KLIMATSKO LICEMJERJE

Svaki Britanac proizvodi 200 puta više klimatskih emisija od prosječnog stanovnika Konga, dok stanovnici SAD-u proizvode 585 puta više emisija od Afrikanaca

Solarni panel u Etiopiji

 Millenius/Alamy/Alamy/Profimedia

Samo u prva dva dana siječnja prosječni Britanac već je bio odgovoran za više emisija ugljičnog dioksida nego što ga stanovnik Demokratske Republike Kongo proizvede u cijeloj godini, pokazuje analiza Centra za globalni razvoj (CGD).

Studija, koja naglašava "ogromnu energetsku nejednakost" između bogatih i siromašnih zemalja, pokazala je da svaki Britanac proizvodi 200 puta više klimatskih emisija od prosječnog stanovnika Konga, dok stanovnici SAD-u proizvode 585 puta više emisija od Afrikanaca. Do kraja siječnja, ugljik koji emitira netko tko živi u Ujedinjenom Kraljevstvu, nadmašit će godišnje emisije građana 30 zemalja s niskim i srednjim dohotkom, stoji dalje u istraživanju.

Euan Ritchie, politički analitičar u CGD Europe, rekao je da je njegov rad potaknut "klimatskim licemjerjem" zapadnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD, koje su se obvezale zaustaviti financiranje državama u razvoju ako ove budu koristile fosilna goriva.

-Bila bi okrutna ironija da se državama koje su najmanje krive za globalno zagrijavanje sada onemogući pristup energetskoj infrastrukturi- kazao je Rithcie. SAD ima najmanje 24 neriješena projekta fosilnih goriva koji predstavljaju više od 1,6 gigatona potencijalnih emisija stakleničkih plinova, dok Velika Britanija licencira nova naftna i plinska polja u Sjevernom moru. Istovremeno, oko 940 milijuna ljudi, uglavnom u subsaharskoj Africi, još uvijek nema pristup električnoj energiji.

U istraživanju su korišteni podaci Svjetske banke o emisijama ugljika po glavi stanovnika za svaku zemlju, raspoređeno na godinu dana, kako bi se izračunala točku u kojoj je potrošnja energije britanskog ili američkog građanina nadmašila potrošnju energije nekoga tko živi u zemlji s niskim ili srednjim dohotkom. Oko 940 milijuna ljudi, uglavnom u subsaharskoj Africi, nema pristup električnoj energiji.

Vijaya Ramachandran, direktorica za energiju i razvoj na Breakthrough Instituteu u Berkeleyu u Kaliforniji, tvrdi da su opće zabrane projekata fosilnih goriva u siromašnim zemljama "kolonijalne" i da će učvrstiti siromaštvo, a učiniti vrlo malo da se uistinu smanje emisije.

Bogate zemlje vrlo lako mogu nametnuti zabranu financiranja fosilnih goriva siromašnim zemljama, dok istovremeno povećavaju vlastitu potrošnju fosilnih goriva.To je licemjerje i pogubno je za siromašne zemlje jer im je potreban širok raspon energije kako bi potaknule razvoj. Dobro je poznato da je obnovljivu energiju treba poduprijeti drugim izvorima. Govoriti afričkim zemljama da im samo treba solarna energija potpuno je licemjerno i kolonijalno- smatra Ramachandran.

Rose M Mutiso, direktorica istraživanja Energy for Growth Huba, rekla je da bi se istraživanje CGD-a trebalo koristiti za informiranje rasprave o odgovornosti za klimatsku krizu.

-Samo industrija videoigara u Kaliforniji koristi više energije nego sve afričke zemlje zajedno. Postoji ideja da u Kaliforniji ne možemo živjeti bez videoigara ili klima-uređaja, ali smo zabrinuti da će Afrikanci trošiti previše električne energije- rekla je Mutiso, pozivajući se na studiju iz 2019. koja je procijenila da će potražnja za električnom energijom samo u igrama u Kaliforniji porasti s 5 terawatt sati (TWh) u 2011. na čak 11 TWh do 2021., što je jednako cjelokupnoj potrošnji električne energije Šri Lanke.

U travnju 2021. Vijeće i Parlament postigli su privremeni dogovor o europskom propisu o klimi kojim se nastoji pružiti pravna osnova za cilj smanjenja emisija do 2030. Ministri i ministrice EU-a usvojili su taj dogovor u lipnju 2021.Iako će tako povećana ambicija u području klime podrazumijevati preobrazbu industrije EU-a, njome bi se ujedno trebao potaknuti održivi gospodarski rast, otvoriti radna mjesta, ostvariti koristi za zdravlje i okoliš za građane i građanke EU-a, doprinijeti dugoročnoj globalnoj konkurentnosti gospodarstva EU-a promicanjem inovacija u zelenim tehnologijama.

-

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:43