Otkrili smo Lendavu – samozatajni gradić gastronomske raznolikosti i multikulturalnosti

Na krajnjem sjeveroistoku Slovenije krije se biser, za mnoge od nas još uvijek neotkriven, koji se može pohvaliti izuzetno bogatom kulturnom baštinom i ispreplitanjem slovenske, mađarske, hrvatske, romske, židovske i drugih kulturnih tradicija

promo

 Domagoj Biondić

Osvjedočite se mnogobrojnim pričama koje se očituju u jedinstvenim građevinama bajkovite stare mjesne jezgre, prepoznatljivom vidikovcu s kojeg pogled seže na četiri susjedne države, antropozofskoj arhitekturi gradskog kazališta, jedinstvenoj sinagogi ili nesretnoj ljubavi te pravoj pravcatoj mumiji. Upoznajte grad koji je do danas zadržao svoj identitet i jedinstven karakter.

image

promo

Domagoj Biondić

Mjesto susreta različitih kultura

Iznad centra mjesta uzdiže se Lendavski grad u kojem se nalazi Galerija – Muzej Lendava, poznat po izložbama i remek-djelima svjetskih likovnih umjetnika kao što su Dali, Picasso, Miro, Chagall, Hundertwasser i drugi. Grad (dvorac) je svake godine domaćin međunarodne kolonije lijevanja u bronci, gdje pod rukama gostujućih umjetnika nastaju iznimne skulpture izložene u maštovito osmišljenoj galeriji u potkrovlju dvorca. Tu smo otkrili i izložbu „Fotografije i skulpture“ našeg Stephana Lupina.

image

promo

Domagoj Biondić

Gradsku jezgru Lendave, koja je stoljećima bila administrativno i kulturno središte regije, oblikovali su narodi koji su ondje živjeli u suživotu. Svjedoči tomu i sinagoga koja je jedna od dvije sačuvane u Sloveniji, židovsko groblje, Muzeja građanstva, tiskarstva i kišobranstva i spomenika posvećenog prvoj tiskanoj knjizi u Sloveniji te kazališno-koncertna dvorana s 444 sjedeća mjesta.

Vino – simbol grada

Lendava s okolnim vinogradima i izvrsnim geografskim položajem mjesto je susreta i različitih kulinarskih užitaka u kojem vino igra vrlo važnu ulogu. Vinarium se nalazi u srcu vinograda i simbolizira forum vinarium iz vremena Rimskog Carstva, po čemu je vidikovac i dobio ime. Ovaj lendavski toranj koji još nazivaju i pomurskim Eiffelovim tornjem, turistička je atrakcija ne samo Lendave, već i šire okolice koji svojom visinom od 53,5 metara poziva na prekrasan pogled na brežuljke i susjedne države Slovenije: Mađarsku, Hrvatsku i Austriju. Nakon uživanja u prekrasnom pogledu, u kućicama uz Vinarium, posjetitelje očekuju mirisni užici: gibanica, langaši, kurtoskalacsi, domaći suhomesnati proizvodi i plemenita kapljica.

image

promo

Domagoj Biondić

Za one željne adrenalina, između vidikovca Vinarium i vrha Lendavskog gorja, nalazi se zipline Vinarium – jedan od dva takva u Sloveniji s dvije paralelne čelične sajle. Spust je dug 500 metara, a brzina spuštanja je između 50 i 60 kilometara na sat. Visinska razlika između gornje i donje postaje je 40 metara.

image

promo

Domagoj Biondić
image

promo

Domagoj Biondić

Aktivan odmor na dva kotača

Prepustite se izazovima različitih ruta koje vas mogu odvesti „preko granice“! Tijekom vožnje biciklom otkrit ćete bogatu povijest mjesta, njegovu multikulturalnost, prirodu i ljude. Ravničarska vožnja savršena je za rekreativce, dok brdski dio uz granicu s Mađarskom može biti izazovan. Bicikli se mogu unajmiti u Biciklističkom centru Murania, Čentiba. Dostupni su trekking bicikli, e-trekking bicikli i e-MTB bicikli. Ako ste istinski planinari, možete se zaputiti brdima i dolinama u Lendavske gorice (vinograde) ili markiranim planinarskim stazama ukupne dužine 100 kilometara otkriti čari i tajne krajolika.

Neprežaljena ljubav i prava pravcata mumija

Ako ste više ljubitelji šetnje, možete prošetati do najviše točke Lendavskih gorica – Piramide, napraviti „selfie“ na klupi ljubavi ili u kapeli Presvetog Trojstva pogledati jedinstveno prirodno mumificirano tijelo kapetana Mihaela Hadika koji se borio protiv turskih vojnika. Život je izgubio tako što ga je njegov grof Banffy, čija se kćer Piroška besmrtno zaljubila u Mihaela, ostavio na cjedilu ne omogućivši mu bijeg u sigurnost lendavskog zamka. Njegovo tijelo je začudo ostalo čitavo sve ove godine, i to bez postupka balzamiranja, a čuva ga navedena kapela koja s brda dominira Lendavom i okolicom. Legenda o ljubavi između vlastelinove kćeri Piroške i zapovjednika Mihaela i danas uzburkava duhove, a priču morate otkriti sami.

image

promo

Domagoj Biondić

Doživite nezaboravno iskustvo odmora u srcu vinograda!

U okolnim vinogradima možete svjedočiti i posebnom doživljaju Hotela Vinarium, raspršenom hotelu koji objedinjuje vinske podrume – smještajne objekte (zidanice) u kojima možete prenoćiti. Riječ je o inovativnom obliku organiziranja smještaja u kojem se više različitih vlasnika ili upravitelja nekretnina na različitim lokacijama udružuje radi njihova iznajmljivanja. Tu gosti borave u miru i tišini na izuzetnim lokacijama s prekrasnim pogledom, a istovremeno uživaju u kulturnim događanjima, vrhunskoj kuhinji i rekreaciji. Jedan od takvih autentičnih smještajnih objekata je i Vinum Vidae.

image

promo

Domagoj Biondić

Manifestacijski i gastronomski aduti

Od 2011. godine Lendava slovi za svjetsku prijestolnicu bograča, a već gotovo dva desetljeća priprema najveće natjecanje u kuhanju tog jela svake godine zadnje subote u kolovozu. Ove je godine 28. kolovoza održan Bogračfest, a 4. rujna održat će se Lendavska trgatev (berba).

image

promo

Događaji su to koje ne propuštaju gosti iz susjednih zemalja, kao posjetitelji, ali i kao natjecatelji. Važno je spomenuti da je ove godine Lendava ušla u Guinnessovu knjigu rekorda u kuhanju najveće količine bograča, od čak 1.801 kilograma.

Recept za lendavski bograč

10 osoba

Sastojci:

70 dag junećeg buta ili lopatice

70 dag divljači (srna, jelen)

70 dag svinjske lopatice

1,5 do 2 kg luka

5 dag češnjaka

10 dag svinjske masti

5 dag mljevene crvene paprike

50 dag svježe paprike (zelene i crvene)

1,5 kg krumpira

4 dl suhog bijelog vina

sol, papar u zrnu i mljevena paprika, lovorov list, ljuta mađarica ili ljuti feferon.

Postupak pripreme:

Na masnoći popržite sitno nasjeckani luk dok ne postakli, dodajte češnjak da zamiriše i na veće komade narezano meso divljači (3-4 dag po komadu), još malo popržite i pirjajte. Kad ispari sok, pospite mljevenu crvenu papriku, malo je popržite i podlijte vodom. Pirjajte sve zajedno dok divljač ne omekša do pola. Zatim dodajte junetinu narezanu na komadiće, a nakon nekog vremena svinjsku lopaticu i svježu papriku, narezanu na sitne kockice. Posolite, dodajte papar u zrnu i list lovora. Kad je meso već na tri četvrtine pečeno, na meso posložite krumpir narezan na sitne komadiće. Dodajte toliko vode da prekrije krumpir. Posudu poklopite, polako pirjajte i nemojte često miješati jelo jer krumpir mora ostati u cijelim komadima. Kuhajte polako u kotliću dok ne omekša. Pred kraj bograč zalijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.

Bograč se servira izravno iz kotlića u dubokim zemljanim zdjelama. Posebno je ukusno kada se posluži uz domaće perece (pereci su vrsta mađarske mješavine između pereca i žemlje od jednostavnog dizanog tijesta). Dignuto tijesto podijelite na komade, a zatim svaki komad zarolajte u dugačak, tanki valjak. Kiflice prepolovite i po dvije ispletite u obruč. Tijesto premažite jajetom i ispecite u pećnici ili još bolje u krušnoj peći.

image

promo

Domagoj Biondić

Godine 2021. Slovenija je bila nositelj prestižne titule europske gastronomske regije, a Lendava se može pohvaliti i domaćim autentičnim jelima koja možete okusiti, između ostalog, u gostilni Lovski dom. Tu nećete susresti lovce, ali doći ćete u lokalni restoran u kojem se možete okrijepiti nakon iscrpljujućeg razgledavanja. Njihova ponuda uglavnom se sastoji od tipičnih jela Prekmurja kao što su domaći naresci od tünke, bograč, cigansko pečenje i jela od divljači. Posebnost su im svakako gibanice, koje nisu prekmurske, već njihove i drugačije, a uz svoja jela sljubljuju isključivo lokalna vina.

image

promo

Domagoj Biondić
image

promo

Domagoj Biondić

Slatko, za kraj!

Ako ste pak željni kušati autentičnu prekmursku gibanicu, prava adresa je kavarna Torteraj, kafić i slastičarnica čija je unutrašnjost uređena u vintage, art deco stilu, a strop je ukrašen portretom Magdalene Fejtö, koja je nekoć bila vlasnica kuće u Glavnoj lendavskoj ulici. Slastice priprema samo jedna osoba koja brižno pazi da je asortiman torti i ostalih slastica prilagođen godišnjim dobima i ponudi sezonskih lokalnih namirnica (kad god je to moguće). Ponudu svježih kolača gosti mogu birati svakog dana u vitrini, a na pultu kekse, medenjake, kroasane... Osim odličnih slastica koje mame prolaznike, gostima koji preferiraju zeleno i održivo poslovanje zasigurno će biti među prvim izborom. Osim što izbjegavaju posluživanje pića u plastici (pića drže u staklenim u bocama), a kolače koje možete ponijeti sa sobom pakiraju u kartonske kutije i tako izbjegavaju koristiti papirnate ili plastične vrećice.

image

promo

Domagoj Biondić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 03:21