Kako razvijati pametni turizam u Hrvatskoj? Put do pametnog turizma krije se u SMARTMED projektu

U okviru strateškog projekta SMARTMED provedeni su treninzi s ciljem unaprjeđenja vještina zaposlenika iz turističkog sektora. Glavni fokus treninga stavljen je na digitalizaciju i održivost u turizmu.

promo 

U sklopu SMARTMED projekta provedene su brojne aktivnosti koje doprinose glavnom cilju projekta – razvoju pametnog turizma na području Mediterana. Ministarstvo turizma i sporta, glavni partner projekta, u nekoliko je navrata okupilo dionike iz sektora turizma na različitim panel raspravama kako bi zajedničkim idejama, mišljenjima i zaključcima doprinijeli projektu.

Kako bi dionici turizma i dalje mogli razvijati i unaprjeđivati svoja znanja i vještine te kako bi se osigurao budući održivi razvoj turizma temeljen na poslovnom modelu pametnog turizma na Mediteranu, uz ostale provedene aktivnosti, u ožujku i travnju 2022. godine održana su dva treninga na temu održivosti i digitalizacije u turizmu.

Kako radionice doprinose razvijanju znanja?

U sklopu prvog treninga, čiji je naglasak bio na održivosti u turizmu, nazočnima su stručnjaci iz tvrtke Apsolon pružili znanja iz područja održivog turizma, kružnog gospodarstva te društveno odgovornog poslovanja u turizmu. Na radionicama su sudionici imali priliku doznati više o konceptu održivog razvoja, primjerima održivih hotela u Hrvatskoj, potom o kružnom gospodarstvu i gospodarenju otpadom, društvenoj odgovornosti na lokalnoj razini, pristupačnosti u turizmu, društvenim inovacijama i ostalim temama povezanima uz društveno odgovorno poslovanje. U okviru treninga održane su i vježbe kako bi sudionici mogli usvojeno znanje što uspješnije primijeniti u praksi.

Digitalnim vještinama do uspješnijeg turizma

Drugi trening bio je usmjeren na temu digitalizacije u turizmu gdje se sudionike obučavalo kako primijeniti strateški pristup digitalnoj destinaciji te digitalne alate unutar njihovih destinacija. Predstavljeno je niz aktualnih tema vezanih uz digitalnu transformaciju i turizam, a također su provedene vježbe na kojima su sudionici imali priliku osmisliti marketinšku kampanju, strateški plan razvoja turizma te predložiti digitalni proizvod za neku od hrvatskih destinacija.

image

promo

Radionice su bile namijenjene djelatnicima lokalnih i županijskih turističkih zajednica te razvojnih agencija. Provedeni treninzi bili su dio zajedničke inicijative svih partnera SMARTMED projekta, a osim u Hrvatskoj, treninzi su održani u Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

Dodatni doprinos projektu SMARTMED u vidu osnaživanja dionika osiguran je upravo provedbom navedenih treninga s ciljem jačanja vještina dionika u turističkom sektoru. Osim metodologije za provedbu treninga, kroz projekt su razvijeni i sveobuhvatni materijali za unaprjeđenje vještina turističkih dionika na temu održivosti i digitalizacije u turizmu. Svi materijali bit će dostupni putem digitalne e-learning platforme koja će biti jedan od glavnih izravnih rezultata cijelog SMARTMED projekta.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Više informacija o projektu možete naći na internetskoj stranici https://smartmed.interreg-med.eu/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 13:52