ZADNJI POZIV

Više od 400 zdravstvenih organizacija potpisalo je pismo u kojem pozivaju političare da spase zdravlje najugroženijih
Posljedice nevremena u Indiji, 2021.
 Sumit Saraswat/Alamy/Alamy/Profimedia

Izašao je još jedan dokument koji bi trebao okupljene državnike na nadolazećem sastanku COP26 u Glasgowu, upozoriti na posljedice klimatskih promjena i predložiti moguća rješenja.

Više od 400 međunarodnih zdravstvenih organizacija i stručnjaka, koji predstavljaju dvije trećine globalnih zdravstvenih radnika, potpisalo je pismo u kojem pozivaju političare da razmotre zdravstvene benefite koje bi donijelo usporenje klimatskih promjena.

“Znamo da klimatske promjene utječu na zdravlje ljudi, to je danas potpuno jasno. Također znamo da ublažavanje tj. usporavanje klimatskih promjena može spasiti puno ljudskih života. Zdravstvena zajednica zaista smatra da ako ne pojačamo i ne pozovemo na djelovanje u vezi s klimatskim promjenama, iznevjerit ćemo pacijente i zajednice o kojima brinemo”, rekla je doktorica Jeni Miller iz Global Climate and Health Alliance, organizacije koja je izradila pismo.

U pismu se navodi broj od 7 milijuna prijevremenih smrti godišnje zbog zagađenja i poremećaja globalnih prehrambenih sustava koje izazivaju ekstremni vremenski uvjeti. Također se tvrdi da bi se troškovi koji bi nastali ulaganjem u čišći zrak, vodu i stvaranje sigurnijeg lanca opskrbe hranom, nadoknadili uštedom u zdravstvenim uslugama.

Apel je također potpisao generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a podudara se s objavljivanjem posebnog izvješća o klimi i zdravlju od strane WHO -a.

Pedijatrijski zdravstveni radnici iz Velike Britanije vozit će bicikl od Londona do Glasgowa s kopijom izvješća kako bi ga službeno prezentirali svjetskim liderima na summitu, nakon što im to izvješće, biciklom, iz Ženeve dostavi dr. Diarmid Campbell-Lendrum, voditeljica odjela WHO -a za zdravlje i klimu.

Nacije u razvoju na globalnom jugu, koje su povijesno najmanje pridonijele emisiji stakleničkih plinova, jedna su od područja u kojima je klimatska kriza najviše pogodila zdravlje stanovnika, navodi se u izvješću.

Eurozastupnici su usvojili program „EU za zdravlje” za razdoblje 2021.–2027. koji će povećati pripravnost zdravstvenih sustava EU-a na buduće prijetnje zdravlju i pandemije.

Europski parlament je sa 631 glasova za, 32 protiv i 34 suzdržana podržao privremeni dogovor s Vijećem.

Novi program „EU za zdravlje” donijet će koristi u područjima u kojima Unija nedvojbeno može dodati vrijednost dopunjavajući politike država članica. Glavni ciljevi programa uključuju jačanje zdravstvenih sustava podržavanjem država članica u međusobnom koordiniranju i dijeljenju podataka te povećanje dostupnosti lijekova i medicinskih proizvoda po povoljnijim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 19:30