o drevnim vremenima posjetiteljima će reći stručni vodiči na besplatnom vođenju, od 18 do 19 sati. Večernji program, zaogrnut zvijezdama, započinje u 21 h, povorkom rimskih legionara pod bakljama. Nakon borbi legionara slijedi živopisna scena prikaza žrtve božici Dijani Luni,koju će izvesti prekrasne nimfe, dok će Traumatic Arts Show plesom na svili i nježnom glazbom zaokružiti ovaj dinamičan dan.

image

Varaždinske Toplice - Aquafest

Subotnje jutro od 10.30 donosi već tradicionalnu povorku Rimljana i nimfi, koji će svoje odore pokazati u šetnji do antičkog lokaliteta. Tamo će bogovima prinositi žrtve ljevanice i paljenice uz prikaz legija. Istovremeno se počinju kuhati i “rimski kotlići”, do kojih će vas odvesti opojni mirisi, a djeca će odabrati jednu od mnogobrojnih antičkih radionica. I poslijepodne će biti posvećeno najmanjima, koji će postati „mali Rimljani“, izrađivati antičke mozaike i antičke lutke te pogledati dvije lijepe predstave. Dječaci će ukrstiti svoje mačeve oko 16 h u gladijatorskoj školi. A želite li više saznati o Varaždinskim Toplicama, pridružite se besplatnom razgledavanju od 15 ili 18 h.

Oko 19.30 pogledajte dramatični pokušaj preuzimanja vlasti cara, Centuriona i Pretorijanaca, a tko će izvući deblji kraj? Svratite vidjeti uživo. Nakon predvečernjeg gladijatorskog showa slijedi koncert na magičnoj pozornici uz antičke hramove i izvorišni bazen. Glazbenik, Zvjezdan Ružić, dobitnik 6 nagrada Status za najboljeg jazz pijanista te 5 Porina od 20.15 h predstavit će svoj novi projekt: Let’s disconnect together, a za svjetlosni spektakl nakon koncerta pobrinut će se skupina Traumatic ARTS s vatrenim show-om.

image

nočna atmosfera

image

Varaždinske Toplice - Aquafest

Sinisa Sovic/fas/

Nedjelja je rezervirana za aktivnosti na svježem zraku - utrku Putevima Rimskih Legionara 3. Aquae Iassae trail. Utrka se održava na tri dionice, prva dionica CENTURIJA je 4 km i nije posebno zahtjevna, a pogodna je i za obitelji, druga dionica KOHORTA je 9,8 km, a najdulja LEGIJA je 20,8 km, a detalje vezane uz prijavu na trail utrku po prekrasnim šumskim stazama pogledajte na: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2226

Više informacija na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 10:38