Europski tjedan sporta 2022. od 23. do 30. rujna

#BeActive diljem Hrvatske

Europski tjedan sporta

Ministarstvo turizma i sporta u sklopu Europskog tjedna sporta osmu godinu za redom diljem Hrvatske od 23. do 30. rujna 2022. pod motom #BeActive organizira niz aktivnosti kojima će potaknuti građane na bavljenje sportom. Projektom se želi motivirati građane da pronađu sport odnosno vrstu rekreacije koja najbolje odgovara njihovim interesima, mogućnostima i potrebama, ali i da ostanu aktivni tijekom cijele godine, ne samo za vrijeme trajanja Europskog tjedna sporta.

Posebni tematski dani bit će posvećeni vježbanju u školama, vježbanju mladih, kao i vježbanju u tvrtkama diljem Hrvatske s ciljem skretanja pozornosti na važnost rekreacije u školama, na fakultetima te na radnom mjestu jer vježbati se može u svakom trenutku, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu!

Program Europskog tjedna sporta

Otvorenje – petak, 23. rujna od 16:00 sati (park na Trgu J.J.Strossmayera, Zagreb)

U zelenilu prekrasnog parka na Trgu J. J. Strossmayera u Zagrebu, koji je zbog svoje ljepote i posebnosti i sam zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture održat će se svečano otvorenje Europskog tjedna sporta.

U organizaciji Ministarstva turizma i sporta te uz partnerstvo Hrvatskog sportskog plesnog saveza, sve građane, mlade i stare, one koji stanu samo u prolazu ili one koji žele naučiti više i zaplesati, očekuje nezaboravno iskustvo koje će im svojim znanjem i s veseljem pružiti naši poznati plesači.

Građani će moći testirati svoje motoričke sposobnosti za bavljenje sportskim plesom, pojedinačno, ali i u paru, a oni malo hrabriji mogu se odvažiti i na potpuni plesni make over, okusiti na par sati kako je to biti plesač, isprobati plesne frizure i šminku te razgledati plesnu odjeću i obuću.

Nakon što se dobro izmore od svih plesnih aktivnosti, građani mogu pogledati plesnu izložbu u izvedbi stvarnih plesača, pri čemu će plesači prezentirati plesne pozicije najpoznatijih plesova, fotografirati se s poznatim hrvatskim plesačima te isprobati prave male „plesne zalogajčiće“ u našem gastro kutku.

Za kraj samog otvaranja, svi sudionici radionica, ali i ostali zainteresirani mogu sudjelovati u mini plesnom natjecanju i pokazati svoje plesno umijeće na zadanu glazbu ili se pridružiti završnom plesnjaku na pozornici.

Nacionalni dan – sportsko selo, subota, 24. rujna od 11:00 sati (livada pored Malog Jezera, RSC Jarun)

Na prostoru RSC Jarun bit će postavljeno sportsko selo gdje će se građani imati priliku upoznati s različitim sportovima i različitim oblicima tjelesne aktivnosti. Brojni sportski klubovi i udruge imat će priliku prikazati građanima svoj sport, ali i predstaviti svoj rad.

#BeActive Night - subota, 24. rujna od 20:00 sati (Šetalište dr. Franje Tuđmana – Šanac, Karlovac)

Nakon pulskog Amfiteatra, zadarske rive Pozdrav Suncu i Morskih orgulja, osječke Tvrđe te Perivoja Zrinski u gradu Čakovcu ove će godine u subotu 24. rujna domaćin “BeActive Night – a“ biti Šetalište dr. Franje Tuđmana u gradu na četiri rijeku, Karlovcu. Površina popularnog karlovačkog Šanca je lokacija koja će cijelu manifestaciju podići na višu razinu. Svrha ovog događanje je prikazati prednosti noćnog vježbanja na otvorenom te kako vježbanje može biti zabavno bilo gdje i bilo kada. Građani će imat priliku biti aktivni kroz pet različitih fitness programa vođeni od strane karlovačkih fitness trenera, dok će u pauzama moći uživati u zabavnom programu plesnih skupina iz Karlovca. Program će započeti u 19:00 sati u Glazbenom paviljonu gdje će sudionici moći uvježbati završnu koreografiju, dok sportske aktivnosti i zabavni program počinju u 20:00 sati. Pozivamo vas da subotu provedete vježbajući pod zvijezdama!

Dan mladih, ponedjeljak, 26. rujna (Sveučilišni kampus, Osijek)

U sklopu Europskog tjedan sporta, ali i obilježavanja Europske godine mladih za mlade Osječanke i Osječane i sve one koji se tako osjećaju organizirat će se razne radionice i prezentacije o novim načinima tjelesnog vježbanja. Mladi će naučiti na koje sve načine mogu mjeriti razinu tjelesne aktivnosti, provjeriti koliko su hidrirani i koji su problemi dehidracije, a vježbanje na otvorenom predvodit će studenti Kineziološkog fakulteta Osijek.

Školski dan, utorak, 27. rujna (SRC Lepoglava)

U suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Lepoglave organizirat ćemo školski dan namijenjen djeci školske i predškolske dobi. Događanje će biti organizirano na Sportsko-rekreacijskom centru u Lepoglavi.

Fokus dan - Radno mjesto, četvrtak, 29. rujna

U današnje vrijeme, kada je sjedilački način sve zastupljeniji u poslovanju, važno je prepoznati negativan utjecaj takvog načina rada na zdravlje i produktivnost zaposlenika. I ove godine kraj radnog tjedna, četvrtak, bit će rezerviran za promociju vježbanja na radnom mjestu diljem Hrvatske, kako bi svim zaposlenicima pokazali da je moguće biti aktivan i za vrijeme radnog vremena.

U sklopu Europskog tjedna sporta provest će se i kampanja nove inicijative Europske komisije #HealthyLifeStyle4All, kojom se promiču vrijednosti zdravog života. Svi građani taj tjedan moći će potpisati Odluku o zdravijem načinu života i tako simbolično odlučiti usvojiti zdrave navike.

Europski tjedan sporta nastavlja se nizom aktivnosti do 30. rujna s ciljem da se potakne svijest građana o tome koliko je važno baviti se tjelesnom aktivnošću. Diljem Lijepe naše građani će moći vježbati i biti aktivni, a sve informacije o događanjima u sklopu Europskog tjedna sporta dostupni su na stranici www.europski-tjedan- sporta.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:38