PASJE VRUĆINE

Do sada je natopliji bio srpanj 2016, a temperature mora i tla za jedan stupanj su više od prosjeka 20. stoljeća
Moskovski dječak traži spas od vrućina, 2021.
 Kirill Kudryavtsev/Afp/Profimedia

Srpanj je bio najtopliji mjesec u povijesti, potvrdili su znanstvenici koji rade za američku vladu. Prošloga mjeseca temperature mora i oceana bile su za jedan stupanj više od svjetskog prosjeka 20. stoljeća, a prošli srpanj najtopliji je mjesec u protekle 142 godine, otkada se mjere temperature. Do sada je najtopliji mjesec bio srpanj 2016. Bio je to i najtopliji mjesec u povijesti Azije, te drugi najtopliji u povijesti Starog kontinenta.

Ovo izvješće u skladu je onim UN-a, odnosno ICPP-a, u kojem stoji kako su emisije štetnih plinova, uzrokovane ljudskim aktivnostima, zagrijale zemlju na razine neviđene u posljednjih 125 tisuća godina.

Bez politike dodatnog smanjenja emisija procjenjuje se da bi prosječna svjetska temperatura mogla porasti između 1,1 ºC i 6,4 ºC tijekom ovoga stoljeća, poručuju iz Europske Unije. Ljudske aktivnosti, kao što su sagorijevanje fosilnih goriva, krčenje šuma i poljoprivreda, dovode do stvaranja emisija ugljičnog dioksida (CO2), metana (CH4), dušikova oksida (N2O) i fluorougljika. Ti staklenički plinovi zadržavaju toplinu koja isparava sa Zemljine površine i sprečavaju njezino širenje u svemir te na taj način uzrokuju globalno zagrijavanje.

Europski parlament je stoga više puta naglasio da je bolja provedba zakona i odredbi ključan prioritet. U svojoj rezoluciji pod naslovom „Veća korist mjera EU-a za zaštitu okoliša: jačanje povjerenja uz pomoć više znanja i veće spremnosti reagiranja“ kritizirao je nedovoljan stupanj provedbe prava u području okoliša u državama članicama te dao nekoliko prijedloga za učinkovitiju provedbu, kao npr. širenje najboljih praksi među državama članicama i među regionalnim i lokalnim tijelima. U svom stajalištu o aktualnom programu djelovanja za okoliš Parlament je naglasio potrebu za strožom provedbom prava EU-a u području okoliša. Nadalje, zatražio je veću sigurnost za ulaganja kojima se podupire politika zaštite okoliša i napori u borbi protiv klimatskih promjena te je zatražio veće i bolje uključivanje pitanja zaštite okoliša u ostale politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:47