Okusi tradicije

Adventski ceker u Supernovi Buzin: domaći proizvođači donose najbolje od hrvatske hrane i tradicije

Supernova Buzin postaje središte autentičnih proizvoda, inovativnih okusa i priča malih hrvatskih proizvođača

Adventski ceker

Supernova Buzin postaje središte autentičnih proizvoda, inovativnih okusa i priča malih hrvatskih proizvođača

Ovogodišnje izdanje manifestacije Adventski ceker Supernova u Buzinu okuplja impresivnu paletu domaćih proizvođača iz različitih dijelova Hrvatske – od Zagrebačke i Varaždinske županije do Dalmacije, Banovine i Podravine. Posjetitelji će na jednom mjestu moći pronaći vrhunske prehrambene proizvode, blagdanske poklon-pakete i rukotvorine nastale iz dugogodišnje obiteljske tradicije, ali i suvremenih ekoloških praksi.

Posebno mjesto zauzimaju proizvođači voćnih prerađevina i sirupa. OPG-ovi iz Sesveta, Vrbovca i Kloštar Ivanića donose sirupe od kupine, aronije, crnog ribiza i bazge, domaće sokove, zimnice te vina i likere, mnoge od njih s oznakom kvalitete Plavi ceker. Uz njih dolaze i proizvođači bobičastog voća i industrijske konoplje, čiji se proizvodi – od ulja i kapi do kozmetike i dodataka prehrani – sve više traže zbog prirodnog sastava i lokalnog podrijetla.

Velik interes tradicionalno izazivaju i pčelari. Obiteljska pčelarstva iz Banovine i Zagrebačke županije predstavljaju sortne medove poput kestena, lipe i medljikovca, kao i propolis, cvjetni prah i imunomed, s naglaskom na kvalitetu i dugogodišnje iskustvo u radu s pčelama.

Ljubitelji sireva i mesnih delicija također će doći na svoje. U ponudi su svježi, kuhani, dimljeni i sušeni sirevi, uključujući prgice različitih ljutina i sireve s dodacima začinskog bilja, sjemenki i orašastih plodova. S druge strane, proizvođači suhomesnatih proizvoda predstavljaju kulene, kobasice, slaninu, čvarke i druge delicije od autohtonih pasmina, često zapakirane u atraktivne blagdanske pakete.

image

Adventski ceker

Adventski ceker donosi i proizvode koji spajaju gastronomiju i inovaciju. Među njima su domaća tjestenina s prepeličjim jajima, ekološki keksi i brašna od pira, hladno prešana ulja, biljni čajevi te proizvodi inspirirani tradicijom, ali oblikovani suvremenim dizajnom i brendiranjem. Posebnu pažnju privlače i riblje delicije iz Dalmacije – marinirani i slani inćuni, srdele, dimljene dagnje, riblje paštete i nagrađivani proizvodi koji kombiniraju ribu, povrće i maslinovo ulje.

Ponudu zaokružuju ekološki proizvođači maslinova ulja, džemova, suhog voća i eteričnih ulja, čiji su proizvodi višestruko nagrađivani na međunarodnim natjecanjima, kao i manja gospodarstva koja se bave uzgojem povrća, jagoda i raznih sezonskih kultura.

Zajedničko svim izlagačima jest naglasak na domaću proizvodnju, kratke lance opskrbe i očuvanje lokalnih tradicija, što Adventski ceker u Supernovi Buzin potvrđuje kao mjesto susreta potrošača i proizvođača koji iza svojih proizvoda stoje imenom, obitelji i dugogodišnjim radom. Manifestacija je tako i ove godine više od sajma – ona je presjek hrvatske male proizvodnje u blagdanskom ruhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 14:16