Još se nije rodio tko se u Slavoniji i Baranji nije najeo

Oni se diče tradicionalnim ambijentom, starim provjerenim receptima, krčkanjem hrane u loncu, kotliću ili zemljanom ćupa pod otvorenim nebom, prostranim dvorištima i imanjima – općenito, istodobno će vam nahraniti i želudac i dušu.

promo

 Domagoj Oklopčić/

Rijetko koja regija ima ruralnih restorana kao Baranja! Čim prijeđete dravski most, s desne ćete strane naići na "Čardu kod Baranjca“. Čarda kao pojam označava riblji restoran koji se nalazi u blizinu vode te je upravo ova osječka ogledni primjerak. Ako nastavite Biljskom cestom dalje u Baranju, kad dođete do starog toka rijeke Drave, stigli ste do kultne „Čingi-lingi čarde“ jednog od najpoznatijih restorana bivše države. Iako danas u posve novom ruhu, zadržao je odličnu energiju i neizostavno zvonce po kojemu je bio nadaleko poznat. U Bilju se nalazi i obiteljski restoran „Kod Varge“ s tradicijom duljom od pola stoljeća. Ako vas nakon šetnje i vožnje Kopačkim ritom uhvati strašna glad, idealnu ćete okrepu pronaći u obližnjem „Didinom konaku“ u selu Kopačevu. Šarmantno je imanje ovog restorana prikladno za obiteljski ručak, a ovdje se krije i vinski podrum te apartmani. Rustikalni ćete ugođaj pronaći i u „Citadeli“, poznatom odredištu u selu Vardarcu. Dvorište tog restorana krije prostranu sjenicu gdje se njišu redovi lonaca s tajnim recepturama. No ovdje su poslastica jela od slavonsko-srijemskog podolca, pasmine goveda koju je restoran gotovo spasio od izumiranja. Kada ste već u Vardarcu, nikako ne propustite zaustaviti se u obiteljskom restoranu „Darocz“ koji gostima nudi zanimljiva jela utemeljenih na tradiciji mađarske nacionalne manjine.

image

promo

Denis Despot/

Jedan od najpoznatijih restorana svakako je „Baranjska kuća“ u etnoselu Karancu. Posebnost je tog restorana njegovo impresivno dvorište u kojemu se čuvaju primjerci starih zanatskih predmeta (Ulica zaboravljenog vremena), a jednako su važni i tradicionalni načini pripreme jela. Najsjevernija je baranjska čarda čuvena „Kovač čarda“, najpoznatija po fiš-paprikašu, ali i jelima kao što su perkelti od riječne ribe i žabljih krakova. Posljednji su, ali ne i najmanje važni restoran i vinarija „Josić“. Nalaze se u vinskom selu Zmajevcu, u „ulici vinskih podruma“. Prostrani gatori ovog restorana i vinarije mjesto su gdje tradicija susreće inovaciju i modernu prezentaciju.

image

promo

Tz ObŽ/
image

promo

Denis Despot/

Najpoznatiji je ruralni restoran u Slavoniji „Crna svinja“ u Čepinu blizu Osijeka. Poznat je po modernim specijalitetima od autohtone slavonske pasmine crne svinje. Restoran, okružen livadama i šumom, savršen je za obiteljske ručkove, večere i poslovna druženja. Restoran „Ribnjak“ kod Našica, s tradicijom dugom više od stotinu godina, specijalizirao se za riblje delicije iz vlastitih ribnjaka, a uz pansion, restoran nudi i sportske sadržaje, čineći ga idealnim mjestom za odmor i rekreaciju. Na obalama Dunava, u mjestu Dalj, uktovio se restoran „Stari mlin“. Večernja je atmosfera petkom i subotom vrlo živahna, ritam diktiraju tanke žice tamburice. Spomenimo i dva restorana u Aljmašu: restoran „Vikend“ i „Konoba Aljmaš“. Prvi se nalazi uz sam Dunav, uz Svetište Gospe Aljmaške, a u blizini se smjestio i potonji. Oba restorana u ponudi imaju klasične slavonske specijalitete kao što su čobanac, fiš te pržena i pečena dunavska riba.

image

promo

Tz ObŽ/
image

promo

Mario Romulic & Drazen Stojcic/
image

promo

Efekt Media/

S obzirom na to koliko smo puta spomenuli riječnu ribu, posebice onu dunavsku, ne treba čuditi zašto smatramo kako su najbolje ribe na istoku. Ako ne vjerujete, dođite i kušajte!

image

promo

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 13:36