EUROSTAT

Što se tiče krutih fosilnih goriva, njihov udio ponovno se smanjio, već petu godinu zaredom

Ilustracija

 David Litschel/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako su nafta i prirodni plin i dalje bili najvažniji izvori energije u ukupnom "energetskom kolaču" Europske unije u 2020. godini, udio energije dobivene iz obnovljivih izvora u konstantnom je porastu, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. Nafta ima udio od 34,5 posto, a prirodni plin od 23,7 posto.

Što se tiče krutih fosilnih goriva, odnosno ugljena, ona su i dalje "na putu prema dolje". Njihov udio ponovno se smanjio, već petu godinu zaredom, te u odnosu na 2015. godinu pao za čak 40 posto. Njihov udio u ukupnom "energetskom miksu" sada je tek 10 posto.

Pad bilježe i naftni derivati, i to za 12,6 posto te su trenutno na najnižim razinama od 1990.godine. Prirodni plin pada za 2,4 posto. Obnovljiva energija i biogoriva pak bilježe rast.

Nažalost, nije sve baš tako ružičasto, a to je postalo jasno kad se Pododbor Europskog parlamenta za porezna pitanja u prvoj polovici ovog mjeseca bavio izvješćem Europskog revizorskog suda pod nazivom "Oporezivanje energije, određivanje cijena ugljika i subvencije za energiju".

Sud je izvješće, odnosno kako ga naziva "pregled", objavio 31. siječnja 2022. godine. U njemu se bavi time kako oporezivanje energije, određivanje cijene ugljika i subvencije za energiju doprinose postizanju klimatskih ciljeva Europske unije.

U tom izvješću navodi se kako subvencije država članica EU za fosilna goriva ukupno dosežu iznos veći od 55 milijardi eura godišnje. Tijekom posljednjeg desetljeća bile su relativno stabilne unatoč pozivanjima na njihovo postupno ukidanje.

Nadalje, Europski revizorski sud navodi u izvješću kako je Europska komisija u svojoj procjeni nacionalnih energetskih i klimatskih planova zaključila da su subvencije za fosilna goriva i dalje glavna prepreka isplativoj energetskoj i klimatskoj tranziciji te funkcionalnom unutarnjem tržištu. Tri države članice (Danska, Italija i Portugal) obavile su sveobuhvatan pregled stanja u pogledu subvencija za fosilna goriva, njih dvanaest navelo je da će raditi na planovima za njihovo postupno ukidanje, a šest ih je uključilo vremenski okvir za njihovo postupno ukidanje.

Također, na razini EU-a, općenito gledajući, subvencije za energiju iz obnovljivih izvora dodjeljuju se u višem iznosu. Međutim, postoje znatne razlike među državama članicama. Petnaest država članica dodjeljuje više subvencija za fosilna goriva nego subvencija za energiju iz obnovljivih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 03:25