CompanyWall analitika pomaže potencijalnim investitorima

 /Companywall

Izvještaji tvrtki kao putokaz za procjenu tržišta i potencijalnih ulaganja

Analize godišnjih izvještaja tvrtki mogu biti dobar putokaz za procjenu tržišta u nekoj zemlji. Najnoviji podaci o prihodima, dobiti i rashodima, dugovima i drugim financijskim pokazateljima ili njihova usporedba u duljem vremenskom razdoblju daju sliku o stanju gospodarstva.

Na primjer, ako većina tvrtki u određenoj industriji bilježi rast ili pad, to može pružiti uvid u opću tržišnu klimu te industrije u zemlji. Investitori često koriste podatke iz godišnjih izvještaja kako bi procijenili investicijski potencijal tvrtki na tržištu. Ako tvrtke pokazuju stabilan rast i profitabilnost, to može privući ulagače i ukazati na povoljno investicijsko okruženje.

image
/Companywall

Također, analiza trendova iz prethodnih godišnjih izvještaja može pomoći u predviđanju budućih kretanja tržišta u zemlji. Ako postoje naznake rastuće potražnje, inovacija ili drugih čimbenika koji bi mogli utjecati na poslovanje tvrtke, to može biti naznaka budućeg rasta ili pada tržišta.

U Hrvatskoj je zakonski rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za 2023. godinu istekao 30. travnja. Po posljednjim podacima Fine, u Hrvatskoj ima 174.294 obveznika koji su morali predati svoje izvještaje.

Financijski servis CompanyWall nabavlja pakete svih godišnjih izvještaja od nacionalnih registara u regiji, na osnovu kojih kreira dubinske analize poslovanja za svoje potrebe, kao i za potrebe svojih klijenata.

CompanyWall potpisuje ugovornu obvezu s državnim registrima koja podrazumijeva da se na njegovom portalu objavljuju najtočniji ažurni podaci iz službenih izvora, s najnovijim verzijama izvještaja u kojima su tvrtke sa svakog obuhvaćenog tržišta izvršile potrebne ispravke. Ovakvu vrstu partnerstva CompanyWall ostvaruje s Finom, zahvaljujući kojoj portal CompanyWall.hr prije svega objavljuje najnovije godišnje izvještaje hrvatskih tvrtki, za potrebe izrade komparativne analize svojih poslovnih korisnika.

Imajući u vidu dostupnost informacija i brzinu obrade, godišnji izvještaji tvrtki služe prvenstveno za korisnike kojima je to možda prvi kontakt i signal o tvrtki koje se analizira. U godišnjim izvještajima se nalaze najvažniji podaci prema usklađenim međunarodnim standardima, u formi koja je unaprijed definirana. S druge strane, iskusni poslovni ljudi okreću se detaljnijim analizama računovodstvenih podataka, koji se objavljuju u financijskim dodacima izvještaja.

image
/Companywall

Imati što veći broj informacija u rukama predstavlja veliku komparativnu prednost u današnjem poslovanju. Onaj tko ima provjerene podatke, a do njih može doći prije konkurencije, ima priliku pokrenuti novi proizvod ili uslugu iz povoljnije pozicije.

U provjeri poslovnih rezultata tvrtki koje su budući potencijalni partneri ili konkurenti na tržištu, menadžeri često prvo koriste "brzi alat" za ocjenu bonitetne izvrsnosti koju pouzdane bonitetne kuće izrađuju na temelju matematičkog izračuna ključnih parametara, a koji kombiniraju rast prihoda, profitabilnost, likvidnost, razina zaduženosti i sposobnost otplate.

Tako i CompanyWall dodjeljuje ocjene bonitetne izvrsnosti, kao smjernicu za moguće ulagače. Nakon dodjeljivanja bonitetnog rejtinga, bonitetna kuća prati i redovno ažurira svoje procjene boniteta u skladu s najnovijim promjenama u financijskom stanju subjekta.

Investitori rado koriste bonitetne ocjene bonitetnih kuća u koje imaju povjerenje jer one svojom jednostavnošću znatno ubrzavaju proces procjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:37