DRŽAVNA NAGRADA

"Faust Vrančić" za životno djelo ide u Varaždin: Nagrađen pedagog tehničke kulture

Dragutin Labaš se bavi radom u tehničkoj kulturi gotovo 50 godina, inicijator je osnivanja Zajednice tehničke kulture grada Varaždina i Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije te nekoliko udruga tehničke kulture

Dodjela Drzavne nagrade tehnicke kulture Faust Vrancic.
Na fotografiji: Zdenko Kovacic, Dragutin Labas, Tomislav Paljak.
 

 Tomislav Kristo/Cropix

Pedagogu tehničke kulture iz Varaždina Dragutinu Labašu dodijeljena je državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" za životno djelo.

Labaš se bavi radom u tehničkoj kulturi gotovo 50 godina, inicijator je osnivanja Zajednice tehničke kulture grada Varaždina i Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije te nekoliko udruga tehničke kulture, naglasilo je u priopćenju Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Kao nastavnik i profesor tehničke kulture, Labaš je više od 50 godina bio najaktivniji sudionik svih natjecanja i smotri tehničkog stvaralaštva, te je sa svojim učenicima ostvario niz zapaženih rezultata. Također, njegove fotografije i fotografije njegovih učenika izlagane na dvadesetak međunarodnih i domaćih izložbi. Osim samostalne izložbe fotografija, Labaš sa svojim učenicima izlaže fotografije pod nazivom „Paralele“ u Varaždinu i Dubrovniku.

Nagrada za životno djelo „Faust Vrančić" dodjeljuje se istaknutim pojedincima za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, kao i za iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju znanstvenog i tehničkog opismenjivanja te u razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Hrvatskoj i svijetu.

Godišnju nagradu "Faust Vrančić" uručena je i Valentini Blašković iz Prve osnovne škole Ogulin, Darku Krajinoviću iz Aero kluba „Fenix“ Cerić, Željki Krizmanić iz Osnovne škole „Matija Gubec“u Čemincu te Goranu-Kruni Kukolju iz II. osnovne škola Bjelovar.

Nagradu su dobili i Ivan Martinović iz Srednje škole Ilok, Igor Radanović iz Elektrotehničke škole Split, Rifat Ramčić iz Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije, Olivera Stanić iz Centra tehničke kulture Rijeka, Martina Stipanović iz Osnovne škole Gračani i Darjan Vlahov, profesor iz Sisačko-moslavačke županije.

Godišnje nagrade Faust Vrančić, koja se dodjeljuje udrugama i drugim pravnim osobama uručene su Fotoklubu Split, Klubu informatičara otoka Krka, Modelarskome klubu „Sveti Petar“ iz Makarske, Tinker Labsu iz Osijeka te Zajednici tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije u Splitu.

Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić" utemeljena je Zakonom o tehničkoj kulturi i dodjeljuje se od 1992. pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture.

Godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama.

Dodajmo kako Europski parlament zagovara znatno veće izdvajanje ukupnih sredstava za istraživanje u državama članicama kako bi se održala i ojačala međunarodna konkurentnost EU-a. Zastupnici Europskom parlamenta se također zalažu za bolju suradnju s partnerima izvan Unije, za tijesno povezivanje aktivnosti strukturnih fondova i okvirnih programa, za ciljani pristup kako bi se povećala uključenost malih i srednjih poduzeća te olakšalo sudjelovanje slabijih sudionika koji pokazuju potencijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:10