UTJECAJ NA BUDUĆNOST

Rezultati istraživanja: Europljani smatraju da je klima najveći globalni izazov

Na pitanje s kojim se izazovima suočava EU među odgovorima su socijalna nejednakost (36%), nezaposlenost (32%) i migracije (31%)
 Tomislav Krišto/Cropix

Više od 90 posto mladih smatra da borba protiv klimatskih promjena pridonosi njihovoj dobrobiti, a 49 posto svih Europljana smatra klimatske promjene glavnim globalnim izazovom, pokazali su rezultati posebnog istraživanja Eurobarometra o budućnosti Europe koje su naručili Europski parlament i Komisija.

Gotovo polovina Europljana, 49 posto, smatra klimatske promjene glavnim globalnim izazovom koji utječe na budućnost EU. Prema istraživanju Eurobarometra objavljenom ovaj tjedan, 91 posto ispitanika u dobi od 15 do 24 godine misli da borba protiv klimatskih promjena može pridonijeti njihovu zdravlju i dobrobiti, a s njima se slaže i 84 posto građana starijih od 55 godina, objavio je Europski parlament, a prenosi Hina.

Velika većina podupire i okolišne ciljeve europskog zelenog plana: 88 posto Europljana smatra da je važno povećati udio energije iz obnovljivih izvora u europskom gospodarstvu i postići veću energetsku učinkovitost, a 80 posto njih smatra da je važno da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. i da se promiče rast tržišta vozila s nultim i niskim emisijama.

Životni standard

Osim toga, ispitanici su kao izazove za budućnost EU istaknuli zdravlje (što je spomenulo 34 posto ispitanika) te prisilnu migraciju i raseljavanje (što je spomenulo oko 30 posto njih). Smatraju da će usporediv životni standard (za koji se opredijelilo 31 posto ispitanika) i zajednička zdravstvena politika (za koju se opredijelilo 22 posto) najviše pridonijeti budućnosti Europe. Vrlo važnima smatraju se i veća solidarnost među državama članicama (21 posto) i energetska neovisnost (20 posto).

Na pitanje s kojim se izazovima suočava EU najčešći su odgovori bili i socijalna nejednakost (36 posto), nezaposlenost (32 posto) i pitanje migracija (31 posto). Zaštitu okoliša i klimatske promjene ispitanici ne smatraju samo globalnim izazovima, nego i izazovima za EU: 32 posto smatra ih važnim pitanjem.

Uloga mladih

Na početku 2022., proglašene Europskom godinom mladih, anketa ističe stajališta mladih Europljana o izazovima s kojima se suočava Europska unija, uz ključnu ulogu koju mladi imaju na Konferenciji o budućnosti Europe, stoji u objavi Parlamenta.

Oko 43 posto Europljana izjavilo je da je glavna prednost uključivanja mlađe generacije u konferenciju to što će se raspravljati o pitanjima koja su važna za njih, a kao druge prednosti ističu i njihovu energiju i motivaciju za reforme i promjene (tu prednost istaknulo je 35 posto ispitanika) i odlučnost da se riješe aktualna društvena pitanja važna za budućnost Europe (33 posto ispitanika).

Većina Europljana, njih 81%, sretna je što živi u EU

Velika većina Europljana sretna je što živi u EU (81 posto) i u svojoj zemlji (89 posto) te su zadovoljni obiteljskim životom (89 posto). Glavnom prednošću EU Europljani smatraju demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava (27 posto), nakon čega slijedi gospodarska, industrijska i trgovinska moć EU (25 posto).

Prema mišljenju ispitanika, vrijednosti koje EU najbolje utjelovljuje u usporedbi s drugim zemljama jesu mir (49 posto), sloboda mišljenja (47 posto), socijalna jednakost i solidarnost (45 posto) te tolerancija i otvorenost prema drugima (44 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:40