CITY WATER CIRCLES

Deset partnera iz šest zemalja provodilo je projekt čiji rezultati su i preporuke donositeljima odluka na lokalnoj i europskoj razini

Mihaela Tomašević, Petar Šolić, Božidar Čapalija, Ivo Andrić i Zsuzsanna Kiraly na press konferenciji projekta City Water Circles

 Tom Dubravec/Cropix

Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu (FGAG) održana je završna konferencija projekta City Water Circles – CWC, sufinanciranog iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014.-2020. Projekt se provodi na području šest srednjoeuropskih država (Hrvatska, Mađarska, Italija, Slovenija, Poljska i Njemačka).

image

Press konferencija projekta City Water Circles - CWC

Tom Dubravec/Cropix

Konferenciju su organizirali projektni partneri na području Hrvatske, Javna ustanova RERA S.D. u suradnji s Vodovodom i kanalizacijom d.o.o. Split, s ciljem predstavljanja provedenih aktivnosti te ostvarenih ciljeva i rezultata u okviru projekta koji se provodi na području šest srednjoeuropskih država (Hrvatska, Mađarska, Italija, Slovenija, Poljska i Njemačka).

image

Mihaela Tomašević, Petar Šolić, Božidar Čapalija, Ivo Andrić i Zsuzsanna Kiraly

Tom Dubravec/Cropix

Zadovoljstvo što su sudjelovali u tom projektu izrazili su na konferenciji za medije Mihaela Tomašević iz Javne ustanove RERA S.D., Božidar Čapalija iz tvrtke Vodovod i kanalizacija, te dr.sc. Ivo Andrić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i dr.sc. Petar Šolić u ime tvrtke Waveform. Svi su istaknuli vrhunsku suradnju koja je rezultirala inovativnim rješenjima namijenjenima gradskim sredinama, kao što su zeleni krovovi, upotreba sive vode, oprema za uštedu vode i pametno mjerenje potrošnje vode i sl.) . Cilj projekta bio je i podići svijest javnosti o načinu upotrebe vode u domaćinstvima i gradskom upravljanju vodom. Kako je rečeno, projekt daje odgovore na nove izazove koji dolaze s klimatskim promjenama. Kroz projekt donesene su i preporuke za donositelje odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

image

Mihaela Tomašević

Tom Dubravec/Cropix

Mihaela Tomašević iz Javne ustanove Rera kazala je da projekt traje traje treću godinu, vrijednost projekta je 2,3 milijuna eura, povezano je deset partnera.

-Izrazito smo zadovoljni što stječemo nova isksustva i znanja. Svjedoci smo da su klimatske promjene izrazite, da imamo periode sušnih razdoblja, te su ovakve inovativne metode i modeli dobrodošli. Drago nam je da s ovakvim projektima možemo doprinijeti stvaranju novih zakonodavnih okvira i stvoriti preporuke za izradu strategija i planova razvoja – kazala je Tomašević.

image

Božidar Čapalija

Tom Dubravec/Cropix

Božidar Čapalija u ime Vodovoda i kanalizacije istaknuo je vrhunsku suradnju sa svim partnerima, te ukazao na provedbu pilot projekta koji je omogućio da se u zgradi FGAG-a prati potrošnja vode u stvarnom vremenu i to pomoću prikaza trenutnog utroška na interaktivnoj ploči u auli zgrade

- Živimo standardno i ne volimo puno promjene, ali moramo razmišljati o onome što nas čeka. Temeljni učinci ovog projekta su radni paketi, pogotovo završni, u kojima smo definirali lekcije koje smo naučili kroz projekt i koje ćemo poručiti zakonodavcima u Europi jer Europa još nema direktive o ponovnom korištenju otpadnih voda i upotrebu kišnice – kazao je Čapalija.

image

Petar Šolić

Tom Dubravec/Cropix

Tvrtka Waveform, kazao je njezin direktor dr.sc. Petar Šolić, inače i profesor na FESB-u, bila je zadužena za implementaciju rješenja pametnih vodomjera i cijelog sustava upravljanja, te prikaza podataka.

- Ponosan sam što smo kroz ovaj projekt napravili vertikalu svega što treba napraviti da bi te moderne tehnologije za mjerenje bile implentirane u zgradu. Napravili smo i priručnik koja pomaže svim projektnim partnerima dajući im informaciju što trebaju napraviti da bi te tehnologije funkcionirale i u njihovim okolinama – istaknuo je dr. Šolić.

image

Ivo Andrić

Tom Dubravec/Cropix

Dr. Ivo Andrić posebno je istaknuo pilot projekt koji su napravili, kao i to što su se kroz projekt isprofilirali neki novi mladi ljudi koji su radili znanstvene radove i koji su uspjeli doći do važnih zaključaka.

- Važno je što smo otvorili put za druge ljude, npr. na koji način detektirati gubitke vode. Druga stvar koja je iznimno bitna da smo puno stvari koje smo detektirali uspjeli inkorporirati u strategiju grada. Ponosni smo na to. Koliko god mislili da su strateški dokumenti slovo na papiru, oni nas ipak obvezuju. Nadam se će se grad u budućnosti puno odgovornije odnositi prema vodi jer je ona najvažniji resurs. Kad bi samo uspjeli povećati zaštitu izvora Jadra, velike bi stvari napravili, a sve to stoji u strategiji – kazao je Andrić i zaključio: “Možda je ovo tek početak”.

Spomenimo kako je tijekom plenarne sjednice u lipnju 2021. Europski parlament usvojio „kohezijski paket”, uključujući glavne regionalne fondove (Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond), europski teritorijalni cilj regionalne politike (Interreg), koji se uglavnom financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te Uredbu o zajedničkim odredbama koja sadržava skup ciljeva za fondove. Nova kohezijska politika treba pojednostavniti postupke, učiniti ulaganja djelotvornijima i uskladiti ih s tranzicijom regija prema klimatski neutralnoj Europi u okviru Zelenog plana i oporavka od koronakrize.

Znatan dio sredstava dodijelit će se projektima kojima se promiče pametan rast i zeleno gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:38