KRUŽNA EKONOMIJA

Jedini način za postizanje kružnog recikliranja jest kemijsko recikliranje, gdje se plastični otpad razlaže na kemikalije ili ulja
Kanta za reciklirani otpad u New Yorku
 Richard B. Levine/Ddp Usa/Profimedia

Ako ste ovo ljeto pretraživali internet u potrazi za novim kupaćim kostimom, vjerojatno ste naišli na najnoviji modni trend - bikini i gaće za kupanje napravljene od plastičnih boca, navodno pronađenih na dnu oceana.

Diljem internetskih trgovaca u SAD-u i Velikoj Britaniji, ponuda kupaće odjeće, a za koju piše da sadrži recikliranu sintetiku, više se nego udvostručila u količini u odnosu na samo godinu dana ranije, ako je za vjerovati platformi Edited, koja se bavi trendovima u maloprodaji.

Proizvođači tenisica, kao što su Nike i Adidas, oslanjaju se na reciklirane materijale kako bi zaradili zeleni kredibilitet, Tomo Koizumi predstavio je haljine od reciklirane plastike, Prada je još 2019.reinterpretirala svoju legendarnu najlonsku torbu iz 90-ih od recikliranog materijala...

Prelazak na recikliranje učinkovito je u smislu neposrednog utjecaja na okoliš. Primjerice, u proizvodnji recikliranog poliestera proizvodi se otprilike 70 posto manje emisije stakleničkih plinova nego pri proizvodnji standardnog poliestera, pokazuje istraživanja neprofitne grupe Textile Exchange. Prema podacima Greenpeacea, poliester čini više od 55% svih vlakana koja se koriste u industriji tekstila i odjeće, pogotovo u sportskoj odjeći, a dobiva se na bazi nafte koja nije biorazgradiva.

No poput dobrog djela obnovljive industrije i ova priča ima svoju drugu stranu; kupaći kostimi od reciklirane plastike najvjerojatnije će jednom završiti na odlagalištu, a taj materijal nije razgradiv. Nadalje, pri pranju takvih proizvoda mikroplastika gotovo uvijek ulazi u vodovod, a time i u jezera, rijeka i mora.

Jedini način za postizanje efikasnog kružnog recikliranja tekstila u novi tekstil jest kemijsko recikliranje. Riječ je o procesu u kojem se plastični otpad razlaže na kemikalije ili ulja, čime se dobiva sirovina za buduću plastiku.

Postoje naznake kako naftno-kemijske tvrtke kao što su Shell, Dow i Indorama, a koje su se često, s razlogom, našle na udaru zbog svojih kampanja ( u kojim na neznanstven način promoviraju fosilna goriva) navodno ulažu u tehnologiju recikliranja kemikalija. Jednako tako, nekoliko novih poduzeća, poput Worn Again, specijalizirale su se za kemijsko recikliranje tekstila.

U veljači 2021. Europski parlament je glasao o novom akcijskom planu za kružno gospodarstvo i zatražio dodatne mjere za postizanje ugljično neutralnog, ekološki održivog, netoksičnog i potpuno kružnog gospodarstva do 2050. godine, uključujući stroža pravila o recikliranju i obvezujuće ciljeve za upotrebu i potrošnju materijala za 2030.

„Akcijskom planu za kružno gospodarstvo važno je pristupiti holistički. Ako želimo uspješno kružno gospodarstvo, načela kružnosti moraju se primjenjivati u svim fazama lanca vrijednosti”, izjavio je izvjestitelj parlamenta Jan Huitema (Renew Europe, Nizozemska)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 15:05