NOLA i DRNAS

Patentirali stroj kojim ručak u Splitu možete skuhati iz Zagreba! ‘U centru metropole otvaramo robotski restoran‘

Jelo, nikad prije skuhano, može biti replicirano ne na jednom već na stotine drugih mjesta, bitno je imati isti uređaj i iste sastojke
Bots&Posts tim
Snimio: Bruno Dubravec

Novo, inovativno i industrijski primjenjivo, ključne su riječi za izum Đulijana Nole i Dražena Drnasa, a potvrda koja je itekako razveselila dvojicu splitskih inženjera i koju im je prenio njihov patentni zastupnik Željko Bihar stiže iz Europskog patentnog ureda (EPO). Naziv patenta je “Replikacija hrane pomoću robotiziranih kuhala”.

- Trajalo je, koštalo je ali vridilo je! - izjavio je Đulijano Nola, dijeleći zadovoljstvo zbog ovog postignuća sa svojim prijateljem i poslovnim partnerom Draženom Drnasom, na putu kojim su krenuli prije šest godina kad se na jednoj kavi rodila ideja o robotu kuharu iz čega je potom nastao projekt GammaChef.

Obojica su diplomirani inženjeri elektrotehnike i zaljubljenici u hranu i kuhanje. GammaChef je, kako kaže Nola, u biti nastao na presjeku dviju njihovih ljubavi: ljubavi prema tehnologiji i ljubavi prema hrani.

Zamjenjuje kuhara

Dvojica inženjera kroz projekt GammaChef stvorili su robota koji u potpunosti zamjenjuje kuhara, a koliko je stara ideja o robotu, toliko je stara i ideja o kuhanju na daljinu. I upravo to kuhanje na daljinu pomoću robotiziranih kuhala uspjeli su zaštititi patentom.

A važno je naglasiti i kako je Europski patentni ured prihvatio svih osam tvrdnji dvojice izumitelja iz Splita koje su podnijeli u prijavi.

image
Kuhar Vedran Varvodić
Snimio: Bruno Dubravec

U proces prijave patenta krenuli su prije tri godine i to na način da su prije toga sve provjerili u praksi i tek onda krenuli u proces patentne zaštite. Za testiranje koncepta kuhanja na daljinu koristili su sredstva agencije HAMAG-BICRO kroz Program provjere inovativnog koncepta.

Ako se pitate, kao i mi, kako to funkcionira u praksi i što bi to mogla biti replikacija hrane na daljinu, evo pojašnjenja.

- Ja mogu na stroju u Splitu skuhati jelo za nekoga tko se nalazi u Zagrebu i ima isti takav stroj. Jelo, nikad prije skuhano, može biti replicirano ne na jednom već na stotine drugih mjesta, bitno je samo da imate isti uređaj i iste sastojke - pojašnjava Đulijano Nola.

image
GammaChef tim
Snimio: Bruno Dubravec

Počelo kao hobi

Od hobi projekta iz garaže prije šest godina Nola i Drnas, s partnerom Hrvojem Bujasom, na korak su do otvaranja prvog robotskog restorana Bots&Pots ove jeseni u Zagrebu u Vlaškoj ulici.

U prvom robotskom restoranu gosti će moći gledati i potom konzumirati što su im spremili roboti u svom standardnom loncu. Tu im je važan doprinos mladog kuhara Vedrana Varvodića koji na robotima kreira jela koja će posluživati u restoranu.

Po jednom kuhanju moguća je priprema 1-5 porcija istog jela, odnosno 12 porcija na sat po robotu. U restoranu će biti pet kuharskih robota okrenutih prema gostima, kiosk za naručivanje i ekran s menijem vremenom čekanja na svako jelo, kao i onaj za isporuku narudžbi. Robotski kuhar može pripremiti rižoto, tjesteninu, njoke, variva, juhu, odnosno bilo koji obrok pripremljen u jednom loncu.

image
GammaChef u akciji
Snimio: Bruno Dubravec

- Naša ideja nije da se bavimo ugostiteljstvom već samo pokazati da ljudi vole takvu hranu. Mi se dalje planiramo širiti po franšiznom modelu. Ali, na primjeru restorana mogu dalje pojasniti kuhanje na daljinu. Primjerice, jedan slavni, svjetski poznati kuhar, nazovimo ga Jamie Oliver može se nalaziti na bilo kojoj lokaciji u svijetu, u svom domu ili restoranu i kuhati za ljude koji se nalaze u 50 drugih restorana po svijetu - objašnjava Nola.

Moraju biti isti sastojci

Dodaje kako u svakom od tih restorana može biti primjerice po pet robota. Bitno je samo da su u svim robotima isti sastojci.

- Slavni chef kuha nikad prije skuhano jelo, npr. rižot od kozica i u svim robotima trebaju biti isti sastojci: kapula, kozice, riža, maslinovo ulje, sol, papar, bijelo vino. Kad on krene kuhati, slijede ga svi roboti koji se nalaze na raznim drugim lokacijama. Strojevi rade sve što i kuhar. U jednom trenutku on proba jelo, kaže kako fali sol, pritisne botun, doda sol i svi roboti posole svoje jelo - kazuje Nola kako funkcionira kuhanje na daljinu.

image
GammaChef u akciji
Snimio: Bruno Dubravec

Nola i Drnas nastavljaju svoj posao dalje, razvijajući nova, inovativna i primjenjiva rješenja. Osim spomenutih sredstava, kroz HAMAG-BICRO projekte koristili su i program “Inovacije novoosnovanih MSP-ova” za razvoj restoranske verzije robota, a zahvaljujući sredstvima namijenjenima za inovacije u S3 područjima razvijaju inovativni koncept robotskih restorana.

I na kraju, istaknut će kako su ponosni član splitske tehnološke zajednice Split Tech City. Njihov GammaChef robotska je kompanija, a kroz “Bots&Pots” razvijat će franšizu za robotske restorane.

Izumom koji je sada i službeno zaštićen hrvatski inženjeri doprinose jačanju EU u području inovacija.

image
Robotsko jelo
Snimio: Bruno Dubravec

Uloga je inovacija, kako je naglašeno na portalu Europskog parlamenta, pretočiti rezultate istraživanja u nove i kvalitetnije usluge i proizvode u cilju zadržavanja konkurentnosti na svjetskom tržištu, te unaprijediti kvalitetu života ljudi u EU.

Prema nedavno usvojenoj rezoluciji o novom Europskom istraživačkom prostoru, države članice EU trebale bi izdvajati tri posto svog BDP-a na istraživanja i inovacije, a potrebna je veća uključenost privatnog sektora i bolja suradnja industrije i znanstveno-akademske zajednice. Taj cilj bi države članice trebale ostvariti do 2030. godine.

Parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument EU posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeće i kod građana. Cilj mu je ulagati u digitalnu infrastrukturu kako bi strateške tehnologije mogle pridonijeti jačanju konkurentnosti Europe, prelasku na zeleno gospodarstvo i osiguravanju tehnološke suverenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 20:04