Animafest 2020

Herbarij animacije - egzotična i raskošna animacijska scena u zagrebačkom botaničkom vrtu

U zagrebačkom Botaničkom vrtu Animafest Zagreb priredio je tradiocionalni piknik
Andrijana Ružić

Botanički vrtovi su vizualna i društvena atrakcija. Mjesta su to koja posjećujemo u rana proljeća, kad još sve nije ni zazelenilo, ili u šarenu jesen. Zagrebački Botanički vrt potječe još iz 1876. godine, no od zamisli do prve zasađene biljke protekla je dekada i pol.

Danas, osim biljki, vrtom dominiraju staklenici, bazeni s fontanama i dojmljivi izložbeni paviljon. Ovu gradsku oazu njeguju ljudi koji vrijedno rade na istraživanju, uzgoju i zaštiti autohtonog bilja, obnavljanju zbirki bilja razmjenjivanjem sjemena s brojnim svjetskim botaničkim vrtovima, uzgoju pokusnih primjeraka te brizi o oko 5000 raznolikih i 300 zaštićenih vrsta. Nema dvojbe da su egozotične sorte, kukcojedne vrste, amazonski divovski lopoči, biljke mesnatice i kamenjarke glavne atrakcije ovog botaničkog raja i da s razlogom privlače mnogobrojne svjetske posjetitelje.

U zagrebačkom Botaničkom vrtu 30. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb priredio je tradiocionalni piknik i tako svojim gostima ponudio priliku da otpočinu u sjeni pejzažnog arboretuma i labirintu cvjetnog partera. Festivalske projektore i kino stolce na kratko su vrijeme zamijenili disanjem animacije na otvorenom.

U animacijskom herbariju zabilježili smo tako mladu zagrebačku autoricu Katu Gugić čiji film Cockpera Ezopovu basnu briljantno spaja s operom i Christopha Sarowa koji nas svojim radom žarkih boja Blieschow vodi u svijest dječaka koji ljetne praznike provodi kod djeda na selu. Oba filma prikazuju se u Natjecanju studentskog filma, kao i djelo Opstanak HK hongkonške umjetnice s kalifornijskom diplomom Louise Pau koja u njemu neizravno progovara i o recentnim društvenim nemirima u svome gradu.

U hladu bambusa zatekli smo i Andrijanu Ružić, nezavisnu animacijsku istraživačicu iz Milana čija je profesionalna prošlost povezana i s modnom industrijom. Victor Orozco Ramirez cijenjeni je i angažirani filmski esejist na razmeđu animacije i dokumentarizma koji se u svome posljednjem djelu Revolykus iz Animafestova Velikog natjecanja pozabavio temom migracija, ali iz intimnog, osobnog očišta.

Naposljetku, splitska braća Popović, blizanci Veljko i Milivoj, osnivači su međunarodno nagrađivanog Prime Render Studija koji animaciju otvara novim tehnologijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 09:05