BUDI SE DIGITALNA VALUTA

Vrijednost bitcoina najviša je u posljednjih 18 mjeseci: ‘Čini se da je kripto proljeće vjerojatno na pomolu‘

Njegova cijena sada iznosi 35.198 dolara što je najviše od svibnja 2022.

Bitcoin, ilustrativna fotografija

 Designer491/Alamy/Profimedia/Designer491/alamy/profimedia

Vrijednost bitcoina najviša je u posljednjih 18 mjeseci. Svim se kriptovalutama u utorak povećala vrijednost u azijskoj trgovini, a posebno bitcoin za čiji se fond nagađa da je na burzi postao neizbježan. Forbes piše kako je njegova vrijednost u posljednjih tjedan dana narasla za oko deset posto pa sada iznosi 35.198 dolara što je najviše od svibnja 2022. To je utjecalo i na vrijednost drugih kriptovaluta pa je ether skočio iznad 1.800 dolara.

Fond koji posjeduje bitcoin u ime investitora u fondove (exchange-traded fund, ETF) smatra se pokretačem potražnje jer bi svima koji se ne žele trgovati na kripto tržištima mogao omogućiti kupnju bitcoina putem burze. Cijena bitcoina ovog je mjeseca porasla zbog očekivanja da bi američki regulatori mogli odobriti taj dugoočekivani fond.

Analitičari s Wall Streeta zbog toga prognoziraju da bi "zima bitcoina i kripto valuta", koja je dovela do pada cijena od kraja 2021., mogla konačno završiti.

- Na temelju trenutnih podataka, čini se da je kripto proljeće vjerojatno na pomolu - napisao je Denny Galindo, autor izvješća Morgan Stanley Wealth Management ukazujući na golem porast cijena bitcoina ove godine.

- Povećanje cijene od 50 posto u odnosu na najnižu vrijednost bitcoina obično je dobar znak da je najniža cijena dosegnuta. Prethodne najniže cijene bile oko 83 posto niže od svojih najvećih vrijednosti. Cijena bitcoina prošle je godine pala gotovo 80 posto u odnosu na svoj vrhunac od gotovo 70 tisuća dolara po bitcoinu - pojasnio je Galindo za Forbes.

Matteo Greco, istraživački analitičar u kripto investitoru Fineqia, objašnjava da je rastuće povjerenje ulagača u skoro odobrenje bitcoin ETF-ova potaknulo značajan zamah prema bitcoinu.

- To je, u kombinaciji s planiranim prepolovljenjem bitcoina u drugom dijelu travnja 2024., potaknulo ulagače da daju prednost bitcoinu u odnosu na drugu digitalnu imovinu - kaže Greco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:09