GR8 Coffee Festival: najfinija kava teče u potocima na Zagrebačkom velesajmu

Zagreb, 25. svibnja 2024. – Najfinija kava teče u potocima na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu sve do subote, 25. svibnja jer se održava spektakularno senzorno putovanje, GR8 Coffee Festival.

David Skoko

Festival je otvorila Silvana Fanjek, direktorica Festivala, a posjetitelje su pozdravili veleposlanica Kraljevine Maroko Nj. E. Nour El Houda Marrakchi, jer je njezina zemlja gost festivala, Laith Hardy, coffee stručnjak i promicatelj kulture ispijanja kvalitetnih kava, te predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica.

Chef Skoko - senzorni užitak za nepce

Uz potoke kave i niz koktela na bazi kave, koji su besplatni za posjetitelje, uživalo se i u delicijama chefa Davida Skoke, koji s pravom zaslužuje gurmanske ovacije jer je od svake namirnice iskoristio njezin maksimum.

Oduševio je nepca posjetitelja s grahuccinom, za koji kaže da je gušt kao grah na steroidima. Grah kuhan u temeljcu od kave od kojeg je, nakon kuhanja, pripremio finu kremu. Dodalo je malo parmezana i pjenice od mlijeka. Tunu je marinirao dva sata u kavi i soya sosu. Pekao ju je dok iznutra nije ostala malo sirova. Servirao ju je na podlozi od pirea od batata kuhanog u kavi. Spoj slanog i slatkost batata u kombinaciji s kavom u jelu tunaccino by chef Skoko bio je čista gurmanska rapsodija.

Finalno jelo je bilo GR8 Coffee chicken macchiato. Piletinu je marinirao u kavi i zapekao na vreloj tavi. Servirao ju je na bijeloj palenti kuhanoj u velikom macchiatu, te posuo tostiranim bademima. Istinski senzorni užitak za nepce. Posjetitelje će u petak gurmanski oduševiti Rudolf Štefan, glavni chef i vlasnik prestižnog restorana Pelegrini iz Šibenika, nositelj Michelinove zvjezdice i nagrađen s četiri toke Gault&Millaua.

image

Barista Latte Art Battle

image

Grahuccino coffe

Ivan Tota – pobjednik Barista Latte Art Battlea, najnapetijeg dvoboja barista

S nestrpljenjem se iščekivao Barista Latte Art Battle, najnapetiji dvoboj barista na ovim prostorima, a lentu pobjednika odnio je mladi Ivan Tota koji je osvojio titulu GR8 Latte Art Mastera i nagradu u vidu Fiorenzato Pietro Manual Coffee Grindera.

Ocjenjivački žiri u sastavu: Domagoj Trusić, certificirani trener i poznati hrvatski barista, Zoran Trkulja, barista trener, Ivan Životić, stručnjak za kavu i razvoj poslovanja, te Laith Hardy, ocjenjivali su estetsku privlačnost, kreativnost, tehniku i prezentacijske vještine barista.

image

GR8_Coffe chichken macchiato

image

GR8 Coffe

Trusić je rekao kako njihova strast i predanost dokazuju da, unatoč godinama truda i rada u barističkoj zajednici, svake godine svjedoči dolasku novih, mladih talenata koji žele usavršavati svoje vještine. Ovi entuzijasti ne samo da žele podići razinu kvalitete napitaka, već i donijeti za stol remek-djela u šalici, nadmašujući svoja iskustva, zaključio je Trusić. Baristička zajednica je zaslužna zašto mi, u Hrvatskoj, danas pijemo sve kvalitetnije vrste kava, a po potrošnji smo iznad svjetskog prosjeka. Naime, u svijetu se godišnje potroši oko 4,8 kg kave po stanovniku, a Hrvatska troši 5,1 kg kave po stanovniku.

Kako prepoznati dobru kavu

Struka poručuje da se dobra kava može prepoznati prema nekoliko zakonitosti, bez obzira na naše osobne preferencije i navike. Prva je vizualna ocjena espressa, gdje pjena treba biti smeđe boje nalik lješnjaku, što sugerira svježinu kave i kvalitetu napitka. Druga važna komponenta je miris kave, koji može imati različite, ali uvijek ugodne note, od orašastih plodova preko čokolade i karamela do voćnih i cvjetnih mirisa. Ako je miris spaljen ili teških, zagasitih nota, to može biti pokazatelj loše kave. Kvalitetnu šalicu kave prepoznaje se i po okusu. Kada pijemo dobru kavu, osjetit ćemo slatkoću i čistoću, te elegantan balans okusa gdje ništa ne strši. Iako naše navike često sugeriraju da bi kava trebala biti gorka i jaka, to je samo stvar navika i kvalitete sirovine koja se koristi. Najviše se cijeni kada je kava balansirana, elegantna i ugodna za piće, što su karakteristike koje upućuju na vrhunski napitak, zaključila je struka. Na nama je da sve te ljepote najkvalitetnijih kava degustiramo na GR8 Coffee festivalu.

image

GR8 Coffe

image

GR8 Coffe

Radno vrijeme festivala je u petak i subotu od 10 do 18 sati, a posjetitelje očekuje, uz degustiranje najfinijih kava, i uživanje u čaju, poglavito ceremoniji pripreme zelenog čaja s mentom koju nam predstavlja Kraljevina Maroko. Cjelovit program festivala potražite na mrežnim stranicama gr8coffeefestival.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 10:14