22. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja I zelenog poduzetništva

Kada vizija iz 1988. postane stvarnost

Mediteranski sajam 2023.

Danas je Mediteranski sajam popularna i značajna sajamska priredba u Republici Hrvatskoj na području ekološke poljoprivrede i poduzetništa. Od osnutka Sajma 2004. pa do danas postao je čvrst oslonac brojnim poduzetnicima u ostvarenju njihovim poslovnih ciljeva i ono najbitnije u promicanju eko poduzetništa i ruralnog razvoja. Danas više nego ikad ranije, teme poput OPG-ova, očuvanja ruralnog i povratak tradiocionalnim, autohtonim proizvodima u fokusu su javnosti. Zadnjih godina Hrvatska je zabilježila veliki broj novootvorenih OPG-ova, al možete li zamisliti da o temama bio hrane i zelenog poduzetništrva razgovaramo 1988.

Upravo je sve krenulo te 1988. godine kad je Vedran Kraljević otvorio prvu trgovinu zdrave prehrane u Dubrovniku. Bila je to ujedno i prva specijalizirana trgovina zdrave prehrane u Hrvatskoj i među prvima u Europi. Sami počeci bili su jako teški i kod većine ljudi nije postojala razvijena svijest o zdravoj prehrani, no Vedran je godinama provodio razne aktivnosti u Hrvatskoj I izvan nje kako bi se razvila svijest o unapređenju zdravlja i kvalitete života ljudi. Upravo je to postala i glavna misija Mediteranskog sajma koji je prvi put održan 2004. godine. Da vam dočaramo težinu zadatka i svih aktivosti koje su stavljene pred Sajam i pred Vedrana dovoljno je istaknuti da su te godine u Hrvatskoj postojala samo tri certificirana ekološka proizvođača, dok ih danas imamo na tisuće, baš kao i registriranih OPG-ova.

image

Mediteranski sajam 2023.

Zeljko Curic/
image

Mediteranski sajam 2023.

Već 2005. godine s Mediteranskog sajma pokrenuta je i ostvarena ideja o proglašenju Dubrovačko – neretvanske županije GMO free županijom, a orjentacija sajma proširena je novim proizvodima (od hibridnih vozila, eko namještaja, odjevnih predmeta od prirodnih materijala…) pa slobodno možemo reći kako su teme i problemi koji su tada izlagani na Mediteranskom sajmu danas bitniji nego ikada prije. Za ostale teme I događaje od prije 20 godina možemo reći da pripadaju prošlosti, ali teme i pitanja koja promiče Mediteranski sajam kako onda tako i danas pitanja su budućnosti svih nas, pa se valja podsjetiti kako su svi posjetitelji 5. Mediteranskog sajma imali priliku upoznati se I saznati sve o hibridnim automobilima I vozilima na električni pogon.

Inovativnost, vizija i kvaliteta Mediteranskog sajma privukli su brojne izlagače iz svih dijelova Hrvatske i susjednih mediteranskih zemalja, pa je već na 7. Mediteranskom sajmu 2010. izlagalo preko 300 izlagača, a Sajam je posjetilo preko 30.000 posjetitelja.

15. Mediteranski sajam 2017. godine predstavljen je u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Degustacije hrvatskih proizvoda, a posebno atrakcija drniški pršut od rekordnih 22,5 kg koji je ušao u Guinenessovu knjigu rekorda oduševio je sve prisutne. To je bila prilika da se podsjetimo kako svaka zemlja koja drži do svog suvereniteta pazi na svoje prirodne resurse i na proizvodnju zdrave hrane. Potrebno je i dalje ulagati velike napore u plasman naših domaćih proizvoda kroz turizam I turističku ponudu što Mediteranski sajam radi iz godine u godinu.

Posljednjih 20 godina Mediteranski sajam s Vedranom Kraljevićem na čelu postavio je brojne ciljeve Sajma, a njih prate aktivnosti od kojih ćemo izdvojiti samo neke. Svake godine na Mediteranskom sajmu organiziraju se stručni i znanstveni skupovi, radionice o aktulnim temama koje imaju za cilj podići svijest kod građana o ekološki održivom razvoju. Potiče se razvoj eko – seoskog turizma (radionice lokalnih udruga, radionice izrade glinenih proizvoda, radionice izrade predmeta od maslinog drva, kulinarske radionice…). Svakako valja izdvojiti I jednu zanimljivost - performans Srđmana I Omblamana koji je izazvao tada veliku pozornost građana u Dubrovniku i šire, a za cilj je imao usmjeriti pozornost na važnost vodnih resursa za buduće naraštaje I zaštitu platoa Srđ od prekomjerne apartmanizacije, a sve u cilju bolje kvalitete života budućih generacija.

22. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja I zelenog poduzetništva i ove godine pripremio je bogat program. Najbolji OPG-ovi iz cijele Hrvatske predstavit će svoje proizvode svim gurmanima I ljubiteljima zdravog življenja. Promocija mediteranske kuhinje jedan je od glavnih ciljeva Gastro showa “Mediteranska kuhinja” pa ćemo tako i ove godine degustirati ukusne zalogaje poznatih chefova iz Hrvatske, Italije, Turske i Makedonije. Očekuje vas nikad bogatiji kulturno-zabavni program; nastup svjetski poznatog gitarista Vlatka Stefanovskog, nastup dalmatinskih klapa I kudova.

Kao I svake godine očukuju Vas brojne radionice i edukativna predavanja o aktualnim temama, a prvenstveno mislimo na predavanje o ugradnji solarnih elektrana i proizvodnji vlastite energije koje pobuđuje veliki interes zainteresiranih javnosti.

Mediteranski sajam postao je mjesto koje okuplja sve zaljubljenike u zdrav način života, mjesto koje mladim poljoprivrednicima i vlasnicima OPG-ova omogućuje bolji plasman njihovih proizvoda na tržište.

Valja naglasiti kako su stalni partneri sajma Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska poljoprivredna komora, što ujedno i potvrđuje nacionalnu prepoznatljivost i važnost Sajma. Svake godine na sajmu se odjeljuju nagrade za najbolji nastup, naj-proizvod i doprinos za promociju eko-gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

Zadovoljstvo posjetitelja, izlagača kao i priznanje koje su Mediteranski sajam i njegov voditelj Vedran Kraljević dobili za svoj dosadašnji rad od Hrvatske poljoprivredne komore 2022.g I Hrvatske gospodarske komore 2023., samo su vjetar u leđa za sve one aktivnosti koje će se provoditi u budućnosti, a koje imaju za cilj podići kvalitetu života ljudi, educirati stanovništvo i brinuti o očuvanju tradicijskih proizvoda Hrvatske i Dubrovnika.

Vidimo se u Dubrovniku, u Hotelu Rixos Premium Dubrovnik od 12. do 16. ožujka 2024.

image

Mediteranski sajam 2023.

image

Mediteranski sajam 2023.

Zeljko Curic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:59