Od Jordija Savalla do Sonyje Yoncheve: U Dubrovnik ovo ljeto stiže glazbena elita!

Jubilarne 75. Dubrovačke ljetne igre, koje će se od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na različitim ambijentalnim lokacijama Dubrovnika, tijekom 47 festivalskih dana, inozemnoj i domaćoj publici predstavit će više od 60 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa

Jordi Savall

 Foto:geri Born/

Glazbeni program iznimno je sadržajan i šarolik, a otvara ga legendarni Grammyjevac Jordi Savall, jedan od najsvestranijih glazbenih umjetnika svoje generacije i neumorni istraživač rane glazbe koji je od zaborava spasio mnoga dragocjena djela. Uz svoj ansambl Hespèrion XXI i program pod nazivom ‘Mare Nostrum: Dijalog duša‘ u atriju Kneževa dvora publici će predstaviti glazbeni dijalog između djela kršćanskog, sefardskog, osmanskog i arapsko-andaluzijskog podrijetla, odnosno glazbenika iz Grčke, Turske, Izraela, Palestine i raznih europskih zemalja.

Zvijezde operne scene i glazbeni virtuozi na povijesnim lokacijama

Za veličanstven kraj Dubrovačkih ljetnih igara očekuje nas veliki Opera gala koncert probranog repertoara ponajboljih opernih arija na kojem će nastupit jedna od najvećih opernih zvijezda današnjice, sopranistica Sonya Yoncheva, malteški zlatni tenor Joseph Calleja te jedan od najtraženijih basova na međunarodnoj sceni Ante Jerkunica, uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.

image

Sonya Yoncheva

promo

Okosnica glazbenog programa Igara i ove je godine Dubrovački simfonijski orkestar koji će na svom prvom koncertu festivalske sezone ugostiti jednu od najtraženijih hrvatskih solistica i dobitnicu najviših nagrada na brojnim međunarodnim natjecanjima, violončelisticu Moniku Leskovar, a dirigentsku palicu će tom prilikom preuzeti maestro Sebastian Lang-Lessing koji se, osim opsežnim repertoarom, može pohvaliti činjenicom da je bio šef-dirigent na pet kontinenata.

image

Monika Leskovar

Foto: Romano Grozić

DSO će pod ravnanjem karizmatičnog dirigenta Valentina Egela festivalsku pozornicu u Kneževu dvoru podijeliti i s Pablom Sáinz-Villegasom, senzacionalnim svjetskim gitaristom kojeg nazivaju nasljednikom legendarnog Andrésa Segovije, a naposljetku, uz energično vodstvo maestra Ivana Huta orkestar će se predstaviti s novom skladbom Petra Obradovića, dobitnika nagrade Orlando. Glazbeni će program kao i dosada posebno obogatiti ponajbolji hrvatski umjetnici od kojih će neki upravo na platformi Igara ostvariti suradnju s inozemnim kolegama ili pak stvoriti nove svježe suradnje. Tako će se na Igre s najvećih međunarodnih pozornica vratiti jedan od najboljih svjetskih kontratenora, fascinantni Max Emanuel Cencić koji ima bogatu biografiju i još bogatiji diskografski opus te nominacije za nagradu Grammy.

image

Quatuor Arod

Laure Bernard/

Ovog će ljeta nastupiti uz grčki ansambl Latinitas Nostra, koji okuplja vrsne glazbenike i njegovatelje karakterističnog baroknog duha slobode i teatralnosti, a kojeg je utemeljio priznati dirigent Markellos Chryssicos, jedan od najvećih grčkih stručnjaka za ranu glazbu. Dvor će virtuoznošću ispuniti zanimljive vokalno-instrumentalne kombinacije festivalskoj publici dobro znanih domaćih glazbenika, od kojih su prvi na redu sjajni glazbenici ansambla Antiphonus s hvaljenim gitaristom Petritom Çekuom, a zatim tenor svjetskog glasa Krešimir Špicer uz višestruko nagrađivanog Lovra Marušića na klaviru koji je nedavno ostvario povijesni uspjeh za hrvatski pijanizam osvojivši drugu nagradu na Međunarodnom Telekom Beethoven natjecanju u Bonnu, kao i posebnu nagradu Robert Schumann. Tu su i koncerti dubrovačkog dua istaknutih solista širokog umjetničkog raspona, pijanistice Marije Grazio i violista Marka Genera te Zagrebačkog kvarteta, najstarijeg hrvatskog gudačkog ansambla uz koji će nastupiti jedan od najuspješnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije Ivan Krpan.

image

Pierre-Laurent Aimard

Julia Wesely/

Svoj obol glazbenom programu dati će i jedan od najznačajnijih domaćih komornih sastava i nedavnih dobitnika nagrade Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, Papandopulo kvartet. Raskošnosti i raznolikosti glazbenog programa pridonijeti će i nastupi vodećih umjetnika s međunarodne glazbene scene, od uglednih ansambla do prvoklasnih solista. Čvrsto na čelu novog naraštaja gudačkih sastava od osvajanja prestižne prvu nagradu na Međunarodnom glazbenom natjecanju ARD u Münchenu je kvartet Arod koji će nastupiti u Dvoru, gdje nas očekuje i recital glasovitog pijanista Pierre-Laurenta Aimarda.

image

Vidala

Joanna Stoga

Barokne korijene južnoameričke glazbe na Igrama predstavlja koncert s nazivom Vidala i članovi ansambla Bach Consort Wien, mezzosopranistica Luciana Mancini, tenor Francisco Brito i Ruben Dubrovsky koji je osim muzičkog vodstva, zadužen i za aranžmane skladbi na programu. Koncert koji se nikako ne propušta je virtuoznog francuskog glazbenika violinista Renauda Capuçona, kojeg je stručni žiri glazbenih novinara i kritičara Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu proglasio umjetnikom godine u siječnju ove godine, koji će nastupiti u pratnji sunarodnjaka Guillaumea Belloma na klaviru. Donacijskim koncertom Mladi za mlade zaključiti će glazbeni program u Dvoru. Na njemu će nastupiti najbolji mladi hrvatski glazbenici, pijanist Jan Niković, dvostruki pobjednik 20. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i gitarist Lovro Peretić, dobitnik nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević, uz komorne sastave Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 09:54