EUROPSKI PARLAMENT

Offshore vjetroelektrane mogu doprinijeti bioraznolikosti podmorja, no one moraju koegzistirati s ribarstvom i pomorskim prijevozom

Ilustracija

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Zastupnici Europskog parlamenta ovih su se dana bavili obnovljivim izvorima energije koje smatraju neophodnima za ostvarenje europskog sna o nula emisija stakleničkih plinova do 2050. godine. S tim su ciljem usvojili i izvješće koje sadrži preporuke pomoću kojih bi se obnovljivi izvori energije, s naglaskom na energiju vjetra na moru, počeli primjenjivati i iskorištavati što brže, kao preduvjet za postizanje ambicioznog klimatskog ciljeva EU.

Dapače, zastupnici Europskog parlamenta smatraju da bi se, u pogledu ostvarenje tog cilja, iskorištavanju energije vjetra na moru trebalo prionuti na dosad neviđenoj razini, a nužno je isto tako poboljšati i proširiti postojeću infrastrukturu. Mnoge države zaostaju u pogledu obnovljivih izvora energije, upozorili su.

No, kako bi se iskorištavanju offshore obnovljivih izvora prionulo na potrebnoj razini nužno je, naglašavaju zastupnici u izvješću, skratiti proceduru dobivanja dozvola te, u tom pogledu, pozivaju države članice na uspostavljanje transparentnog procesa. Traže da one razmotre i uvođenje rokova za izdavanje dozvola gdje je to potrebno.

Također su naveli kako offshore vjetroelektrane, ako se dizajniraju i izgrade na održiv način, mogu doprinijeti bioraznolikosti podmorja, no da one moraju koegzistirati s ostalim aktivnostima kao što su ribarstvo i pomorski prijevoz, navedeno je u priopćenju objavljenom na stranicama Europskog parlamenta. Također, treba raditi i na tome da javnost prihvati tu vrstu obnovljivog izvora te uvjeriti građane da je energija dobivena iz obnovljivih izvora ključ prema ostvarenju energetske neovisnosti i sigurnosti opskrbe energijom.

Također upozoravaju da bi, s obzirom na činjenicu da izgradnja vjetroelektrana podrazumijeva velike količine metala i minerala, njihov dizajn, razvoj i uspostavljanje trebali biti u skladu s principima kružnog gospodarstva i obnovljivosti. Pozivaju i na uvođenje zabrane odlaganja vjetroturbina na smetlišta do 2025. godine na razini cijele EU.

"Strategija iskorištavanja energije iz obnovljivih izvora na moru ključ je zelene tranzicije, u kontekstu koje je vrijeme od velike važnosti. Trebamo mnogo zelene električne energije kako bismo ispunili naše klimatske ciljeve i iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora na moru je apsolutno esencijalna u tom pogledu. Današnje glasanje pokazuje da svi razumijemo hitnost problematike i da iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora na moru stavljamo u prvi plan borbe protiv klimatskih promjena. Trebamo postaviti vremenske rokove i ukloniti brojne barijere koje još uvijek stoje na putu brzoj i uspješnoj integraciji obnovljivih izvora energije u Europi", rekao je europarlamentarac Morten Petersen (Renew) nakon što je rezolucija o Strategiji EU-a o iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora na moru izglasana s 518 glasova za, 88 protiv i 85 suzdržanih.

Prema ideji Europske komisije, ciljevi proizvodnje energije iz vjetroelektrana na moru u svim morima EU trebali bi iznositi najmanje 60 GW do 2030. i 340 GW do 2050. godine. Zastupnici Europskog parlamenta su također naglasili kako je cijena obnovljivih izvora energija dramatično pala u posljednja dva desetljeća (za 48 posto između 2010. i 2020.) što ga čini jednim od izvora energije s najkonkurentnijim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 01:17