Gallery Party ‘’It’s All Coming Back To Me Now’’ i promocija knjige erotskih crteža umjetnice Helene Janečić u Laubi - 10. lipnja 2022. u 20 sati

,,Svako jutro se probudim uz vijest da je Instagram uklonio još jedno moje djelo! Čini se da imamo umjetnička neslaganja…’’

Helena Janečić

Helena Janečić akademska je slikarica s domaćom i inozemnom karijerom. Od veljače gostuje u Laubi i stvara radove za izložbu ‘’It’s All Coming Back To Me Now’’.

Bavi se prikazivanjem queer i lezbijskih identiteta na društvenim mrežama. Na svojim slikama umjetnica Helena Janečić prikazuje žene kao aktivne sudionike, nositelje radnje u vizualnim narativima samopouzdanja, samosvijesti i ponovno zamišljene tradicije.

image

LAUBA promo

Kako je sama istaknula na svom Instagram profilu, često je na udaru cenzure. ,,Svako jutro se probudim uz vijest da je Instagram uklonio još jedno moje djelo! Čini se da imamo umjetnička neslaganja…’’, komentira.

Ova praksa, nažalost, nije jedini primjer u kojem prikazi nedominantne kulture, čak i u slikama svakodnevnih situacija, uzrokuju reakciju dovoljnu da se radovi uklone s internetske platforme. Upravo je u tome važnost umjetnica i umjetnika koji ne posustaju pred pokušajima brisanja razlika koje zaslužuju svoju pozornicu dok god ih se od nje pokušava odvratiti.

image

LAUBA promo

Lauba je sretna biti platforma za ovu, prije svega, odličnu umjetnicu i teme kojima se bavi.

Njezin rad, koji seže od velikih slika do crteža inspiriranih stripom, duhovit je i privlačan, dok uspostavlja ravnotežu između estetske vrijednosti, osobnog narativa i društvenog komentara.

Otvorenje izložbe održat će se 10. lipnja u 20 h i bit će je moguće pogledati do 13. lipnja. Na samom otvorenju održat će se i promocija knjige erotskih crteža iste autorice koja će se moći i kupiti tijekom izložbe.

Helena Janečić rođena je 1979. u Osijeku. 2003. diplomirala je na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u različitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Neki od stripova uvršteni su u antologiju ‘Ženski strip na Balkanu’ (Fibra, 2010.). Radi kao slobodna umjetnica i strip autorica u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:28