INICIJATIVA

EU želi povećati broj novoosnovanih poduzeća kojima upravljaju žene

Women TechEU dio je novog programa za inovacijske ekosustave Obzora Europa uz suradnju Europskog vijeća za inovacije (EIC)
 Szymon Brzoska

Europska komisija pokrenula je inicijativu Women TechEU, novi program EU-a za potporu novoosnovanim tehnološkim poduzećima pod vodstvom žena koji će im pomoći da postanu predvodnici u području tehnologija budućnosti.

Taj program, kako su javili iz EK, dio je novog programa za inovacijske ekosustave Obzora Europa uz suradnju Europskog vijeća za inovacije (EIC).

Mnogi podaci ne idu na ruku ženama koje sudjeluju u vođenju tehnoloških poduzeća. Žene sudjeluju u osnivanju samo 15 posto inovativnih poduzeća, a samo 6 posto takvih poduzeća osnivaju isključivo žene.

Uz to, tvrtke koje vode žene prikupljaju manje poduzetničkog kapitala, uključujući ključna ulaganja u ranoj fazi. Isto tako iznosi koje prikupe obično su niži. Podaci EK pokazuju i kako samo oko 5 posto poduzetničkog kapitala u Europi odlazi mješovitim timovima dok timovima žena ide tek 2 posto tog kapitala.

Kroz inicijativu Women TechEU želi se smanjivati rodno uvjetovani jaza tako što će se pružiti podrška novoosnovanim tvrtkama kojima upravljaju žene i to u početnoj, najrizičnijoj fazi.

Programom će se, kako su objavili iz EK, ponuditi financijska potpora poduzećima s bespovratnim sredstvima u iznosu od 75.000 eura te vrhunska poduka i mentorstvo u okviru programa EIC-a za žene na vodećim položajima.

Akcelerator EIC-a također je namijenjen novoosnovanim poduzećima kojima upravljaju žene, ali nova inicijativa Women TechEU, istaknuto je, pruža potporu u ranijoj fazi poduzeća kako bi se povećao broj žena koje pokreću vlastita poduzeća.

"S pomoću inicijative Women TechEU želimo povećati broj novoosnovanih poduzeća pod vodstvom žena i stvoriti pravedniji i prosperitetniji europski ekosustav koji se temelji na tehnologiji. Vjerujemo da će današnja potpora osnivačicama povećati njihove izglede za uspjeh i potaknuti cjelokupni europski inovacijski ekosustav uključivanjem većeg broja ženskih talenata", izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Najavljeno je kako će se do 50 obećavajućih novoosnovanih poduzeća iz država članica EU-a i pridruženih zemalja financirati u okviru prvog pilot-poziva koji će završiti 10. studenoga 2021.

O zastupljenosti žena govori i podaci Eurostata. Tako je u trećem tromjesečju 2020. više od 9,5 milijuna ljudi bilo na rukovodećim pozicijima u EU, od toga 6,2 milijuna muškaraca i 3,3 milijuna žena. Iako žene predstavljaju gotovo polovicu svih zaposlenih u EU (46 posto), nedovoljno su zastupljene među menadžerima (34 posto).

Među zemljama članicama EU-a, najveći udio žena na rukovodećim položajima u tom razdoblju 2020. zabilježen je u Latviji (45 posto) i Poljskoj (44 posto), a slijede Bugarska, Mađarska, Slovenija i Švedska (sve 42 posto). Na dnu ljestvice, žene čine samo oko četvrtinu menadžera u Hrvatskoj (24 posto), Nizozemskoj (26 posto) i Cipru (27 posto).

A ne samo što je žena manje na rukovodećim pozicijama u poduzećima, nego one i manje zarađuju.
Zastupnica u Europskom parlamentu, HDZ-ova Sunčana Glavak iz Europske pučke stranke, organizirala je 14. srpnja 2021. konferenciju o ulozi žena u kreiranju Europe budućnosti. Cilj konferencije bio je dati doprinos promjenama u političkim i društvenim procesima te iznesena stajališta, ideje i prijedloge implementirati u europske politike.

"Zbog razlike u plaćama proizlazi da žene rade jedan mjesec više ili jedan mjesec besplatno, ostvaruju manje prihode i zbog rodiljnih dopusta, bolovanja i skrbi o starijima i nemoćnima, jer je to ‘primarno ženski zadatak’, a što kumulativno vodi kroz godine i do manjih mirovina”, istaknula je tom prigodom Sunčana Glavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:30