Ivanec – savršeno odredište za aktivan odmor u prirodi

Ivančica

 Photo By Pointers produkcija

Smješten u srcu Varaždinske županije, Ivanec nudi jedinstvenu kombinaciju prirodne ljepote, bogate povijesti i raznovrsnih aktivnosti na otvorenom. Ovaj pitoreskni gradić, okružen zelenim dolinama i visokim planinama, savršena je destinacija za sve ljubitelje prirode, avanturiste i one željne bijega od gradske gužve.

Centar za posjetitelje Kukuljević

Novi Centar za posjetitelje se nalazi u starom objektu koji je bio sastavni dio nekadašnjeg imanja Starog Kukuljevićeva grada te pruža sve informacije koje su vam potrebne za istraživanje Ivanca i njegove okolice. Ovdje možete saznati više o planinarstvu, mlinarstvu, rudarstvu i ivanečkoj fotografiji te o lokalnim atrakcijama, dobiti karte i vodiče te se pripremiti za razne aktivnosti.

image

Centar za posjetitelje Kukuljević

Arhiva TZ Ivanec

Friščićev mlin

Friščićev mlin, smješten uz bistri potok, prava je povijesna i kulturna znamenitost. Ovaj obnovljeni mlin pruža uvid u tradicijske metode mljevenja žita i simbol je industrijske prošlosti Ivanca. Posjet mlinu omogućuje vam da osjetite duh prošlih vremena i naučite više o životu lokalnog stanovništva.

image

Friščićev mlin

Arhiva TZ Varaždinske županije

Manifestacije koje ne želite propustiti

Ivanec je domaćin nekoliko zanimljivih manifestacija koje privlače posjetitelje iz cijele regije:

1.24 sata Ivančice: Ova jedinstvena utrka izaziva planinare da se što više puta uspenju na vrh Ivančice (1060 m) u roku od 24 sata. Svaki uspon nudi prekrasne poglede na zagorske brege i panonsku nizinu.

image

24 sata Ivančice

SRD 315 SJEVEROZAPAD

2.Kretanje-zdravlje: HPD "Ivančica" organizira ovu akciju koja promiče zdrav način života. Sudionici prelaze desetak kilometara dugu stazu do vrha Ivančice, gdje ih očekuju sportske aktivnosti i druženje.

image

Cikloturizam u Ivancu

Photo By Kruno Poje

3.Brdska utrka Ivančica: Ova međunarodna utrka privlači trkače iz cijelog svijeta. Staza duga 13 kilometara vodi od središta Ivanca do vrha Ivančice, s visinskom razlikom od 827 metara.

image

Panorama s Ivanečkim jezerima

Photo By Zdenko Horvat

4.Ivanečki rudarski dani: Ne slutite koliko je zanimljiva rudarska povijest Ivanca. Ova manifestacija uključuje atraktivan mimohod pripadnika Ivanečke rudarske čete, rudarsku hranu i čaj te tematsku utrku "Rudarski cener".

image

Planinarski putevi

Photo By Pointers produkcija

5.Dani grada Ivanca: Kad zamiriše „Ivanečki kotlić“, bit će vam drago da ste u Ivancu, na koncertu, izložbi ili prigodnoj utakmici.

image

Bedenska hiža u Bedencu

Photo By Pointers produkcija

Povijesna i prirodna baština

Ivanec je pravi raj za arheologe. U okolnim špiljama Vindiji, Mačkovoj pećini na Ravnoj gori te Severovom kamenolomu kraj Vuglovca, pronađeni su nalazi iz najstarije prapovijesti čovječanstva. Osim toga, mali Ivanec je nekoć bio sjedište Reda svetog Ivana Jeruzalemskog, po kojem je i dobio ime.

Grad je poznat i po svojoj rudarskoj tradiciji, što možete osjetiti kroz stara napuštena okna i rudarske alate. Posjetite li Ivanec za vrijeme Rudarskih dana, doživjet ćete poseban mimohod Ivanečke rudarske čete u posebnim odorama.

image

Ivanec

Photo By Pointers produkcija

Ivančica – Kraljica Sjeverozapadne Hrvatske

Ivančica je najviša planina sjeverozapadne Hrvatske i popularno planinarsko odredište. Planinarske staze vode kroz guste šume i pružaju predivne poglede na okolne gradove i prirodu. Planinarenje na Ivančicu je uvijek posebno iskustvo, bilo da se radi o dnevnom izletu ili noćnom usponu uz svjetlost naglavnih svjetiljki.

Ivanec je idealna destinacija za sve koji traže aktivan odmor u prirodi, ispunjen poviješću i kulturom. Bilo da ste planinar, trkač, ljubitelj povijesti ili jednostavno želite pobjeći, Ivanec će vas osvojiti svojom autentičnošću i gostoljubivošću. Dođite i otkrijte sve što ovaj šarmantni gradić ima za ponuditi!

image
HTZ logo
image
TZZ Vraždin logo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:55