Europska prijestolnica ženskog stvaralaštva

Višeslojna osobnost svake žene, koja ruši stereotipe i predrasude, kroz raznolik umjetnički izraz, bit će predstavljena u ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture, u Novom Sadu, u okviru programskog luka "Heroine". U sljedećih skoro mjesec dana, od tradicije u modernom pokretu do aktivizma, Novi Sad pokazuje razvoj i učinke emancipacije žena diljem Europe.

promo 

 Vila Vizual

Mileva Marić Ajnštajn, Milica Stojadinović Srpkinja, Marija Trandafil, Milica Tomić, Nadežda Petrović, Isidora Žebeljan, samo su neke od heroina srpskog, ali i europskog stvaralaštva, koje su inspiracija današnjim junakinjama - likovnim umjetnicama, glumicama, dramaturškinjama, redateljkama, novinarkama, glazbenicama, aktivistkinjama i mnogim drugim.

Upravo, u čast velikoj srpskoj heroini prošlosti, pjesnikinji, gitaristkinji, novinarki i borkinji Milici Stojadinović Srpkinji, publika će od 3. do 5. lipnja imati priliku uživati ​​u bogatom kulturnom programu obiteljskog festivala "Vila", u jedinstvenom ambijentu Fruške gore u Vrdniku (Fruške Terme), gdje je Milica provela veći dio svog djetinjstva.

Ovaj jedinstveni festival održava se po prvi put, u okviru programskog luka "Heroine", a ujedinit će domaće i svjetske umjetnike, heroine današnjice, kroz široku lepezu glazbenih, kazališnih i vizualnih predstava, radionica i gastro događanja.

image

promo

Tarja Turunen_foto_Tim Tronckoe

Od sevdalinki uz pratnju klasičnih instrumenata, preko popa, do metal glazbe - "Vila" će u Vrdnik dovesti gotičku vilu Tarju Turunen, vile klasične glazbe - violinistkinju Simon Lamsma koja će nastupiti s novosadskim kamernim orkestrom Kamerata Novi Sad, te violinistkinju Tabeu Zimmerman, četiri vile koje čine bend Warpaint , Jenny iz Ace of Base, ali i Natali Dizdar, Kaliopi, Amiru Medunjanin s Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, čiji će nastupi doprinijeti bajkovitoj festivalskoj atmosferi.

{

image

promo

Kaliopi

Junakinje čiji se glasovi daleko čuju, Anica Dobra i Nataša Miljković, čitat će djeci bajke i pričati stare priče u novom ruhu. Osim toga, program za najmlađe uključivat će radionice, plesne predstave i književna događanja, koji će djeci uljepšati prvi vikend u lipnju. Posjetitelji će također imati priliku uživati ​​u kazalištu jer će Nataša Ninković i Zoran Cvijanović odigrati predstavu "Prašina" u režiji mladog poznatog redatelja Veljka Mićunovića, dok će najmlađi pogledati film koji je nedavno osvojio sve simpatije publike - " Leto kad sam naučila da letim" , prema knjizi Jasminke Petrović u režiji Radivoja Andrića.

image

promo

Anica Dobra

Od Brazila do Srbije, od tradicije do avangarde, od slikarstva do performansa - šest potpuno različitih i neobičnih izložbi, s jednom glavnom karikom - ženom, otvoreno je u najvažnijim kulturnim institucijama Novog Sada i time označilo početak programa "Heroine". Izložba koja je odmah privukla pažnju javnosti bila je "Partizanka i Fragonar: Zbirka slika Jovanke Broz" Galerije Matice srpske, na kojoj je predstavljena zbirka memoara bivše Prve dame Jugoslavije, kao i izložba "Feministička avantgarda" Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine, koja je rekapitulirala hrabre umetničke iskorake sedamdesetih godina koji su utjecali na radikalne promjene u načinu predstavljanja žena u umjetnosti.

Također, predstava "Mileva", Narodnog pozorišta Sombor i Sterijinog pozorja, posvećena velikoj heroini prošlosti Milevi Marić Einstein, bit će premijerno izvedena 26. svibnja u Srpskom narodnom pozorištu. Odmah nakon "Vile" 6. lipnja počinje Autonomni festival žena tijekom kojeg će posjetitelji Novog Sada imati priliku da pogledaju brojne programe, da učestvuju u medijskim radionicama, ali i da prisustvuju performanskima, izložbama i koncertima artista poput Ide Prester i njezinog benda Lollobridgida, Elementala, romske female hip-hop atrakcije Pretty Loud, horova Z’borke iz Ljubljane, Horkestar iz Beograda i Pop Hor radio iz Novog Sada, kantautorki Strouberiz, Bo i Oli Pop i brojnih drugih.

Nakon "Heroina", Novi Sad će, kao Europska prijestolnica kulture, kroz program "Tvrđava mira" promišljati i kritički sagledavati ratne sukobe i njegove posljedice, tražeći kulturu mira, promicati interkulturalni dijalog i pomirenje. Partner programskog luka "Heroine" je Erste banka.

Više detalja o programa u Novom Sadu - europskoj prijestolnici kulture pronađite na novisad2022.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:17