KORAK PO KORAK DO PROMJENE

Birajte zeleno kao način života! Zaista nije komplicirano, a možete imati ogroman utjecaj na svijet

Promo
 Amax Photo

Posljednjih nekoliko godina postajemo sve više svjesni o tragovima koje ostavljamo za sobom, figurativno i doslovno. Ali već samo jedna osoba, doslovno svatko od nas može svakodnevnim malim promjenama utjecati na situaciju i doprinijeti boljoj i zelenijoj budućnosti kakva nam je potrebna. Vjerovali ili ne, ali dovoljno je da ne puštate vodu da curi iz slavine čitavo vrijeme dok perete zube, da koristite platnene vrećice i papirnate slamke i da kompostirate ostatke hrane koji vam ostanu nakon obroka. Smanjenje količine upotrebe vode, višekratno korištenje plastike te upravljanje prvenstveno otpadom od hrane, mogu biti i u vašim rukama jer zaista je dovoljan samo pojedinac koji može učiniti globalnu razliku.

Stoga ne iznenađuje kako je životni stil s nula otpada (eng. zero waste) sve popularniji pokret u čitavom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Dovoljno je da učinite samo nekoliko promjena u svojoj svakodnevici i tako učinite veliku promjenu za okoliš jer kao i u svemu, očuvanje našeg planeta počinje od pojedinca. Život bez otpada ne znači da ćete potrošiti više novaca, nego dapače, dugoročno ćete uštedjeti jednako novac kao i energiju.

Što je zapravo život bez otpada?

Sama ideja i poanta života bez otpada se zasniva na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice već da u vlastitom domu iskoristimo na najbolji način sve što konzumiramo i kupujemo. Ukratko, to je način života posvećen njegovanju smislenih iskustava i prioritetu održivosti okoliša. Ova životna filozofija se zasniva na pet engleskih riječi (5R) koje obilježavaju život bez otpada. To su: refuse (odbiti), reduce (smanjiti), reuse (ponovno upotrijebiti), recycle (reciklirati) i rot (kompostirati).

image
Promo
Netrun78

Kako započeti život bez otpada?

Upravo je ovih 5R najbolji vodič za početak života bez otpada. Odbijanje nepotrebnog u životu i reći ne kada nam nude stvari koje uistinu ne trebamo, bez kompulzivnih kupnji i gomilanja stvar. Minimalizacija proizvoda koja se svodi na korištenje višenamjenskih proizvoda te vlastita proizvodnja. Ponovna upotreba definira stvari koje svakodnevno koristimo te višekratno korištenje plastike, recikliranje papira, kartona i metala, a za sam kraj kompostiranje kuhinjskog i vrtnog otpada. Ali, kako uvesti ove stavke u vlastitu svakodnevicu? Iznimno jednostavno.

Započnite time da umjesto papirnati maramica i ručnika koje koristite u kuhinji, uvedete korištenje platnenih rupčića i kuhinjskih krpa. Svima nam platneni rupčići bude svojevrsnu nostalgiju i podsjećaju nas na naše bake i djedove, ali ovaj retro komad se može koristiti nakon svakog pranja više puta, za razliku od papirnatih maramica koje naprosto – bacamo. Isto vrijedi i za kuhinjske krpe koje su idealna zamjena za papirnate ručnike, a dodatno će osigurati visoki sjaj vašem ulaštenom posuđu.

image
Promo
Nataliaderiabina

Platno umjesto plastike

Kada već spominjemo platno, umjesto plastičnih vrećica, za idući odlazak u trgovinu ili na plac iskoristite platnene vrećice. Kako se ne bi našli u situaciji da ih zaboravite, uvijek držite jednu u automobilu ili u torbi. Vrući ljetni dani ne mogu proći bez osvježavajućih pića, a umjesto plastične slamke koristite one izrađene od papira ili metalne. Sve više kafića počinje primjenjivati ovaj pristup, a vi ga možete predstaviti svojim prijateljima i obitelji dok se družite.

Jednako tako, plastiku možete izbjeći i u domu korištenjem staklenih posuda. Ne samo da ćete napraviti veliku za stvar za okoliš već se nećete morati boriti s neumoljivim tragovima umaka od špageta koji se jednostavno ne žele isprati iz plastične posude.

image
Promo
Anikona

Iako su ovo samo neki od načina na koji možete početi usvajati pristup životu bez otpada, svakodnevnim malim koracima svatko od nas može doprinijeti zelenijoj budućnosti. Pozivamo vas da pratite #birajzeleno #NestléCares na društvenim mrežama te pokažete kako u svom svakodnevnom životu smanjujete količinu upotrebe vode, plastike te kako upravljate otpadom od hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 08:40