Artmark Jesenska aukcija 2024: Meštrović i Bukovac i dalje u središtu pozornosti

Ivan Meštrović - Josip Juraj Strossmayer

Artmarkova druga aukcijska sezona 2024./2025. započinje s izdanjem Jesenske aukcije, koja također obilježava punu godinu izložbi i aukcija u Zagrebu. U prvoj aukcijskoj sezoni, Artmark je postigao značajan uspjeh, s kontinuiranim rastom prihoda i postotka prodaje. Tijekom godine, ukupni prihod od četiri aukcije iznosio je skoro milijun eura postavivši čvrste temelje na zahtjevnom tržištu umjetnina koje vrvi potencijalnom. Ovi uspjesi svjedoče o postojanju značajnog interesa za kupovinu umjetnina, koji je bio jasno izražen kroz sve četiri aukcije. Prva sezona nije samo dokazala da postoji potražnja za kvalitetnim umjetničkim djelima, već i istaknula potrebu za strukturiranim tržištem i trgovinom umjetnina. Artmark je pokazao da se tržište umjetnina može oblikovati na način koji zadovoljava visoke standarde i potrebe kolekcionara, dok istovremeno potiče profesionalizaciju i transparentnost u prodaji umjetnina.

image

Dušan Džamonja - S - I,84

image

Dušan Džamonja - Motiv jelena

Jesenska aukcija 2024. donosi vrhunsku selekciju modernih i poslijeratnih umjetnina te suvremenih radova, uključujući značajna povijesna otkrića koja će zasigurno probuditi žar kolekcionara i ljubitelja umjetnosti. Održati će se 9. listopada 2024. godine u renomiranom hotelu Sheraton u Zagrebu, s početkom u 19:00 sati. Predstavljeni radovi obuhvaćaju ključne hrvatske i regionalne umjetnike koji su oblikovali kulturni pejzaž prošlog stoljeća. Očekuje se da će aukcija privući značajan interes domaćih i međunarodnih kolekcionara, s obzirom na nekoliko jedinstvenih djela koja će biti ponuđena na tržištu po prvi put nakon više desetljeća.

image

Jerolim Miše - Ženski akt

image

Josip Vaništa - Mrtva priroda (vrganji)

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka aukcije jest otkriće rijetkog djela Vlaha Bukovca, jednog od najvažnijih hrvatskih slikara. Antička ljepota, iz 1915. godine, dolazi iz Bukovčeve praške faze, poznate po izvanrednoj tehničkoj izvedbi pa stoga nosi procjenu € 45.000 - 65.000. Slika je bila u vlasništvu jedne značajne privatne kolekcije više od 70 godina. Ovaj rad posebno je poznat po fotografiji snimljenoj u Bukovčevom praškom ateljeu 1919. godine, što dodatno doprinosi njegovom povijesnom značaju. Savršeno nadopunjuje seriju izložbi posvećenih Bukovcu, započetih u Klovićevim dvorima, a otkriće praške slike izvrsna je nadopuna za treću i završnu fazu prikaza Bukovčevog opusa.

image

Milan Konjović - Polje

image

Miljenko Stančić - Djevojke u razgovoru

Jedno od najstarijih djela Jesenske aukcije je rad Nikole Mašića, Krajolik sa seljankama. Pravi je to dragulj Jesenske aukcije, s procjenom od €15.000 - 20.000. Ova slika, nastala između 1878. i 1880. godine, zorno prikazuje slikarevu posvećenost prirodnom svijetlu i pejzažima, čime se Mašić svrstava među pionire plenerističkog slikarstva. Njegova pažnja prema detaljima i majstorska tehnika oživljavaju prizore svakodnevnog života u prirodi, što ga čini jednim od najvažnijih slikara hrvatskog realizma.

image

Vlaho Bukovac - Antička ljepota

U kategoriji skulpture, Ivan Meštrović kao i uvijek zauzima posebno mjesto. Na aukciji će se naći gipsani Strossmayerov portret iz 1924. godine, jedan od tri primjerka izrađena u sklopu priprema za poznati zagrebački spomenik Josipa Jurja Strossmayera koji se nalazi na istoimenom trgu, točno ispred galerije Artmark. Ovaj izuzetan primjerak bio je dar Meštrovića jednoj uglednoj obitelji, gdje je ostao više od 90 godina. Riječ je o jednom od najprepoznatljivijih likova u povijesti hrvatske kulture i umjetnosti, čime ova skulptura predstavlja jedinstvenu priliku za kolekcionare, a njegova procjena je € 18.000 - 25.000.

image

Miroslav Šutej - Instalacija

Ljubitelji moderne umjetnosti posebno će biti oduševljeni bogatom selekcijom aktova, među kojima se ističu djela Jerolima Miše sa procjenom od € 12.000 - 18.000, Omera Mujadžića sa procjenom € 10.000 - 15.000 i Maksimilijana Vanke sa procjenom € 1.500 - 2.500. Pored slikarskih djela, aukcija će također predstaviti čak četiri impresivne skulpture Frane Kršinića, što potvrđuje raznolikost umjetničkih formi na ovoj aukciji, a od kojih se ističe djelo Majčina igra sa procjenom € 4.000 - 6.000.

image

Frano Kršinić - Glava ribara

Sekcija poslijeratne umjetnosti nudi djela nekih od najpoznatijih umjetnika tog razdoblja, uključujući Miljenka Stančića sa djelima Druženje sa sviračem (procjena € 8.000 - 12.000) i Djevojke u razgovoru (procjena € 6.000 - 9.000), Dušana Džamonju sa tri djela od kojih se ističe slika Motiv jelena sa procjenom € 7.000 - 10.000 i Instalacija Miroslava Šuteja procjene € 3.000 - 4.000. Uz to, posebna pažnja posvećena je povodom 100 godina rođenja Josipa Vanište, gdje će se predstaviti izvanredna mikro-kolekcija čak šest njegovih mrtvih priroda i crteža sa procjenama, a od kojih se ističe Mrtva priroda (vrganji) sa procjenom € 1.800 - 2.500

image

Frano Kršinić - Majčina igra

image

Ivan Meštrović - Sveti Luka Evanđelista

Aukcija također nudi djela značajnih srpskih umjetnika kao što su Vladimir Veličković sa djelom Tišina i procjenom € 5.000 - 7.000, Milan Konjović sa djelom Polje i procjenom € 3.000 - 5.000 te Stojan Aralica sa djelom Mrtva priroda i procjenom € 3.000 - 5.000, koji zajedno predstavljaju most između dviju kultura i povezanost umjetničkih scena regije.

Ove godine, aukcija uključuje i poseban segment posvećen udruzi Osmijeh u organizaciji Rotary kluba Zagreb – Donji Grad. S ciljem pomoći i liječenja djece koja boluju od rascjepa usne i nepca. U tu svrhu 18 mladih i etabliranih suvremenih umjetnika velikodušno se odazvalo pozivu i pridonijelo stvaranju ovog dobrotvornog segmenta donacijom umjetničkih djela vraćajući tako osmijehe na dječja lica.

image

Vladimir Veličković - Tišina

Aukcijska izložba bit će otvorena za posjetitelje u Galeriji Artmark, na Strossmayerovom trgu 5, od petka, 20. rujna 2024. Posjetitelji će imati priliku pregledati sva izložena djela tijekom radnog vremena galerije: ponedjeljak-subota, od 10:00 do 20:00 sati, te nedjeljom od 11:00 do 16:00 sati. Ulaz na izložbu je slobodan za sve posjetitelje.

Aukcijska večer održat će se u srijedu, 9. listopada 2024., s početkom u 19:00 sati, u hotelu Sheraton, Zagreb.

Više informacija o aukciji, uključujući detalje o svim djelima i procijenjenim vrijednostima, može se pronaći na web stranici www.artmark.hr ili kontaktirajući nas na +385 1 3885 594.

image

Ljubo Babić - Španjolski pejzaž

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 14:00