PROCVAT TRŽIŠTA

Uz fokus na energetiku, transport i sektor hrane ENNA grupa planira izlazak na burzu

Kompanija je dobila i novog predsjednika Uprave Boštjana Napasta, menadžera s bogatim iskustvom u upravama velikih slovenskih kompanija, a u Ennu je stigao s mjesta predsjednika Uprave Luke Koper

ENNA Opskrba

Pred nama je zelENNA budućnost! S tim uvjerenjem ENNA grupa u 2023. godini započela je novo strateško razdoblje u kojem će fokus biti na obnovljivim izvorima energije, transportu i logistici te segmentu hrane. Uz to, u sastavu ENNA grupe više nije PPD, a kompanija je dobila i novog predsjednika Uprave Boštjana Napasta, menadžera s bogatim iskustvom u upravama velikih slovenskih kompanija poput Petrola i Geoplina, a u Ennu je stigao s mjesta predsjednika Uprave Luke Koper.

Pred njim i svim zaposlenicima grupe, a trenutno ih je 850, uzbudljivo je i poticajno razdoblje. ENNA je započela pripreme za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala te ulazi u ciklus ulaganja u Hrvatskoj vrijedan više od milijardu eura. Očekuje se da bi u pet godina mogao završiti postupak izlaska na burzu. U tom periodu, ENNA se namjerava dodatno usmjeriti prema vrijednostima energetske neovisnosti, održivosti te samodostatnosti u proizvodnji i distribuciji hrane.

Brojni projekti u energetici

Nova poslovna orijentacija donosi snažna ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije, ponajprije solarne i geotermalne elektrane. Tvrtka ENNA Geo razvija ulaganja u proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora. Dva su zasad aktivna projekta, Babina Greda 1 i Slatina 2 gdje se iduće godine očekuje početak bušenja. Na tim lokacijama planira se izgradnja dviju elektrana priključne snage 20 odnosno 15 MW. Pritom podaci pokazuju kako geotermalna energija ima velike mogućnosti za rast u ukupnoj potrošnji električne energije. Konzervativne procjene geotermalnog potencijala za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj su 500 MW, s tim da se sve više spominju i procjene za oko 1000 MW. Trenutno postoji jedna geotermalna elektrana u RH, ograničene priključne snage na 10 MW, što pokriva manje od 0,005% godišnje potrošnje u RH. Obnovljivi izvori energije u fokusu su još jedne tvrtke u sastavu ENNA grupe. ENNA Opskrba jedan je od vodećih subjekata na hrvatskom tržištu za gradnju obnovljivih izvora energije i opskrbu poslovnih kupaca električnom energijom i prirodnim plinom. S više od 1400 ugovorenih solarnih elektrana, tvrtka je lider na tom tržištu koje doživljava pravi procvat u Hrvatskoj. Od ove godine ENNA Opskrba sudjeluje i na dražbama jamstava podrijetla električne energije Hrvatske burze električne energije (CROPEX). Cilj je ENNA Opskrbe postati vodeći trgovac zelenom električnom energijom i širiti poslovanje izvan Hrvatske. U listopadu ove godine ENNA je sklopila i strateško partnerstvo s tvrtkom Rimac Energy u razvoju baterija za pohranu energije iz obnovljivih izvora. Baterija koju proizvodi Rimac Energy testirat će se kroz pilot-projekte na dvije lokacije u Hrvatskoj i Njemačkoj tijekom 2024. godine. Ovo partnerstvo predstavlja zajednički pomak prema proizvodnji energije iz čistih obnovljivih izvora i rješenjima za pohranu što će doprinijeti ispunjavanju europskih zahtjeva energetske tranzicije te ubrzanju inicijativa za održivu energiju diljem Europe, pri čemu Hrvatska služi kao početna platforma za ovu transformaciju.

image

ENNA Logic

Transport i logistika s rekordnim ulaganjima

ENNA grupa putem svoje tvrtke ENNA Logic sudjeluje i u razvoju najvažnijeg infrastrukturnog privatnog ulaganja u Hrvatskoj. Riječ je o projektu najsuvremenijeg kontejnerskog terminala u ovom dijelu Europe. Terminal razvija i njime će upravljati tvrtka Rijeka Gateway koju su osnovali ENNA Logic i APM Terminals (dio MAERSK grupe). Građevinski radovi su započeli i kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali s radom će započeti 2025. godine. Riječ je o ulaganju vrijednom 380 milijuna eura, od čega će više od 200 milijuna eura biti uloženo u prvoj fazi u naredne dvije godine i dodatnih 180 milijuna eura u drugoj fazi u sljedećih deset godina. Već u prvoj fazi moći će godišnje zaprimiti ukupno 650.000 kontejnera, odnosno više od milijun kontejnera nakon proširenja u drugoj fazi.

Izgradnja terminala imat će pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu. Uz pojačanu gospodarsku aktivnost i angažman lokalnih partnera, samo unutar terminala očekuje se otvaranje više od 300 novih radnih mjesta, dok bi neizravno zapošljavanje u regiji moglo biti višestruko veće. Osim toga, Rijeka Gateway bit će prva luka na Jadranu s električnim kontejnerskim dizalicama na daljinsko upravljanje, a s dubinom gaza od čak 20 metara moći će prihvatiti i neke od najvećih kontejnerskih brodova. Rijeka Gateway povijesna je prilika za pozicioniranje Rijeke kao ključnog morskog izlaza za zemlje središnje i jugoistočne Europe. Uz modernizaciju pruge od Rijeke prema Mađarskoj, ovaj koridor mogao bi otvoriti novo logističko poglavlje za Hrvatsku i regiju jer će značajno skratiti vrijeme tranzita prema srednjoeuropskom tržištu.

image

Boštjan Napast, predsjednik Uprave ENNA grupe

Ulazak u sektor hrane

Uz energetiku, transport i logistiku, ENNA grupa orijentirala se i na sektor hrane. ENNA Fruit u manje od tri godine etablirala se u najvećeg dobavljača i otkupljivača voća i povrća u Hrvatskoj, ali i regiji. Surađuje s više od tisuću malih i velikih proizvođača voća i povrća, a opskrbljuje najveće trgovačke lance u zemlji, čime povezuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju s tržištem. U svakom svom otkupnom centru ima tim kooperacije koji proizvođačima pruža podršku na terenu kroz savjetovanje i usmjeravanje u proizvodnji. ENNA Fruit namjerava osnažiti svoju potporu domaćim proizvođačima i povećati proizvodnju. Pri tome će se usmjeriti na istraživanja i razvoj otpornijih vrsta voća i povrća, pametnije sustave za navodnjavanje te plasteničku i stakleničku proizvodnju. To će smanjiti utjecaj vremenskih nepogoda, produljiti sezonu i osigurati stabilnost prinosa te će se uložiti u pokusna polja i nasade novih sorti.

image

ENNA Fruit se etablirao u najvećeg dobavljača i otkupljivača voća i povrća u Hrvatskoj, ali i regiji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:19