Omamljujući zvuci jazza, šansone, etna i flamenca ovog ljeta oživjet će Dubrovnik!

Jazz orkestar

 Ante Delac/

Ovogodišnje 75. izdanje Dubrovačkih ljetnih igara donosi pregršt neponovljivih kulturno-umjetničkih događanja, koje će publici, tijekom 47 festivalskih dana, na brojim gradskim lokacijama ponuditi više od 70 dramskih opernih, baletnih, folklornih i ostalih umjetničkih programa.

Festivalska publika i ove će godine dobiti priliku uživati u fantastičnim ritmovima jazza, ovaj puta kroz program Svjetskog jazz orkestra glazbenih mladeži kojeg vodi renomirani američki trombonist Luis Bonilla. Orkestar je nastao u sklopu projekta najveće glazbene organizacije mladih u svijetu, a u svojih 12 godina djelovanja postao je gotovo neizostavnim gostom brojnih međunarodnih festivala diljem Europe.

image

Luis Bonilla

Picasa/

Povodom 60. obljetnice glazbenog djelovanja legendarni dubrovački doajen šansona Ibrica Jusić pripremio je raznolik glazbeni program koji će i znalce ostaviti bez daha. Umjetnik je svojim gitarskim recitalima ostavio neizbrisiv trag na Dubrovačkim ljetnim igrama, na čiju je pozornicu prvi puta stao prije više od 50 godina. Uz glazbeni, svojim je pjesmama obogatio i dramski program, tako su se njegovi songovi mogli čuti u brojnim kultnim predstavama Igara poput Edwarda II, Columba i Areteja.

image

Ibrica Jusić

arhiv Dubrovačke ljetne igre

Dina Bušić i Melita Ivković predstavit će svoj etnomuzikološki projekt pod nazivom Bërbili (Slavuj) kojim pokušavaju očuvati pjesme zadarskih Arbanasa od zaborava. Pozonicu će podijeliti s troje izvrsnih glazbenih istomišljenika: gitaristima Miroslavom Tadićem i Edinom Karamazovim koji će svirati i saz te violinisticom Yvette Holzwarth. Umjetnici su pripremili program pjesama na arbanaškom, jeziku koji se smatra jednim od najugroženijih u Europi. Osim što pokušavaju sačuvati staro, u njihovim aranžmanima arhaične pjesme dobivaju i novu dimenziju jer sami izvođači u njih upisuju vlastito iskustvo.

image

Dina Bušić

Elmendina Arapi

U posljednjem tjednu 75. Igara na tvrđavu Revelin stiže program Tarab u izvedbi sjajnog Cristina Aguilera Flamenco Tria. Pjevač Miguel Lavi, gitarist David Caro i plesačica Cristina Aguilera na festivalsku će pozornicu donjeti omamljujuće andaluzijske ritmove flamenca, stavstvenog plesa kojeg karakteriziraju snažna, ali i graciozna izvedba.

image

Miroslav Tadić

arhiv Dubrovačke ljetne igre

Cijeli program 75. Dubrovačkih ljetnih igara dostupan je OVDJE.

Ulaznice za programe 75. Dubrovačkih ljetnih igara dostupne su u internetskoj prodaji na festivalskoj mrežnoj stranici i preko servisa ulaznice.hr. Ulaznice, ali i festivalske suvenire moguće je kupiti i u lokalnoj prodaji, na blagajni u prizemlju Festivalske palače na adresi Od Sigurate 1. Kupnjom Mastercard karticama ostvarujete 10 posto popusta. Sve upite vezane za kupnju ulaznica zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefonski broj: 020/ 326 123.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 16:17